Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας συζητείται η αποστολή στην ΠΓΔΜ της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας
Πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ΝΑΤΟικής πολιτικής στα Βαλκάνια παίρνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, με την παραπέρα στρατιωτική εμπλοκή των βαλκανικών χωρών στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, όπου είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η αποστολή στην ΠΓΔΜ της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης, που έχει συγκροτηθεί στα πλαίσια της υπό αμερικανοΝΑΤΟική καθοδήγηση «συνεργασίας» των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθούν στη συνάντηση που θα έχουν στα Σκόπια στις 5 του Απρίλη οι υπουργοί Αμυνας των όμορων με την ΠΓΔΜ χωρών, μια συνάντηση που θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην εν λόγω πολυεθνική δύναμη.
Συζητήσαμε, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος επιστρέφοντας από τη Βουλγαρία, «σκέψεις και προτάσεις που θα έρθουν να υποστηρίξουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την πολιτική του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλίσουμε από κοινού τη σταθερότητα στην ΠΓΔΜ». Αναφορικά με τη συμμετοχή της βαλκανικής ταξιαρχίας είπε: «Συνδεόμαστε (σ.σ.: οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης) με τη μεγάλη επιτυχία διαμόρφωσης της Πολυεθνικής Δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία επιθυμεί και έχει σκοπό να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, να πάρουμε θέση ως χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πάνω στο θέμα της κρίσης που υπάρχει στα Σκόπια». Σε ερώτηση για το αν θα εμπλακεί η πολυεθνική βαλκανική δύναμη απάντησε: «Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε με ποιον τρόπο εμείς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Μια προοπτική είναι να εντάξουμε τις δυνάμεις της Πολυεθνικής Δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην περιοχή του Κοσσόβου».
Η «συμπαράσταση» των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απασχόλησε και τη χτεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Α. Τσοχατζόπουλος, με τον Φινλανδό ομόλογό του, Ιαν Ερικ Εστεμαν.
Στο μεταξύ, ως «ευχάριστη εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Ετζεβίτ, τα όσα δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, την προηγούμενη βδομάδα στο CNN Turk. «Ηταν, είπε, ευχάριστο το γεγονός ότι προήλθαν και από την Ελλάδα επιθυμίες και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση». Και πρόσθεσε: «Οπως γνωρίζετε, εμείς ζητούμε εδώ και πολύν καιρό διάλογο με την Ελλάδα και έχουμε προτείνει κοινές επιχειρήσεις και ασκήσεις». Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος κάλυψε τον υπουργό Αμυνας λέγοντας ότι μίλησε με σύνεση, λογική και ευθύνη για το μέλλον της χώρας.