Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φοροαφαίμαξη πίσω από τον κουρνιαχτό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσοι νομίζουν ότι η προπαγάνδα για το κυνήγι της φοροδιαφυγής που θα φέρει τάχα ελάφρυνση στα μέτρα σε βάρος του λαού, είναι ελληνική πατέντα, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Στην Ιταλία κυριαρχούν αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα ότι η οικονομική αστυνομία εντόπισε αδήλωτα φορολογητέα εισοδήματα ύψους άνω των 56 δισ. ευρώ για το 2012 και παρέπεμψε στις δικαστικές Αρχές περίπου 12.000 φυσικά πρόσωπα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται και 8.617 που δε δήλωναν κανενός είδους εισόδημα, ενώ τα έσοδα που απέκρυπταν έφθαναν τα 22,7 δισ. ευρώ. Με τέτοια και άλλα νούμερα που ζαλίζουν τους Ιταλούς μεροκαματιάρηδες, η κυβέρνηση προσπαθεί να τους πείσει ότι πολεμάει τη φοροδιαφυγή να απαλύνει τον πόνο τους από τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί στο όνομα των ελλειμμάτων και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Οι «επιτυχίες» όμως της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας σε τίποτα δεν εμπόδισαν τη νέα φοροαφαίμαξη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας. Οι Ιταλοί θα πληρώσουν το 2013 επιπλέον φόρους της τάξης των 14,7 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 585 επιπλέον ευρώ για κάθε οικογένεια. Οι αυξήσεις στη φορολογία του 2013 προκύπτουν από την επιβολή φόρου για τη συλλογή απορριμμάτων, την αύξηση του ΦΠΑ στο 22%, που θα ισχύσει από την 1η Ιούλη, την άνοδο του φόρου ακινήτων για χώρους που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, όπως και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μέσα στο Γενάρη προβλέπονται δεκαπέντε πληρωμές φόρων για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ το Φλεβάρη θα ακολουθήσουν άλλες δεκαέξι. Ολα αυτά, πίσω από τον κουρνιαχτό περί φοροδιαφυγής που σηκώνει η κυβέρνηση, όπως γίνεται και στην Ελλάδα. Για να μη μιλήσει κανείς για τις φοροαπαλλαγές και τις φοροελαφρύνσεις που απολαμβάνει το κεφάλαιο σε Ιταλία, Ελλάδα και όλον τον καπιταλιστικό κόσμο.

Επαγρύπνηση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Δύο φαινομενικά ασύνδετες ειδήσεις, απ' τις δύο άκρες του Ατλαντικού. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς, κατηγόρησε το Ιράν ότι εμποδίζει κάθε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ «η απειλή πλησιάζει», όπως δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Είπε συγκεκριμένα: «Και η απειλή πλησιάζει, καθώς από τη μια πλευρά οι Ιρανοί διατηρούν το πρόγραμμά τους, ό,τι και αν λένε, και από την άλλη, οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, λένε ότι τα πυρηνικά όπλα στα χέρια των Ιρανών, είναι απαράδεκτα (...) Η προθεσμία πλησιάζει, μια προθεσμία που μπορεί να είναι δραματική».

Στις ΗΠΑ, τώρα, ο νέος ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, κατά την ακρόασή του για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «θα κάνει τα πάντα» ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ ατομικά όπλα: «Το επαναλαμβάνω σήμερα κι εδώ: η πολιτική μας δε θα αφορά πλέον να εμποδίσουμε, αλλά να αποτρέψουμε κι η ώρα ήλθε (...) Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει επισημάνει επανειλημμένως πως προτιμά μία διπλωματική λύση και θα εργασθώ ώστε να προσφέρω στη διπλωματία κάθε δυνατότητα προκειμένου να επιτύχει. Ομως κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες όσον αφορά την αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τον πυρηνικό κίνδυνο».

«Η προθεσμία πλησιάζει» ο ένας, «η ώρα ήρθε» ο άλλος! Το καταρχήν ασφαλές συμπέρασμα είναι πως τέτοιες δηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διαρκών απειλών και πιέσεων προς το Ιράν. Είναι γνωστό ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εποφθαλμιούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, διαγκωνίζονται για το ποιας τα μονοπώλια θα τις βάλουν στο χέρι, μαζί και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. Ωστόσο, μόνο αφελείς θα μπορούσαν να αποκλείσουν ότι οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και ΗΠΑ κυριολεκτούν με τις δηλώσεις τους αυτές και πως έφτασε η ώρα να επιβάλουν τα συμφέροντά τους με τη δύναμη των όπλων. Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι ούτως ή άλλως, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και ο ελληνικός λαός σοφά θα πράξει να επαγρυπνεί. Να μη δεχτεί να γίνει η Ελλάδα ορμητήριο νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, να μην αποδεχτεί καμία συμμετοχή με κανέναν τρόπο σε πολεμοκάπηλα σχέδια, να τα καταδικάσει με κάθε τρόπο, να υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για τη χώρα του.

Και τους χαρατσώνουν και τους εμπαίζουν!

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι φορείς του νομού Πιερίας, λόγω της έναρξης λειτουργίας από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ενός ακόμη σταθμού είσπραξης των χαρατσιών διοδίων, κοντά στο Αιγίνιο, με την άδεια της συγκυβέρνησης. Οι χειμαζόμενοι από τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα κάτοικοι του νομού και οι επαγγελματίες θα είναι πλέον αναγκασμένοι να πληρώνουν παραπάνω 1,20 ευρώ για τα δίκυκλα, 1 ευρώ για τα ΙΧ, 3,40 για τα φορτηγά με 2 και 3 άξονες και 7,10 ευρώ για τα φορτηγά με 4 άξονες, προκειμένου να μετακινηθούν ως το διπλανό νομό Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, σε συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης με βουλευτές του νομού, όχι μόνο υπερασπίστηκε τη φορομπηχτική πολιτική της, αλλά δε δίστασε να εμπαίξει τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο προτρέπει τους χρήστες του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου να προμηθευτούν δωρεάν από το διαχειριστή του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, πομποδέκτες ηλεκτρονικής χρέωσης διοδίων με τους οποίους θα εκμεταλλευτούν την εκπτωτική πολιτική διοδίων και θα έχουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, καλύτερη εξυπηρέτηση καθώς και εξοικονόμηση χρόνου, εφόσον δε θα χρειάζεται να σταματούν στους σταθμούς για χειροκίνητη πληρωμή των διοδίων». Δηλαδή «σκάστε και πληρώστε!».

Αυτοί βέβαια τη δουλειά τους κάνουν. Υπερασπίζονται την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και των οδικών αξόνων, που μέσα στα τελευταία 4 χρόνια αύξησε τα χαράτσια διοδίων ακόμη και κατά 500% και αυγάτισε τους σταθμούς είσπραξης, με γνώμονα την κερδοφορία λίγων κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων. Ο λαός και οι εργαζόμενοι, όμως δεν πρέπει να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να ξεκινήσουν την αντεπίθεση ώστε οι οδικοί άξονες, συνολικά οι υποδομές της χώρας, να είναι λαϊκή - κοινωνική ιδιοκτησία για να καταργηθούν όλα τα διόδια.

Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας

Ιδρυση - Μονάδες - Αξιωματικοί - Δυνάμεις - Απώλειες - Κοινωνική Σύνθεση

Το βιβλίο αυτό του Νίκου Κυρίτση είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας. Στις σελίδες του δίνονται πληροφορίες για την ίδρυση, ανάπτυξη και στρατιωτική οργάνωση του ΔΣΕ. Παρουσιάζεται εξελικτικά η ίδρυση αντάρτικων ομάδων, συγκροτημάτων, περιφερειακών Αρχηγείων και Περιοχών, μέχρι την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών στις 28 Οκτώβρη 1946. Με τη διαταγή αριθμός 19 στις 27-12-1946 μετονομάζονται τα αντάρτικα σώματα σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με διαταγές του ΓΑ του ΔΣΕ καθορίστηκε η δύναμη και ο εξοπλισμός των ομάδας, διμοιρίας, λόχου, τάγματος. Δίνονται πληροφορίες για τους διοικητές και τα επιτελεία όλων των αρχηγείων και των ταξιαρχιών. Με ιδιαίτερη διαταγή δημιουργήθηκαν οι 9 Μεραρχίες του ΔΣΕ.

Αναφέρονται οι σχολές αξιωματικών και η προαγωγή αξιωματικών επ' ανδραγαθία. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για την επιμελητεία, τις μεταφορές, τις διαβιβάσεις, τη διαφώτιση, την υγειονομική υπηρεσία.

Παρουσιάζονται μερικές μεγάλες μάχες καθώς και η στρατηγική και τακτική των δύο αντίπαλων στρατών, όπως, π.χ., η μεγάλη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι το Σεπτέμβρη του 1948.

Γίνεται μια πρώτη προσέγγιση της κοινωνικής καταγωγής, της σύνθεσης των δυνάμεων του ΔΣΕ, καθώς και διαχρονικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των δυνάμεων που πέρασαν από το ΔΣΕ, όλες τις απώλειες και τα τμήματα που πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μουχαμάντ Μούρσι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Προέδρου Μουχαμάντ Μούρσι με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ και αιτία τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Οι διαδηλώσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατέληξαν σε σκληρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, με τους τραυματίες εκατέρωθεν να καταμετρούνται σε δεκάδες ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, πολλά κυβερνητικά κτίρια να έχουν καταληφθεί και αρκετά άλλα να έχουν γίνει στόχος πυρπολήσεων.

Κεντρικός στόχος της οργής των διαδηλωτών ήταν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», ο πολιτικός τους βραχίονας το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μούρσι. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει για τα ολοένα πιο οξυμένα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας. Οι διαδηλωτές προσάπτουν στη νέα κυβέρνηση ότι δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει πριν από δύο χρόνια όταν και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ και επίσης ότι έχουν μετατρέψει την κρατική μηχανή σε «μηχανισμό προώθησής» τους. Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» αντιμετωπίζει με καταστολή το λαό και εφαρμόζει άλλο μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού με θρησκευτικό μανδύα σε συνεννόηση και συντονισμό με διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα.


Ε.Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org