Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Οι αριθμοί της βαρβαρότητας
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν της ζωή τους στο σεισμό επισήμως είναι 217.300, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Ωστόσο, ανεξάρτητες πηγές τον ανεβάζουν μεταξύ 250.000 - 300.000.
  • Το 42% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UN-OCHA).
  • Συνολικά σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι εξαιτίας του σεισμού ενώ 358.000 εξακολουθούν να διαβιούν στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν μετά το σεισμό με 1 στους 5 να είναι αντιμέτωπος με τη βίαιη και αναγκαστική έξωση, σύμφωνα με την οργάνωση IOM Camp Management Operations (CMO). Οικοδομήθηκαν 110.964 «διεθνείς καταυλισμοί» από τις υπηρεσίες αρωγής και μόλις στο 23% από αυτούς μπόρεσαν να εγκατασταθούν σεισμοπαθείς. Εχουν οικοδομηθεί 5.922 σπίτια ενώ 100.178 είναι σημαδεμένα ως «κόκκινα», δηλαδή ότι χρειάζεται να κατεδαφιστούν καθώς είναι επικίνδυνα, 146.004 είναι «πορτοκαλί», δηλαδή χρειάζονται ευρύτατες επισκευές για να είναι κατοικήσιμα. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σπίτια «κόκκινα» ή «πορτοκαλί» ενώ μόλις 18.175 έχουν επισκευαστεί.
  • Μεταξύ 2010 και 2011, 60 χώρες απ' όλο τον κόσμο υποσχέθηκαν περισσότερα από 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του νησιού την επόμενη από το σεισμό δεκαετία. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά 5,3 δισ. έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει δοθεί για τρόφιμα, μέσω φυσικά των ΜΚΟ, και για «πρότζεκτ». Μόλις το 9% έχει δοθεί στην κυβέρνηση της Αϊτής.
  • Πάνω από 7.912 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αϊτής, έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την «εισαγωγή» της επιδημίας χολέρας από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους του κατοχικού στρατού του ΟΗΕ (Minustah), με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται στις 19 Οκτώβρη 2010. Τα συνολικά κρούσματα της χολέρας μεταξύ 2010 - 2012 είναι 639.980.
  • Η βοήθεια που υποσχέθηκε ο ΟΗΕ, που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εξάπλωση, για την εξάλειψη της χολέρας, είναι 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Μόλις το 1% εξ αυτών των κονδυλίων θα κατευθυνθεί στην κυβέρνηση της Αϊτής ενώ ήδη το 87% έχει κατευθυνθεί προς τη Minustah.
  • Για κάθε 100 δολάρια που δαπανιούνται από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για «ανθρωπιστική βοήθεια» μόλις 1 πηγαίνει προς την κυβέρνηση της Αϊτής. Η αμερικανική USAID ήδη έχει απονείμει συμβόλαια αξίας 485,5 εκατ. Το 67,6% αυτών έχει κατευθυνθεί σε αμερικανικές εταιρείες (με έδρα την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ, τη Βιρτζίνια), σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Federal Procurement Data System.
  • Μεγάλο μέρος της «βοήθειας» της αμερικανικής κυβέρνησης κατευθύνθηκε στην οικοδόμηση σπιτιών για το προσωπικό της πρεσβείας - 85 έως 100 εκατομμύρια δολάρια -, σε «επενδύσεις» όπως το βιομηχανικό πάρκο Καρακόλ, στο βορρά της Αϊτής, πολύ μακριά από τις λαβωμένες από το σεισμό περιοχές. Η «βοήθεια» για την οικοδόμηση του πάρκου, του λιμανιού και ενός ενεργειακού σταθμού (με βάση το πετρέλαιο) έφτασε στα 224 εκατομμύρια δολάρια. Για την οικοδόμηση εργατικών κατοικιών δαπάνησε 20 εκατομμύρια. Το βιομηχανικό πάρκο Καρακόλ ωστόσο δεν το εκμεταλλεύεται κάποια αμερικανική εταιρεία αλλά η νοτιοκορεάτικη SNH Global SA, θυγατρική της Sae-A Trading Co. Ltd, Sae-A, ένας παγκόσμιος γίγαντας κατασκευής ρούχων που προμηθεύει μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες, όπως η «WalMart» και η «Gap» μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».
  • Από τις 21 εταιρείες κατασκευής ρούχων στην Αϊτή, οι 20 παραβιάζουν συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ύψος του κατώτερου ημερομίσθιου, που από την 1η Οκτώβρη 2012 έχει καθοριστεί στα 300 γκουρντ (5,348 ευρώ), ενώ για τους βιομηχανικούς εργάτες στην υφαντουργία είναι 200 γκουρντ ή 3,56 ευρώ.
  • Το 80% του πληθυσμού διαβιώνει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 60% σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η ανεργία, η οποία περιλαμβάνει όλους εκείνους χωρίς επίσημη δουλειά, φθάνει το 80%.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org