Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Μπίζνες» υπόσχεται ο Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή εκτιμώντας ότι πραγματοποίησε «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους και ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να αναβιώσει την «ειρηνευτική» διαδικασία μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια «παγώματος» των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ» ο Κέρι θα επιχειρήσει να σπάσει τον «πάγο» της διαπραγμάτευσης προωθώντας οικονομικά σχέδια για την ανάπτυξη των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη σε συνεργασία με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους ώστε να βελτιωθεί η ζωή του παλαιστινιακού λαού, η «ασφάλεια του Ισραήλ» και να δημιουργηθούν οι «προϋποθέσεις για ειρήνη». Μάλιστα εξήγησε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα «τις πλήρεις λεπτομέρειες» των οικονομικών σχεδίων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι τάχα «επιθυμεί την ειρήνη», ότι χαιρετίζει «προτάσεις για οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους» αλλά και ότι είναι έτοιμος «να ξεκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία κάνοντας «σοβαρή προσπάθεια να τελειώσει αυτή η σύρραξη μία διά παντός».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε ότι 21 με 23 τρέχοντος μηνός θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Ισραήλ με την παρούσα ιδιότητά του «με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμάχων στη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ