Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Αναντικατάστατος ο ρόλος των κομμουνιστών στα Βαλκάνια

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια
Πριν μια βδομάδα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση 10 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 7 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία, με θέμα «Ανάπτυξη της ταξικής πάλης και ο προλεταριακός διεθνισμός ως απάντηση στον αστικό εθνικισμό και στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Η συνάντηση αυτή έδειξε πως, παρά τις αδυναμίες που έχει το κομμουνιστικό κίνημα στα Βαλκάνια, ο ρόλος των κομμουνιστών παραμένει αναντικατάστατος. Ας εξηγήσουμε από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα.

Σήμερα στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, με την ανεργία, τη διεύρυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ομως, και στις χώρες των Βαλκανίων, όπου παρατηρείται καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως π.χ. στην Αλβανία, η ανεργία εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα και οι συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο, με ύφεση ή με «ανάπτυξη» ο καπιταλισμός δείχνει τα «δόντια» του στους εργαζόμενους! Από τον ένα «πόλο» της κοινωνίας, στα χέρια των αστικών τάξεων, συσσωρεύεται αμύθητος πλούτος. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που παράγουν αυτόν τον πλούτο είναι αναγκασμένοι να στερούνται βασικές ανάγκες. Να έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, κ.ά. Καμία άλλη πολιτική δύναμη, εκτός των κομμουνιστών, δεν μπορεί να αναδείξει στους εργαζόμενους των Βαλκανίων αυτήν την αλήθεια «της όξυνσης της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της», όπως σημειώνεται στην Κοινή Ανακοίνωση των Βαλκανικών ΚΚ.

Καμιά άλλη πολιτική δύναμη, πέρα των κομμουνιστών στα Βαλκάνια δεν μπορεί να αναδείξει το γεγονός πως «η κρίση δείχνει πλέον τα ιστορικά όρια αυτού του συστήματος κι η αναγκαιότητα κι επικαιρότητα του σοσιαλισμού προβάλλει πιο καθαρά από πριν».

Την ίδια ώρα, μόνον οι κομμουνιστές αναδεικνύουν τις αιτίες των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που αναπτύσσονται στην περιοχή μας για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών. Αντιθέσεις, που στη συγκεκριμένη φάση απειλούν με την εμπλοκή των λαών στη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να αποκαλύψουν τα διάφορα προσχήματα που χρησιμοποιούν κάθε φορά οι ιμπεριαλιστές, ώστε να κερδίσουν τη λαϊκή στήριξη ή έστω ανοχή για τη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Να θυμίσουμε πως άλλες δήθεν «αριστερές» δυνάμεις, όπως π.χ. στην Ελλάδα ο ΣΥΝ, έχουν κατά καιρούς στηρίξει αυτά τα προσχήματα, όπως π.χ. έγινε στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας.

Μόνο τα ΚΚ μπορούν να ξεσκεπάσουν τις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς τους εκφραστές στα Βαλκάνια, που επιδιώκουν να συμμετάσχουν δραστήρια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος, να αποσπάσουν κι αυτές ένα μερίδιο από την ιμπεριαλιστική λεία. Για το λόγο αυτό, οι αστοί χρησιμοποιούν το «δηλητήριο» του εθνικισμού και του μεγαλοϊδεατισμού, που μπορεί να μπλέξει τους λαούς της περιοχής σε νέες αιματηρές περιπέτειες αλλαγής των συνόρων, με το πρόσχημα του αλυτρωτισμού.

Γιατί τα ΚΚ μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα, στη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άλλες χώρες, θέτοντας το συνολικότερο ζήτημα ολοκληρωμένα: Με την αποδέσμευση των χωρών μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κάτι που με επιτυχία μπορεί να εγγυηθεί η θετική έκβαση του αγώνα για την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό!

Γιατί μόνο οι κομμουνιστές δίνουν τη μάχη στα Βαλκάνια ενάντια στον αντικομμουνισμό, στη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην αμαύρωση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, στην εκμηδένιση των πρωτόγνωρων κατακτήσεων που είχαν οι εργαζόμενοι στις σοσιαλιστικές χώρες, παρά τα όποια προβλήματα. Στην πάλη για να μην περάσει στη λαϊκή συνείδηση η ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, που προωθεί η ΕΕ κι οι αστικές τάξεις στα Βαλκάνια. Στο κάτω κάτω της γραφής, μονάχα οι κομμουνιστές, εξοπλισμένοι με την επιστημονική μαρξιστικό-λενινιστική κοσμοθεωρία τους, μπορούν να μελετήσουν τα προβλήματα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων, να βγάλουν διδάγματα από την προσωρινή ήττα των δυνάμεων του σοσιαλισμού, να εμπλουτίσουν την αντίληψή τους για τη σοσιαλιστική κοινωνία και να αναζωογονήσουν μέσα στις λαϊκές μάζες τα σοσιαλιστικά - κομμουνιστικά ιδανικά!

Βεβαίως, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να αγνοήσουμε το γεγονός πως το κομμουνιστικό κίνημα στα Βαλκάνια δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα πριν 20 χρόνια. Πολλά ΚΚ των Βαλκανίων αγωνίζονται εδώ και δύο δεκαετίες να ορθοποδήσουν ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Δεν παραγνωρίζουμε ακόμη το γεγονός πως ο ταξικός μας αντίπαλος επιδιώκει να μεταλλάξει ή να συρρικνώσει, ακόμη και να συντρίψει το ΚΚΕ, που είναι σήμερα το ισχυρότερο ΚΚ στα Βαλκάνια. Δε διστάζει να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό κάθε μέσο ενάντια στο ΚΚΕ και στην επαναστατική γραμμή, που αυτό έχει χαράξει. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, οπωσδήποτε, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση το κομμουνιστικό κίνημα όχι μόνον στα Βαλκάνια, αλλά θα είχε ευρύτερες αρνητικές συνέπειες για το κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα και οι κομμουνιστές δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Με βάση τα παραπάνω οι κομμουνιστές των Βαλκανίων, για να μπορέσουν να εκπληρώσουν το αναντικατάστατο ρόλο τους, καλούνται να δυναμώσουν το ιδεολογικό-πολιτικό τους μέτωπο ενάντια στα αστικά κόμματα και στον οπορτουνισμό. Να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να ρίξουν το βάρος στα συνδικάτα, στο εργατικό κίνημα, στη δουλειά στη νεολαία, ενισχύοντας τον αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα κι αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την ενίσχυση του βαλκανικού κομμουνιστικού κινήματος, των ΚΚ, για τη μετάδοση της πολύχρονης και πολύτιμης εμπειρίας του, για το συντονισμό της πάλης και στα Βαλκάνια και στηρίζει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα άλλα ΚΚ. Στα πλαίσια αυτά το σαββατοκύριακο (2-3 Φλεβάρη) το ΚΚΕ παραδίδει τη «σκυτάλη» της συλλογικής προσπάθειας στο ΚΚ Τουρκίας, που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων με θέμα: «Αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική».


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ
Ο Ελ. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org