Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Κατρακύλα 6,4% για το 2012
  • Βύθιση 20,1% στην 5ετία 2008 - 2012. Σε ρυθμούς κρίσης και το ΑΕΠ στα κράτη της ΕΕ
  • Γ. Προβόπουλος: Είναι μακρύς ο δρόμος της λιτότητας

Σε διαδικασία βύθισης και με βαθμιαία κλιμακούμενους τους ρυθμούς της κατρακύλας συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ και για το 2012, σε μια εξέλιξη που έρχεται να διαψεύσει μία προς μία όλες μαζί τις προηγούμενες εκτιμήσεις και υποσχέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τόσο για το εύρος όσο και για τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (εκτιμήσεις) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο 12μηνο του 2012, σε σύγκριση με το 2011, καταγράφεται πτώση 6,4% (α' τρίμηνο 6,7%, β' τρίμηνο 6,4%, γ' τρίμηνο 6,7%, δ' τρίμηνο 6%) και σε απόλυτα μεγέθη (τρέχουσες τιμές) εμφανίζεται στα 193,77 δισ. ευρώ.

Η κατρακύλα στην 5ετία 2008 - 2012 φτάνει στο 20,1%. Με βάση τα τελευταία «αναθεωρημένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιμερίζεται ως εξής:

  • 2008: -0,2%
  • 2009: -3,2%
  • 2010: -3,5%
  • 2011: -7%
  • 2012: -6,4%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών η κατρακύλα για το 2013 θα φτάσει στο 4,1%.

Ρυθμοί υποχώρησης και «κόπωσης» στην εξέλιξη του ΑΕΠ εμφανίζονται στις οικονομίες των κρατών του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης όσο και στην ΕΕ των 27, όπου πλέον γίνονται ορατά η εξάπλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, ταυτόχρονα με τις διευρυνόμενες ανισομετρίες ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών της λυκοσυμμαχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (12μηνο 2012) από τη Γιούροστατ ο ρυθμός υποχώρησης στα 17 κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,5% και στην ΕΕ των 27 σε 0,3%. Στο δ' τρίμηνο, οι ρυθμοί υποχώρησης διαμορφώνονται ως εξής: Πορτογαλία 3,8%, Ιταλία: 2,7%, Κύπρος: 3%, Ισπανία: 1,8%, Ολλανδία: 0,9%, Γαλλία: 0,3% κ.ο.κ. Σε ακόμη χαμηλότερους, εξαιρετικά αναιμικούς ρυθμούς «ανάκαμψης» διαμορφώνεται - δ' τρίμηνο 2012 - το ΑΕΠ στη Γερμανία (0,4% από 0,9% και 1% στα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα).

Ο Γ. Προβόπουλος

Σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, που, υπό τη μορφή των μνημονίων, εφαρμόστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, η Τράπεζα της Ελλάδας, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, πάντα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, επισημαίνει ότι ναι μεν έγινε πρόοδος, αλλά το πρόγραμμα που αλέθει τις ζωές των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια...

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, στην Αθήνα στις 19 Φλεβάρη.

Αποτιμώντας τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μίλησε για σημαντική υποχώρηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και για αξιοσημείωτη βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών τους τελευταίους μήνες. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τον Ιούνη έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, ενώ η πρόοδος στην εφαρμογή τους θα επιτρέψει στη χώρα να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο...

Ως συνεπής και ακραιφνής εκπρόσωπος των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο Γ. Προβόπουλος δεν έχει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή που κατεδαφίζεται και συντρίβεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ο ίδιος να μιλά για... ενάρετους κύκλους.

Και όχι μόνο αυτό. Με έμφαση επισημαίνει στη συνέντευξη ότι... ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι ακόμα μακρύς! «Είναι ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ως βάναυση πρόκληση για τα εκατομμύρια των ανέργων και των ανθρώπων που φυτοζωούν με 300 - 400 ευρώ, είναι η επισήμανσή του ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας!

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με απόλυτο κυνισμό, ασκεί κριτική επειδή το αιμοσταγές πρόγραμμα λιτότητας δεν εφαρμόστηκε με ταχύτερους ρυθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ