Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πολύμορφες δράσεις ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Συρία

Από τη συλλογή υπογραφών
Από τη συλλογή υπογραφών
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από το ΚΚ Τουρκίας, έφτασαν στην Τουρκία την περασμένη Δευτέρα, από τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι συστοιχίες των πυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ», οι οποίες θα αναπτύσσονται σταδιακά στη μεθόριο με τη Συρία, με στόχο την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Το σύστημα των Πάτριοτ που στάλθηκαν με ΝΑΤΟική απόφαση στην Τουρκία, μετά από αίτημα της Αγκυρας για συμβολή του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση της «αμυντικής της γραμμής», μετά και την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, που «ενέκρινε χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια», από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να τεθεί συνολικά σε λειτουργία, αφού παραληφθούν και οι αμερικανικές συστοιχίες, στις αρχές Φλεβάρη, συμπληρώνοντας την εικόνα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.

Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της εξακολουθεί να ενισχύει το ρόλο της ως «ιμάντα προώθησης» των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στο μουσουλμανικό κόσμο, ενώ ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την «άμυνα» της χώρας, σε ενδεχόμενη επίθεση από τη Συρία, επικαλούμενη χτυπήματα στο έδαφός της που σημειώθηκαν από τη γειτονική χώρα. Η Αγκυρα απευθύνει «προειδοποιήσεις» τόσο κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ, όσο και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και άλλων κουρδικών ομάδων, να μην επιχειρήσουν να απειλήσουν την εδαφική της κυριαρχία, συνδέοντας την ενίσχυση των κουρδικών κινημάτων με τις εξελίξεις στη Συρία. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τις λεγόμενες «αντικαθεστωτικές δυνάμεις», τις οποίες ενισχύει μέσω και του εδάφους της.

Καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς το ΤΚΡ

Από τη διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αγκυρα
Από τη διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αγκυρα
Σε σχετικό άρθρο του για τις εξελίξεις και το ρόλο της Τουρκίας στην επέμβαση στη Συρία, ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος του ΠΓ του ΤΚΡ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μετά την παροχή πληροφοριών και βοήθειας στους εξοπλισμούς, προς τους σουνίτες μαχητές, η Τουρκία άρχισε να πιέζει σημαντικά το Συριακό Στρατό, ενεργοποιώντας το πυροβολικό της. Με τις επιθέσεις της, προσπαθεί να κερδίσει το προβάδισμα στον ακήρυχτο πόλεμο, εκτός και αν η Συρία απαντήσει». Οπως τόνιζε «αν η Συρία απαντήσει στα πυρά, τότε αυτό θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να κληθεί το ΝΑΤΟ στο παιχνίδι, πράγμα που εκτός από ενδεχόμενες χερσαίες συγκρούσεις, αεροπορικές επιδρομές και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, θα αναδείξει διαφορετικές επιχειρησιακές στρατηγικές».

Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) δήλωσε την αντίθεσή του σε ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και συμμετοχή της χώρας σε αυτήν από την πρώτη στιγμή. Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ενάντια στις προθέσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, να συμμετάσχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, εμπλέκοντας την Τουρκία ακόμα και σε πόλεμο, με γνώμονα τις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις, καθώς και απέναντι στη γενικότερη στάση της τουρκικής κυβέρνηση στις εξελίξεις στην περιοχή, έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες στη χώρα.


Στο πλαίσιο της αντίδρασης που ξεκίνησε με την ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού κοινοβουλίου που επιτρέπει ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού στη Συρία, το ΚΚ Τουρκίας κλιμακώνει τη δράση του, καλώντας το λαό να σταματήσει τις πολιτικές του πολέμου της κυβέρνησης του ΑΚΡ και καταγγέλλοντας τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εις βάρος των λαών.

Σχετικά με την ανάπτυξη των «Πάτριοτ», το ΤΚΡ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι αφορά όλη την περιοχή και όχι μόνο τη χώρα, αναφερόμενο και σε δήλωση του Ιράν ότι μπορεί να προκαλέσει πολεμική ανάφλεξη. Εχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι η Τουρκία για την ασφάλειά της, δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των γειτόνων της, προσθέτοντας ότι τόσο οι «Πάτριοτ» όσο και τα ξένα στρατεύματα που θα εγκατασταθούν στη χώρα τη μετατρέπουν σε πεδίο πολέμου. Το ΤΚΡ έχει στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δε θα επιτρέψει να μετατραπεί η Τουρκία σε πεδίο πολέμου, σημειώνοντας ότι αν συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική συγκέντρωσης όπλων και ξένων στρατιωτών στη χώρα, θα πληρώσει το τίμημα.

Οι κινητοποιήσεις του ΚΚ Τουρκίας που ξεκίνησαν από τον περασμένο χρόνο, συνεχίζονται και κλιμακώνονται χωρίς διακοπή. Με συνθήματα «Οχι στον πόλεμο», «οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν εξηγήσεις από το ΑΚΡ» και «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», τα μέλη του ΤΚΡ κλιμακώνουν την αντιπολεμική τους δράση, καταδικάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που επιχειρούν να παγιδεύσουν τον τουρκικό λαό. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Γκαζίαντεπ, τη Μερσίν αλλά και στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), όπου έφτασαν οι συστοιχίες των πυραύλων. Παρά την αστυνομοκρατία και την προσπάθεια τρομοκράτησης των διαδηλωτών, η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΤΚΡ - καθώς και άλλων αγωνιστικών δυνάμεων, όπως το Εργατικό Κόμμα (ΕΜΕΡ) - είναι μαζική. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η διαδήλωση που πέρασε και από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Αγκυρα, καταδικάζοντας την άφιξη των «Πάτριοτ» στο λιμάνι του Ισκεντερούν την περασμένη βδομάδα, με το ΤΚΡ να απαντά στη θέση του Ρ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι ΝΑΤΟικό έδαφος, ότι η Τουρκία ανήκει στους εργαζόμενους και στο λαό της.

Στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων του ΚΚ Τουρκίας πραγματοποιήθηκε και καμπάνια συλλογής υπογραφών στο Πάρκο Γκιουβέν, στην Αγκυρα, με χιλιάδες εργαζόμενους, καλλιτέχνες και διανοούμενους να δηλώνουν την στήριξή τους.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ