Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Παραμένει η «ρότα» της Λισαβόνας

Η χτεσινή Συνέντευξη Τύπου του Ελληνα ΥΠΕΘΟ

Το κλίμα και τις κατευθύνσεις που έδωσαν οι ιθύνοντες της ΕΕ μετέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Η αντιλαϊκή ρότα πολιτικής παραμένει αυτή που χαράχτηκε στην προηγούμενη σύνοδο της Λισαβόνας, ενώ ταυτόχρονα το μείζον θέμα που δείχνει να τους απασχολεί είναι η «ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Παπαντωνίου, η ανταγωνιστική και ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία προϋποθέτει την «άσκηση πολιτικών» σε τρεις τομείς που αφορούν:

  • Την απελευθέρωση των αγορών, δηλαδή «την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Με άλλα λόγια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ετοιμάζεται νέα επίθεση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και μέσα στην ίδια την ΕΕ (κι όποιος αντέξει).
  • Τη γρήγορη μετάβαση στη νέα οικονομία... «Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας». Σ' αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, με την ίδρυση κρατικής εταιρίας (η «ΤΑΝΕΟ») που θα διαθέτει ζεστό δημόσιο χρήμα στους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου χώρου. Μεταξύ αυτών και στο αμερικανικό (!) μονοπώλιο παραγωγής λογισμικού, τη Μάικροσοφτ.
  • Την αυξημένη κοινωνική προστασία. Αυτό, σύμφωνα με τον Παπαντωνίου, προϋποθέτει «εξασφάλιση προδιαγραφών σε διάφορες κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες να είναι εναρμονισμένες». Με άλλα λόγια η καταβαράθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση των ορίων απασχόλησης και άλλα τινά (και ανταγωνιστικά) θα είναι φαινόμενο που αγκαλιάζει όλες της χώρες της ΕΕ ή τουλάχιστον έτσι προβάλλεται από τις «εθνικές» κυβερνήσεις.

Ευθύς αμέσως ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε με μισόλογα στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους για την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και της ανταποδοτικότητας, αλλά και στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής προστασίας».

Ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία επιδιώκει να προχωρήσει σε μια ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά, να δημιουργήσει δηλαδή όρους για περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Ζητούμενο ωστόσο φαίνεται να είναι η συγκρότηση της «Ενιαίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγορών», η οποία θα ασκεί το συνολικό έλεγχο και την εποπτεία σε όλες τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, όπως προτάθηκε από τη λεγόμενη επιτροπή Λαμφαλουσί. Σε σχετική ερώτηση ο Παπαντωνίου απάντησε ότι στην ελλάδα θα δημιουργηθεί «επιτροπή σοφών» που θα εξετάσει το ζήτημα και θα δώσει τα πορίσματά της μέχρι το τέλος του έτους. Η «ολιγωρία» βέβαια οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις και τους διαγκωνισμούς που για το συγκεκριμένο θέμα έχουν μεταξύ τους οι κεντρικές τράπεζες των «μεγάλων» της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ