Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγωνίζονται ενάντια στην εξαθλίωση

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», το σύνθημα ζωής για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία». Το σύνθημα αυτό αντήχησε χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Το βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη διάρκεια διαδήλωσης, διεκδικώντας πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Εδωσαν έτσι τη δική τους απάντηση στο εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο αντιμετωπίζουν από τις 18 Απρίλη και που από χτες η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων το παράτεινε για άλλους τρεις μήνες. Οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και την απρόσκοπτη λειτουργία του ναυπηγείου, το οποίο επί της ουσίας εδώ και 9 μήνες είναι κλειστό, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού του τμήματος, η «καρδιά» του, με βάση το φιρμάνι που έβγαλε το 2010 η Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο προέβλεπε και κλείσιμο του τμήματος αυτού για 15 χρόνια με πρόσχημα ενισχύσεις του Δημοσίου το 1996 προς το ναυπηγείο.

Οι εργαζόμενοι στις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στο πόδι με τον Ν. Αναστασόπουλο πρώην πρόεδρο του ΟΛΠ, τον οποίο η κυβέρνηση έχει ορίσει ως εθνικό συντονιστή για το θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ο Ν. Αναστασόπουλος τους ενημέρωσε ότι θα γινόταν συνάντηση χτες το απόγευμα του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς για την υπόθεση των ναυπηγείων και τους «έκλεισε» νέα συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη αύριο στις 12 το μεσημέρι. Από τους εργαζόμενους αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο την ώρα της συνάντησης.

Ο Πέτρος Αναστασιάδης, μέλος της διοίκησης του σωματείου, εκπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) ανέφερε: «Συγκυβέρνηση και εργοδοσία μας εξαθλιώνουν. Ενώ έχουν βρει έναν καλό σύμμαχο στον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό στο σωματείο στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που κάνουν ό,τι μπορούν με κινητοποιήσεις - τουφεκιές στον αέρα να καλλιεργήσουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στους συναδέλφους. Τελευταίο παράδειγμα η συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα της διοίκησης του σωματείου με την εργοδοσία στο ξενοδοχείο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ. Οι ταξικές δυνάμεις της ΕΕΝΣ απαιτήσαμε να γίνει η συνάντηση στα πλαίσια αγωνιστικής κινητοποίησης, με όλους τους εργαζόμενους. Αυτή η πλειοψηφία έβγαλε ανακοίνωση οι εργαζόμενοι να μείνουν κλεισμένοι στο ναυπηγείο. Απαιτούμε να γίνει άμεσα γενική συνέλευση και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και να διεκδικήσουν ναυπηγείο κάτω από κρατικό έλεγχο, να συνδεθεί το ναυπηγείο και όλη η ναυπηγική βιομηχανία με τις ανάγκες της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ