Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τους πεισμώνει η κυβερνητική αδιαλλαξία

Δεκάδες τα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα

MotionTeam

Στο κενό πέφτει ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η επίδειξη πυγμής που επιχειρείται με τις αλλεπάλληλες πλέον επιθέσεις των δυνάμεων των ΜΑΤ ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες. Χτες μπορεί να είχαμε δύο νέα κρούσματα αστυνομικών εφόδων κατά των αγροτών σε Μακεδονία και Πελοπόννησο, ωστόσο οι αγρότες παραμένουν απτόητοι στα αγωνιστικά μπλόκα που έχουν στήσει σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χτες το βράδυ:

Στον Εβρο, οι αγρότες κρατούν παραταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα έξω από το εργοστάσιο της Ορεστιάδας και στο τελωνείο των Κήπων.

Στη Ροδόπη, στο ύψος της Καλίστης.

Σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν τα μπλόκα σε Μαυρολεύκη, στον κόμβο Κοκκινογείων, στη Λυδία, στον κόμβο της Χρυσούπολης και στο Κάτω Νευροκόπι.

Στις Σέρρες, σε Λευκώνα, Κερδύλλια και Ροδολίβος.

Στην Πέλλα, ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στο ύψος του Γυψοχωρίου και στην Αριδαία.

Στην Ημαθία, στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στο Κιλκίς, στην είσοδο της πόλης και στο Πολύκαστρο.

Στη Θεσσαλονίκη, στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) και στη Χαλκηδόνα.

Στη Στερεά

Στην ανατολική Στερεά τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους του αγώνα.

Στη Φθιώτιδα: Στην Αλαμάνα (είσοδος της Λαμίας), στην ΠΑΘΕ, στο Δομοκό, στην Εθνική Λαμίας - Καρδίτσας, στην Ελάτεια, διασταύρωση Μοδίου, στις Λιβανάτες, στο 148ο χλμ της ΠΑΘΕ και στον Μπράλο.

Στη Βοιωτία: Στην περιφερειακή Ορχομενού - Κάστρο, όπου χτες έγινε συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου, στη Θήβα, στο 90ό χλμ της ΠΑΘΕ και στη διασταύρωση Βαγίων της Εθνικής Θήβας - Λιβαδειάς.

Στην Εύβοια: Στο Μαντούδι, στη θέση Παλιουριά και στην Ιστιαία.

Στην Πελοπόννησο

Τουλάχιστον σε δέκα σημεία στην Πελοπόννησο εξακολουθούν να βρίσκονται μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα της επιβίωσης που δίνουν, παρά τις κυβερνητικές πιέσεις και την αυξημένη αστυνομική παρουσία, ώστε να αποθαρρυνθούν και να επιστρέψουν άπρακτοι στα χωράφια τους.

Χτες, για μια ακόμη φορά, συνέχισαν με συμβολικούς αποκλεισμούς των εθνικών και επαρχιακών δρόμων, από τις 2 έως τις 3 το μεσημέρι, παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κάθετα στο δρόμο στον κόμβο στο Ανυφί στην Αργολίδα, στον κόμβο στη Μαραθιά στην Ηλεία, στον κόμβο στις Καρυές Λακωνίας, στον κόμβο της Νεστάνης (έξοδος προς Βυτίνα).

Την ίδια στιγμή παραμένουν στις «θέσεις» τους οι αγρότες στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, στο Κουρτέσι Ηλείας, καθώς και στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους γύρω από την κεντρική πλατεία. Στην Αχαΐα, οι αγρότες που βρίσκονται στη διασταύρωση της Αχαγιάς και στη θέση Κουρλαμπά έχουν προγραμματίσει για σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Οβριά, στη δυτική είσοδο της Πάτρας.

Υποκρισία σε βάρος της αγροτιάς

Η υποκρισία και ο εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών της περιοχής αποκαλύφτηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Πάργας Νομού Πρέβεζας όταν τέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στην παραπάνω περιοχή.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για να καταργηθούν τα χαράτσια που έχει επιβάλλει ο δήμος στους στάβλους, να αλλάξει ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου ώστε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να μπορέσουν να βγάλουν άδειες για στάβλους, να μειωθούν συνολικά τα ανταποδοτικά τέλη που έχουν επιβληθεί σε σπίτια και στάβλους στους αγροτοκτηνοτρόφους. Η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) και η αντιπολίτευση (ΝΔ) (πλην ενός δημοτικού συμβούλου) αρνήθηκαν κάθε συζήτηση, αποφεύγοντας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που αναλογούν στην τοπική διοίκηση να παρθούν έμπρακτα μέτρα στήριξης και αλληλεγγύης των αγωνιζόμενων αγροτών. Κατά τα άλλα ο δήμαρχος και οι συν αυτώ δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών με ανέξοδα λόγια. Η απύθμενη υποκρίσια και ο εμπαιγμός καταγγέλθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο Νομό Πρέβεζας παραμένουν τα μπλόκα σε Καναλάκι και Ωρωπό, ενώ χτες οι αγωνιζόμενοι αγρότες της περιοχής προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου στο Καναλάκι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org