Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Ενα ακόμη αεροδρόμιο για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», μέσα στις επόμενες μέρες στο αεροδρόμιο Τσιμκέντ του Καζαχστάν θα αρχίσουν να προσγειώνονται τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που θα μεταφέρουν στρατιωτικά φορτία από και προς το Αφγανιστάν. Δεν αποκλείεται το Τσιμκέντ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, να μετατραπεί σε ένα νέο σημείο διέλευσης για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που θα αντικαταστήσει το αεροδρόμιο Μανάς της Κιργιζίας.

Να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη (30/01), μεταξύ Ρωσίας - Καζαχστάν υπογράφτηκε συμφωνία για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Καζαχστάν, Ερλάν Ιντρισόφ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι δύο πλευρές διευκρίνισαν «το εκτεταμένο και πλούσιο ατομικό πρόγραμμα εταιρικής σχέσης μεταξύ του Καζαχστάν και του ΝΑΤΟ». Τα ΜΜΕ του Καζαχστάν αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη των σχέσεων με το ΝΑΤΟ σε τομείς όπως είναι οι λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές», η εκπαίδευση του προσωπικού, η παροχή τεχνικής βοήθειας, η ανάπτυξη του συστήματος της στρατιωτικής εκπαίδευσης, η βοήθεια για τη δημιουργία επαφών στο στρατιωτικο-τεχνικό τομέα.

Η ρωσική εφημερίδα σημειώνει πως, τα τελευταία 2-3 χρόνια το Καζαχστάν αγόρασε όπλα μη ρωσικής προέλευσης συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν σε αυτή την ανάπτυξη των σχέσεων του Καζαχστάν με το ΝΑΤΟ, την ανάλογη απομάκρυνση του Καζαχστάν από τη Ρωσία. Ετσι, π.χ. ο Εντουάρντ Ροντιουκόφ, συνταγματάρχης, μέλος της ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, δήλωσε πως «στο φόντο των διαφωνιών που υπάρχουν (ανάμεσα στη Ρωσία και στο Καζαχστάν) για την από κοινού εκμετάλλευση του κοσμοδρομίου του "Μπαϊκονούρ", για τα θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και με τις ενεργές επαφές του Καζαχστάν με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οι συμμαχικές σχέσεις Μόσχας - Αστάνα σε μεγάλο βαθμό φαίνονται ψεύτικες και γυαλιστερές και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ωστόσο τέτοιες εκτιμήσεις αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τη συνθετότητα των σχέσεων ανισότιμης αλληλεξάρτησης, ανταγωνισμών και συνεργασίας, που αναπτύσσονται στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Ετσι, π.χ. «ξεχνούν» πως το Καζαχστάν συμμετέχει μαζί με τη Ρωσία τόσο στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όσο και στη νέα ευρασιατική οικονομική ένωση, ενώ την ίδια ώρα και η Ρωσία «διευκολύνει» το ΝΑΤΟ με το διαμετακομιστικό κέντρο στο Ουλιάνοφσκ κι επίσης υλοποιεί ετήσιο «ατομικό σχέδιο» συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, κοινών ασκήσεων, ακόμη και κοινών ναυτικών περιπολιών με το πρόσχημα «της καταπολέμησης της πειρατείας», παρά τις «κόντρες» με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη ΝΑΤΟική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και άλλα θέματα.

Στα πλαίσια αυτά, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί από την εξέλιξη, είναι πως το ΝΑΤΟ φαίνεται να αποκτά ένα ακόμη αεροδρόμιο για τις ανάγκες του, αυτή τη φορά στο Καζαχστάν.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org