«Πολιτικός και οικονομικός στόχος της κυβέρνησης είναι να απεμπλακούμε από το παρελθόν και να κατακτήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησής του ο Μ. Λάμπους, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας.
Παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σημείωσε πως κατάφεραν τη σταθεροποίηση του νομίσματος και ολοκλήρωσαν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος με τη βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εντός του 2001 αναμένεται βασικός πληθωρισμός 10% και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%. Επίσης, σημαντική ανάκαμψη της γεωργικής παραγωγής και σχεδιάζεται υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος κατά 15%.
Στα θετικά παρουσίασε και μια σειρά μέτρα στο πλαίσιο προσαρμογής της γιουγκοσλαβικής αγοράς στις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών. Ετσι ανακοίνωσε πως θα μειωθεί σε 9% από 50% που είναι σήμερα, το ποσοστό προστατευτισμού και μια σειρά άλλες αλλαγές σε επίπεδο θεσμικό, διαρθρωτικό κλπ. Για να γίνουν όμως αυτά, απαιτείται «γενναιόδωρη στήριξη από πιστωτές και δωρητές», είπε για να καταλήξει απευθύνοντας το εξής μήνυμα: «Χρειάζονται επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αξιόπιστους και καλούς συνεργάτες. Μόνο η οικονομική συνεργασία θα επιφέρει ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή».
Πάντως, άρχισαν ήδη να φαίνονται τα ανταλλάγματα που εισπράττει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση από τη «συνετή» συμπεριφορά της. Μέσα στον Απρίλη θα γίνει και πάλι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξής της στον ΠΟΕ (σε 2 χρόνια πλήρες μέλος) και μέσα στο Μάη αναμένεται να υπάρξει διαγραφή μέρους των χρεών της, το οποίο ανέρχεται σε 12,2 δισ. δολ.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέχρι στιγμής έχει ιδιωτικοποιήσει τις 1.586 από τις συνολικά 1.726 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Γεγονός που όπως φαίνεται την καθιστά κατάλληλη για να υπογράψει (9 Απρίλη) πρώτη τη συμφωνία Σταθεροποίησης και Ενωσης με την ΕΕ.
Κλειδί όμως για την παραπέρα «οικονομική ανάπτυξη» της γείτονος μπορεί να αποτελέσει το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από το οποίο θα εισρεύσουν στη χώρα 83,03 εκατ. δολ. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Μ. Φετάι, σημειώνοντας πως τα ελληνικά κονδύλια αιμοδοτούν σε πρώτη φάση έργα και παρεμβάσεις στους τομείς των οικονομικών και κοινωνικών υποδομών.
Σύμφωνα άλλωστε και με στοιχεία, πάνω από 5.500 εταιρίες έχουν συσταθεί στην περιοχή με τη συμμετοχή Ελλήνων. Μόνο στα Σκόπια, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουν εργασία σε περισσότερους από 5.500 ανθρώπους.
Σε δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τον Μ. Φετάι, ελληνικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν στον παραγωγικό τομέα, με βάση μια λίστα προτεραιοτήτων που θα συγκροτήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με εκείνη της ΠΓΔΜ. Τέλος, ο Μ. Φετάι, έκανε γνωστό πως εντός του 2000 η χώρα επιτάχυνε τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της κατά 5% και αύξησε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στα 155 εκατ. δολ.