Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί την κυριακάτικη αργία

Το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα ανοίγει επί της ουσίας η συγκυβέρνηση με την ψήφιση, χτες, από την Ολομέλεια της Βουλής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μεταξύ άλλων επικυρώνει εκ των υστέρων νομοθετικά την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων που έγινε δύο Κυριακές την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Το σχετικό άρθρο χαρακτήρισε θετικό και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, αφού, όπως ανέφερε, στόχος κάποιων «ήταν το άνοιγμα των καταστημάτων πολλές Κυριακές το χρόνο».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Κόμματος στο μέτρο τονίζοντας ότι η εν λόγω διάταξη προετοιμάζει το έδαφος για την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η κυβέρνηση, είπε, γυρίζει την ιστορία έναν αιώνα πίσω και επαναφέρει τους εργαζόμενους σε πραγματικό καθεστώς σκλαβιάς. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τη συμφωνία των εμπορικών συλλόγων για την εφαρμογή του μέτρου, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι πλήρως αντίθετοι.

Ο βουλευτής τόνισε ότι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα αυξηθούν τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα αφού θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους και επισήμανε ότι κοινός εχθρός των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι τα μονοπώλια.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Θ. Σκορδάς, στην παρέμβασή του ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του δρόμου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αφού, όπως είπε, η δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη που άνοιξαν τα καταστήματα σημειώθηκε η υψηλότερη σε τζίρο μέρα, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, επιβεβαιώνει την «ορθότητα των προτάσεων της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση να κάνει δεκτές τροπολογίες για τους 500 απολυμένους από το ΙΚΑ που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ για την Αγροτική και με την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας μεταφέρθηκαν στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Ο Χρ. Κατσώτης τάχθηκε κατά της απόλυσης των εργαζομένων αφού πρέπει να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχει το ΙΚΑ και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δε δέχεται τις τροπολογίες γιατί δε δίνει δεκάρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Χτες, επίσης, η κυβέρνηση απέσυρε διάταξη που προέβλεπε την άρση του αξιόποινου των ποινικών διώξεων που βαραίνουν αγρότες, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες για κινητοποιήσεις μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, με το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και ενδεχομένως να επανακατατεθεί ίσως και σήμερα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org