Η θετική μέχρι σήμερα πορεία της Ομοσπονδίας επιβεβαιώθηκε από την άνοδο των ταξικών δυνάμεων
Από τις εργασίες του συνεδρίου το περασμένο Σάββατο |
Από τις τοποθετήσεις των συνέδρων αποκαλύφθηκε και καταδικάστηκε η διασπαστική τακτική των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που τελευταία εκφράστηκε με το συντονισμό τους με την πλειοψηφία της διασπαστικής Ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών. Οπως καταγγέλθηκε, βάζουν «στόχους πάλης» που οδηγούν τους εργαζόμενους στη σφαγή των δικαιωμάτων τους, όπως αυτή προκύπτει από την πρότασή τους για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ κομμένης και ραμμένης στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο, αλλά και τη λογική τους περί «εκπτώσεων» στις κατακτήσεις για την ενίσχυση της «ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας».
Αυτά επανέλαβαν και στο συνέδριο οι εκπρόσωποι της «Ανεξάρτητης Κίνησης Φαρμάκου» (κυρίως ΔΑΚΕ) και της ΠΑΣΚΕ. Το «κόψιμό» τους να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της συζήτησης αποτύπωσαν και οι επίμονες - αλλά αποτυχημένες - προσπάθειες του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών, Γ. Κονιδάρη, να τοποθετηθεί, χωρίς να έχει προσκληθεί.
Οι σύνεδροι από τα σωματεία που συσπειρώνονται στη γραμμή πάλης που έχει χαράξει η Ομοσπονδία ανέδειξαν τις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, «φώτισαν» και αποκάλυψαν την ολέθρια, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, τακτική των άλλων δυνάμεων, τους στόχους της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την εξαθλίωση. Επομένως, όπως υπογραμμίστηκε από πολλούς συνέδρους, μεταφέροντας και εμπειρία από χώρους δουλειάς, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν είναι η συσπείρωση στα σωματεία, η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, η ενότητά τους με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία.
Αξιοσημείωτες ήταν αρκετές παρεμβάσεις συνέδρων. Μεταξύ αυτών χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστών από το νεοσύστατο κλαδικό Συνδικάτο Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνας, το οποίο διέλυσε η προηγούμενη πλειοψηφία της διοίκησης γιατί, όπως προκλητικά υποστήριξε, συνταξιοδοτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ (!), αλλά και λόγω των δύσκολων συνθηκών από την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι..!
Είπε χαρακτηριστικά η Κ. Καλαμάρα: «Στην περιοχή έχουμε να κάνουμε κυρίως με ανθρώπους συγχυσμένους, κυρίως γυναίκες, που κάποιες από αυτές, όσο τραβηγμένο σας φαίνεται, δεν έχουν βγει έξω από το σπίτι τους παρά μόνο για να έρθουν στο εργοστάσιο. Ξεκινήσαμε λοιπόν σιγούλια σιγούλια χωρίς να υπάρχει σωματείο, γιατί κάποιοι πριν αποφάσισαν τη διάλυσή του και τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό σωματείο της ΦΑΜΑΡ. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ως άνθρωποι, με τη στάση μας μέσα στο χώρο δουλειάς. Κουβέντα στην κουβέντα πείσαμε κάποιους και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία νέου σωματείου. Είμαστε στα σπάργανα αλλά έχουμε όνειρα για τη ζωή».
Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο Βαλεντίν Πάτσο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο οποίος και τόνισε ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα συμβάλουν στο δυνάμωμα του αγώνα που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε επίσης τις εργασίες του συνεδρίου και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η εργατική τάξη δεν έχει ανάγκη από ένα κίνημα της θολούρας στις πλατείες, με απουσία οργάνωσης, διαταξικό, συστημικό, με ανοιχτή ή κρυφή συνεργασία με την εργοδοσία, που θα τα "διπλώνει" μπροστά στις δυσκολίες».
«Η εργατική τάξη - σημείωσε - χρειάζεται ένα κίνημα με ταξική συνέπεια, που θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα αντιλαϊκά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Δηλαδή, κίνημα ταξικό, οργανωμένο, απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της». Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», Γιώργος Σιφωνιός.
Οι σύνεδροι ενέκριναν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν και ψήφισαν 76 σύνεδροι από τους 85 που είχαν εκλεγεί. Η Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου έλαβε 62 ψήφους (από 57 στο προηγούμενο συνέδριο) και 12 έδρες (από 10 έδρες). Η Ανεξάρτητη Κίνηση Φαρμάκου (σ.σ. στηρίζεται κυρίως από τη ΔΑΚΕ) έλαβε 14 ψήφους (από 17) και 3 έδρες (από 3). Στο προηγούμενο συνέδριο συμμετείχε και μια τρίτη παράταξη, που είχε λάβει 2 έδρες, αλλά αμέσως μετά έπαψε να δραστηριοποιείται στην ΟΕΦΣΕΕ.
Κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου της ΟΕΦΣΕΕ εγκρίθηκαν τα εξής ψηφίσματα: