Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013 - 2016
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς χρονικό ορίζοντα

Τη μονιμότητα και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων περιγράφει το «Επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013 - 2016» που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής σε μία και μόνη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα.

Με το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων θεσπίζονται ανώτατα όρια δημοσίων δαπανών για το 2013 και το 2014 τα οποία θα είναι δεσμευτικά και μπαίνουν ρήτρες αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση υπέρβασης των δαπανών.

Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας προανήγγειλε τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας λέγοντας ότι τα ανώτατα όρια δαπανών του κράτους για το 2013 και το 2014 θα μειωθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ. Υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια αναθεώρηση των δαπανών προς τα πάνω «εάν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας».

Ανέφερε δε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μπορεί να φτάσει και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016 χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο αυτό που κάνει είναι να συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική φέρνοντας μέσα στο 2013 μεγαλύτερο μέρος των βάρβαρων μέτρων. Η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, είπε, δεν έχει ως κύριο γνώμονα τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά έχει μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν θα αλλάξει, ακόμα και εάν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση.

Είναι, κατήγγειλε, μια ταξική πολιτική για να γίνει περαιτέρω αναδιανομή του πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και σε βάρος του λαού.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η όποια ανάκαμψη ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα πατήσει στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων και υπογράμμισε ότι διέξοδος για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο με την πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με εργατική - λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ