Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κλείσει τώρα η βάση του Αραξου

Αγωνιστές της ειρήνης απ' όλη την Πελοπόννησο και τα κοντινά νησιά περικύκλωσαν την περασμένη Κυριακή την αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Με πανό και σημαίες οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προχτές προς την αμερικανική βάση όπου έκαψαν δυο ομοιώματα πυρηνικών βομβών (αριστερά)

Τσακανίκας νίκος

Με πανό και σημαίες οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προχτές προς την αμερικανική βάση όπου έκαψαν δυο ομοιώματα πυρηνικών βομβών (αριστερά)
«Εμάς δε μας τρομάζετε φονιάδες των λαών, μαζέψτε τα και φύγετε Yankees go home».

Με αυτό το σύνθημα ο λαός της Πελοποννήσου εξέφρασε την απαίτησή του να κλείσει τώρα η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου και να φύγουν τα πυρηνικά όπλα, συμμετέχοντας στην περικύκλωση της βάσης προχτές το μεσημέρι.

Πολλοί αγωνιστές της ειρήνης απ' όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου, από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά συμμετείχαν στην περικύκλωση της βάσης του Αραξου.

Από νωρίς, κοντά στη βάση συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές, οι οποίοι με πανό, σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, εσείς σκοτώσατε το Νίκο Μπελογιάννη», «Ορκο στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικάνοι» πορεύτηκαν προς τη βάση, όπου τους περίμεναν ισχυρότατες δυνάμεις καταστολής, παραταγμένες περιμετρικά έξω και μέσα από τη βάση. «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε» ήταν η άμεση αντίδραση των διαδηλωτών, καθώς πλησίαζαν την κεντρική πύλη.

«Δε σταματάμε τον αγώνα μέχρι να φύγουν οριστικά»

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Μανώλης Περακάκης - κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης - από την κίνηση για την Εθνική Αμυνα, ο οποίος τόνισε πως «δε θα σταματήσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι να κλείσει οριστικά η βάση του θανάτου και φύγουν τα πυρηνικά όπλα».

Αναφερόμενος για την πυρηνική βάση του Αραξου υπογράμμισε ότι «πέρα από τον κίνδυνο να σπείρουν τον πυρηνικό όλεθρο στην περιοχή, οι ΝΑΤΟικοί, η ίδια η πυρηνική βάση είναι μια μεγάλη νάρκη στα θεμέλια της Εθνικής Αμυνας της χώρας, τώρα κι 35 χρόνια. Ο Αραξος, τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, είναι «ΝΑΤΟ consolidated base», που πάει να πει πως τα πυρηνικά του όπλα «φυλάσσονται και συντηρούνται» από τους Αμερικάνους, αλλά θα ριχτούν - όταν και όπου αποφασίσει η λυκοσυμμαχία - από τους Ελληνες πιλότους! Αυτή είναι η συμφωνία, αυτό είναι το εγκληματικό σενάριο, για το οποίο είναι εδώ τα πυρηνικά τους και το ξέρουν όλοι. Το ομολογεί μάλιστα με κάθε επισημότητα ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας, που δηλώνει πως παζαρεύει τα νέα «F-16» με προδιαγραφές πυρηνικών όπλων και γι' αυτό ζητά να κάνουν σκόντο στην τιμή τους! Η συνενοχή σε όλο τον κυνισμό της.

Η ελληνική 116 Πτέρυγα Μάχης (σ.σ. η βάση του Αραξου) εξαιτίας των πυρηνικών της, είναι υποχρεωμένη να έχει αεροπλάνα με ειδικές προδιαγραφές, επιθετικού πυρηνικού βομβαρδισμού, γεγονός που τα κάνει άχρηστα ή σχεδόν άχρηστα για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας της χώρας». Και κατέληξε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη και το ξέρουμε. Το ίδιο και οι αγώνες που έρχονται. Μα αν ο ιμπεριαλισμός έχει επένδυση πολλά στην απάνθρωπη "νέα τάξη" του, εμείς οι λαοί έχουμε επενδύσει τη ζωή μας στους αγώνες εναντίον του και θα νικήσουμε».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και μέλος της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Δυο χρόνια μετά τους άγριους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία αποδεικνύεται περίτρανα το άγριο και συνεχές έγκλημα του ιμπεριαλισμού, όχι μόνο από τη ραδιενέργεια, αλλά και από τη συνεχιζόμενη προσπάθειά του για την αλλαγή των συνόρων, τη δημιουργία κρατιδίων - προτεκτοράτων, τη συνολική αποσταθεροποίηση της περιοχής. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω απ' τα Βαλκάνια και ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας μας σε τυχοδιωκτικές πολεμικές ενέργειες είναι άμεσος. Τώρα χρειάζεται το αντιιμπεριαλιστικό και το λαϊκό κίνημα να ενισχύσει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μπει φραγμός στον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του. Τώρα η εγκληματική συμμορία του ΝΑΤΟ πρέπει να φύγει απ' τα Βαλκάνια. Να κλείσει η βάση του Αραξου και να φύγουν τα πυρηνικά. Να μην επιτρέψουμε ο ανθός της νεολαίας μας να γίνει κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών».

Οι νέοι της «Νεανικής δράσης των ιμπεριαλιστών» για την ειρήνη, λίγα μέτρα πριν την πύλη «τίμησαν» τον Τζορτζ Μπους, Πρόεδρο των ΗΠΑ, το ομοίωμα του οποίου, κάτω από τις επευφημίες και τα συνθήματα των φιλειρηνιστών, παραδόθηκε στην πυρά μαζί με τις σημαίες της Αμερικής, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πριν σβήσουν οι φλόγες οι διαδηλωτές έκαψαν δυο ομοιώματα πυρηνικών βομβών. Στη συνέχεια έγραψαν αντιΝΑΤΟικά συνθήματα στην κεντρική πύλη της βάσης και κρέμασαν στην είσοδο το πανό τους που έγραφε «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να κλείσει η βάση του Αραξου» και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις προσεχείς ημέρες στο λιμάνι της Πάτρας, με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Αριάδνη 2001».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ