Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να γίνουν πρωταγωνιστές

Οι κομμουνιστές της Ισπανίας παλεύουν να οργανώσουν την εργατική τάξη και το λαό στην πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης
Οι κομμουνιστές της Ισπανίας παλεύουν να οργανώσουν την εργατική τάξη και το λαό στην πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης
Νέα στοιχεία που καταδεικνύουν την επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ισπανία έρχονται στο φως της δημοσιότητας με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας για το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Επίσημα οι άνεργοι έφτασαν τους 5.965.400 ή ποσοστό 26,02%. Η πραγματικότητα βέβαια περιλαμβάνει και πολλούς ακόμα που για διάφορους λόγους δε δηλώνονται. Πλέον χαρακτηριστικό της βαρβαρότητας είναι ότι σε αυτά τα περίπου 6 εκατομμύρια ανέργους υπάρχουν 1.833.700 νοικοκυριά στα οποία όλοι είναι άνεργοι. Το 26,55% των γυναικών είναι άνεργες ενώ τα ποσοστά στη νεολαία αγγίζουν το 53,42% - 55,13%. Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν εκατομμύρια λαϊκοί άνθρωποι στην Ισπανία.

Την κατάσταση αυτή στηλιτεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, που με ανακοίνωση - κάλεσμα προς την εργατική τάξη και τα άλλα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα, τα καλεί να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, ξεπερνώντας αυταπάτες και παλεύοντας για την ανατροπή του καπιταλισμού. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για το έτος 2012, η δήθεν δεδομένη αξίωση να θεωρούμε τον καπιταλισμό ως το μόνο πιθανό οικονομικό μοντέλο, για μια κοινωνία όπως η ισπανική, καταλήγει να είναι προσβολή για τα εκατομμύρια ανθρώπους που, αν και ανώνυμα, καταγράφονται στις στατιστικές.

Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ακόμα περισσότερο ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων. Ολοι όσοι ζούμε από τη δουλειά μας, είμαστε εκμεταλλευόμενοι και μας ξεζουμίζει μια όλο και πιο μικρή μερίδα κεφαλαιοκρατών, που έχουν στη διαθεσή τους τους κρατικούς μηχανισμούς και προσπαθούν να ξεπεράσουν τη δομική κρίση του καπιταλισμού τσακίζοντας εργατικά, κοινωνικά δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες της εργατικής τάξης.

Γι' αυτούς δεν υπάρχει όριο στην εκμετάλλευση, δεν πρόκειται να σταματήσουν τα αντεργατικά μέτρα και την επιδίωξη να επιστρέψουν οι εργάτες σε καταστάσεις όπως σε άλλους αιώνες, που δούλευαν αλυσοδεμένοι για ένα ξεροκόμματο».

Και υπογραμμίζει: «Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες, που είναι διπλά εκμεταλλευόμενες στο καπιταλιστικό σύστημα, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από αυτό το σύστημα που στην ιστορική αγωνία του θέλει να μας οδηγήσει γρήγορα σε καταστάσεις εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης, τόσο ακραίες που αυτή τη στιγμή ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Ο αποκλεισμός εξαπλώνεται ραγδαία στις λαϊκές γειτονιές της Ισπανίας. Τα σπίτια χωρίς θέρμανση, χωρίς επαρκές φαΐ στο τραπέζι, χωρίς φάρμακα, που πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν, τα σπίτια που αναγκαστικά φιλοξενούν πολλές γενιές, είναι στοιχεία που δεν καταγράφονται στις στατιστικές. Αλλά είναι η καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπων που δεν περιμένουν τίποτα θετικό από ένα σύστημα, το οποίο, εκτός από τα να τους αποβάλει από την αγορά εργασίας, σκοπεύει να τους ρίξει και τις ευθύνες για την αποτυχία τους να γίνουν "επιχειρηματίες".

Οι τουλάχιστον είκοσι καθημερινές αυτοκτονίες είναι η έκφραση της αποτυχίας μιας άρρωστης κοινωνίας που παρ' όλα αυτά ενσωματωμένες στο σύστημα πολιτικές δυνάμεις εμφανίζουν ως μοναδική προοπτική.

Αναζήτηση λύσεων στο πλαίσιο του συστήματος δεν είναι πλέον δυνατή, είναι ψέμα ότι υπάρχει μια κοινωνική διέξοδος από την κρίση μέσα στον καπιταλισμό. Η κρίση είναι το ίδιο το σύστημα και όχι μόνο αυτοί που το διαχειρίζονται. Τίποτε δεν αλλάζει με την αντικατάσταση του ενός διαχειριστή από τον άλλο. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι άνεργοι την περίοδο της διακυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ή το 35,86 % της ανεργίας στην περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου κυβερνάνε μαζί στην τοπική κυβέρνηση το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με την Ενωμένη Αριστερά.

Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε σε μια αντεπίθεση στηριγμένη στην ενότητα της τάξης μας και του λαού για την ήττα του καπιταλιστικού συστήματος, για την έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργαζόμενη πλειοψηφία. Μία εξουσία όλων εμάς που παράγουμε όλο τον πλούτο ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο απ' ό,τι γίνεται σήμερα στον καπιταλισμό, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ενα κοινωνικό πρόγραμμα που απαλλαγμένο από τα δεσμά της εξουσίας της ολιγαρχίας μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες, που με οργανωμένο τρόπο και με μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία θα επιτρέψει να ξεπεράσουμε τη σημερινή καταπίεση και εξαθλίωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης για το μέλλον».

Και το κάλεσμα καταλήγει: «Οχι στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, Επιτροπές για την ενότητα της εργατικής τάξης παντού, οργάνωση νέας γενικής απεργίας ενάντια στο κεφάλαιο, πάλη για την έξοδο από το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Ολα για την εργατική τάξη.

Χωρίς τη δική μας δουλειά δεν μπορεί να γυρίσει ούτε γρανάζι, καιρός να δείξουμε τη δύναμή μας».


Δ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα έντασης της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο(4/5/2016)
Οταν η αστική τάξη αναλαμβάνει να «μορφώσει» τα παιδιά της εργατικής τάξης(16/10/2014)
Tα πράγματα με τ' όνομά τους(29/8/2013)
...και ο μονόδρομος της ρήξης(25/12/2012)
Καριέρα στην υποταγή(19/10/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org