Κυριακή 3 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Μέρκελ με ευρύτερες στοχεύσεις

Η Μέρκελ επιθεωρεί τα αντιπυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας
Η Μέρκελ επιθεωρεί τα αντιπυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας
Επίσκεψη, με ευρεία ατζέντα, πραγματοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία την περασμένη βδομάδα. Στις συνομιλίες της επικράτησαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και η προώθηση των επενδύσεων, ενώ στα βασικά ζητήματα ήταν και οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με το Κυπριακό να χρησιμοποιείται ακόμα μία φορά στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

Οικονομία και ΕΕ

Στις κοινές δηλώσεις του με την Α. Μέρκελ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι τουρκικές επενδύσεις σε γερμανικό έδαφος φτάνουν στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που στη χώρα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 70.000 Τούρκοι επιχειρηματίες και επίσης εκατομμύρια μετανάστες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ύψος των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών που ανέρχονται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, με πρόβλεψη να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια το 2015.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των τουρκικών κεφαλαίων για τη γερμανική οικονομία, καθώς και το ύψος των οικονομικών συναλλαγών των δύο χωρών, ο Ρ. Ερντογάν θέλησε να αναδείξει το ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή οικονομία. Στόχος του να αλλάξει το κλίμα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν βρεθεί σε τέλμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού Γερμανία και Γαλλία προβάλλουν αντιρρήσεις.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αναφερθεί στα «οφέλη» που θα αποκομίσει η ΕΕ, από την ένταξη της, επικαλούμενη τόσο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που θα μπορούσε να «στηρίξει» την «ευρωπαϊκή οικονομία». Μία «ανάπτυξη» η οποία βασίζεται στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, στην απώλεια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Τούρκων εργαζομένων, μισθούς πείνας, μεγάλα ποσοστά ανεργίας και στην υπερχρέωση των λαϊκών οικογενειών, που δεσμεύονται στις τράπεζες με σωρεία δανείων και καρτών.

Η Αγκυρα συνδέει τη γεωστρατηγική της θέση και το ρόλο της στα ενεργειακά παιχνίδια, δεδομένων των συμφωνιών που έχει υπογράψει και τους αγωγούς που διέρχονται από το έδαφός της, με την πορεία των ευρωπαϊκών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αιχμή την προστασία των γερμανικών συμφερόντων, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι η ίδια είναι υπέρ της επανενεργοποίησης των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, διατηρώντας ωστόσο τις «επιφυλάξεις» της όσον αφορά την κατάληξή τους. Μη επιθυμώντας να αναφερθεί στα συμφέροντα της Γερμανίας που θα πληγούν από την ενδεχόμενη είσοδο μίας χώρας 75 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, στην ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέφερε ως πρόσχημα το Κυπριακό, σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, που προβλέπει την τελωνειακή σύνδεση της χώρας και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τις δύο χώρες να βρουν λύση την οποία χαρακτήρισε «όχι ιδιαίτερα δύσκολη», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται επί της ουσίας στην επίλυση του Κυπριακού, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ελαβε δε πάγια απάντηση από τον Ρ. Ερντογάν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους.

Την ίδια στιγμή η Α. Μέρκελ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ συμμετείχε και σε οικονομικό φόρουμ, ακολουθούμενη από πλήθος Γερμανών επιχειρηματιών, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στην τουρκική οικονομία, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται κάποια υπογραφή συμφωνιών.

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Συρία

Στο επίκεντρο των συνομιλιών της Γερμανίδας καγκελάριου στην Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε και η Συρία. Εκφράζοντας τη γραμμή των ιμπεριαλιστών, που έχει χαραχθεί από το ΝΑΤΟ, η Α. Μέρκελ επισκέφθηκε την περιοχή του Καχραμανμαράς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου έχουν αναπτυχθεί οι γερμανικές συστοιχίες των πυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ», καθώς και Γερμανοί στρατιώτες. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση της υπέρ της αποχώρησης της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ από τη Συρία, στο πλαίσιο των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, τονίζοντας την «ανάγκη επικράτησης των αντικαθεστωτικών» και τη «λήψη ξεκάθαρων μέτρων και θέσης» της διεθνούς κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πνεύμα, ο Ρ. Ερντογάν ευχαρίστησε τη Γερμανία για την παραχώρηση των «Πάτριοτ», ισχυριζόμενος για ακόμα μία φορά ότι στόχο έχουν την ενίσχυση της άμυνας της χώρας του, απέναντι σε ενδεχόμενη επίθεση.

Η Τουρκία έχει πολλές φορές αναφερθεί μεταξύ των χωρών που εξοπλίζουν τους «αντικαθεστωτικούς» στη Συρία, καθώς και για την προσφορά εδάφους εκπαίδευσης, αλλά και πολιτικών διεργασιών στο έδαφός της, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει τα συμφέροντά της και προωθεί το ρόλο της στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ «μουσουλμανικών χωρών και Δύσης».

Παράλληλα η Αγκυρα βλέπει στον πόλεμο στη Συρία, έναν άμεσο κίνδυνο για τα συμφέροντά της, σε σύνδεση και με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, καθώς αναγνωρίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, σε ενδεχόμενο διαμελισμό της Συρίας και σχηματισμό κουρδικού κράτους. Με αιχμή το Κουρδικό - και όχι μόνο - κατά την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία συμφωνήθηκε και η ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ