Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστήμονες κατά του πολέμου

Ιδρύθηκε Επιστημονική Διαβαλκανική Ομάδα Πρωτοβουλίας

Την 24η του Μάρτη 2001, δεύτερη μαύρη επέτειο από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επέλεξαν επιστήμονες χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου για να ιδρύσουν την Επιστημονική Διαβαλκανική Ομάδα Πρωτοβουλίας.

Με ανακοίνωσή της η νεοσύστατη επιστημονική ομάδα υπογραμμίζει ότι τα Βαλκάνια εξακολουθούν να παραμένουν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Για μια ακόμα φορά, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, αποδείχτηκε ότι οι πόλεμοι όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα των λαών αλλά τα επαυξάνουν. Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έδειξε ανάγλυφα τις τραγικές άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις του στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον.

Συγχρόνως, όμως, τονίζουν σ' άλλο σημείο, αφύπνισε και συσπείρωσε τους λαούς ενάντια στον πόλεμο, στις συνέπειές του και στους υπαιτίους του. Εστειλε και εξακολουθεί να στέλνει ένα μήνυμα προς τους λαούς των Βαλκανίων να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, να αγωνιστούν για την ειρήνη και όλοι μαζί να αποτρέψουν τις επιβουλές μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας.

Εμείς οι επιστήμονες όλων των κλάδων, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση, που πιστεύουμε ότι η επιστήμη πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, αισθανόμενοι ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας, στη χώρα μας και στα Βαλκάνια, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση. Να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα οράματα των λαών μας.

Συγκροτήσαμε, τονίζουν στη συνέχεια, Επιστημονική Διαβαλκανική Ομάδα Πρωτοβουλίας από επιστήμονες διαφόρων πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, με στόχο και σκοπό:

  • Να θέσουμε τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των λαών των Βαλκανίων για την ευημερία τους και ένα καλύτερο μέλλον
  • Να αναπτύξουμε σχέσεις μεταξύ μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή μας
  • Να αντιταχθούμε στις ύπουλες επιβουλές υπερδυνάμεων, σε κάθε πολεμική επέμβαση και στα αίτια που τις προκαλούν
  • Να αναπτύξουμε επιστημονικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Και καταλήγουν στο κείμενό τους: «Ο μεγαλεπήβολος αυτός στόχος για να υλοποιηθεί χρειάζεται να συστρατευτούν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων από τις χώρες των Βαλκανίων. Γι' αυτό καλούμε όσους συμμερίζονται τις ανησυχίες και τα οράματά μας, να ενώσουμε τις γνώσεις και τις φωνές μας, να προβληματιστούμε και να δράσουμε».

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τα μέλη που συγκροτούν το Ελληνικό Τμήμα της συγκεκριμένης επιστημονικής κίνησης. Ετσι, αυτό αποτελούν οι: Νίκος Κατσαρός, διευθυντής Ερευνών «Δημόκριτου» και γραμματέας της Ενωσης Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών, Ιφιγένεια Δανοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια Παν/μίου Αθήνας, Γεράσιμος Ρηγάτος, επίκουρος καθηγητής, διευθυντής Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», Δημήτρης Μαντζουράτος, διευθυντής καρδιολογικού τμήματος ΝΓΝΠ, Μαρία Χαλβατζή - Αλειφεροπούλου, διευθύντρια βιοπαθολογικού εργαστηρίου και μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, Σταύρος Χιλιόπουλος, φαρμακοποιός, και Αθανασία Τζιώκα, αιματολόγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ