Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διεργασίες στο φόντο υπερκερδών

Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου

Η φιλομονοπωλιακή κυβερνητική πολιτική και στον τουριστικό τομέα, ειδικά με τη δέσμη νέων διατάξεων που προωθούνται στη Βουλή για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών «όπου και όπως λάχει», συνοδεύεται από έντονες διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε και με την τουριστική έκθεση «Horeca» σε εξέλιξη στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε Ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ, αλλά και η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Χτες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού σε Ελλάδα - Τουρκία, με τη συμμετοχή και των κοινών επιμελητηρίων της Ελλάδας με Κίνα - Ιταλία - Καναδά - Βραζιλία και Τουρκία. Την περασμένη Δευτέρα αναχώρησε και η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη για το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει μεγάλους τουρ οπερέιτορς και τουριστικούς φορείς.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται περιλαμβάνει, από τη μία τους ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, μεγαλοξενοδόχους και άλλους. Εμφανίζονται έτοιμοι να επικρατήσουν επιχειρηματικά στις νέες τουριστικές μορφές που θα αναπτυχθούν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και να μπουν σε αγορές του εξωτερικού με αμοιβαίες συνεργασίες. Οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται στην Ελλάδα, συνηγορούν σε νέες δραστηριότητες και στο εσωτερικό. Βασικό τους αίτημα προς την κυβέρνηση είναι η επιπρόσθετη μείωση της φορολογίας, με το επιχείρημα ότι ο τουρισμός αποτελεί την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης. Από την άλλη, μια σειρά από ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τόσο από τις λεγόμενες «αναδυόμενες» αγορές όπως η Ρωσία, αλλά και «απάτριδα» κεφάλαια, ετοιμάζονται να αξιολογήσουν τις «ευκαιρίες» που γεννούν τα νέα μέτρα για τις τουριστικές επενδύσεις, σε συνδυασμό και με το γενικότερο «εφιαλτικό τοπίο» των συνολικών αντιδραστικών «αναδιαρθρώσεων» των μνημονίων.

Αυτές οι ομάδες συμφερόντων, με την υποστήριξη των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που δεσμεύονται για ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως είπε η Ο. Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο Ελληνορωσικό φόρουμ την περασμένη Κυριακή, ορέγονται τεράστια κέρδη και ετοιμάζονται να τα προσεγγίσουν. Στο Ελληνορωσικό φόρουμ συμμετείχαν 48 τουρ οπερέιτορς της Ρωσίας και έγιναν πολλαπλές επαφές. Ελλάδα και Τουρκία «συνασπίζονται» για τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων για υποψήφιους τουρίστες από Κίνα, Ινδία και άλλους μακρινούς προορισμούς.

Στη Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του Γ. Τσακίρης, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, πρόσθεσε ότι «μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από την πολιτεία, κάνοντας το προϊόν πιο ανταγωνιστικό». Παρουσιάστηκαν και στοιχεία για το 2012, από την Τράπεζα της Ελλάδας: 10,024 δισ. ευρώ οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών (-5% από το 2011). Στα 141 εκατ. οι διανυκτερεύσεις (-7%). Στα 15,5 εκατ. οι επισκέψεις (-6%).

Επίσης, αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9.670 ξενοδοχεία με 771.271 κλίνες, 82% περισσότερες από το 1990! Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είναι το 14,7% του συνόλου και των 4 αστέρων το 25,1%. Αναφορικά με τις πληρότητες, τον Αύγουστο εμφάνισαν αύξηση σε κάποιες περιοχές, αλλά το Μάη είχαν μεγάλες μειώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ