Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αναθέρμανση με το βλέμμα στραμμένο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στην Αθήνα χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρεθεί στα Σκόπια

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών
«Συγκεκριμένες ιδέες» και «σκέψεις» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που έχει επεξεργαστεί ο Μ. Νίμιτς, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χτες ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, ενώ προηγήθηκε και σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Ο νέος γύρος συνομιλιών έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών και πιέσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαδικασία της πλήρους ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους οργανισμούς.

Ο Μ. Νίμιτς στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση που είχε για περίπου 15 λεπτά με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ενώ εξήρε την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ. Απέφυγε πάντως να χαρακτηρίσει τις ιδέες του ως «νέα πρόταση».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στη διάρκεια της συνάντησης ο Δ. Αβραμόπουλος «εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας». Επιβεβαιώνεται επίσης ότι κατά τη συνάντηση «οι δύο πλευρές έκαναν ανασκόπηση των μέχρι σήμερα συνομιλιών και εξέτασαν τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επί τη βάσει σκέψεων και ιδεών που έχει επεξεργασθεί ο κ. Νίμιτς».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για την ελληνική πρόταση υπογραφής «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ των δύο πλευρών, που στόχο έχει να γίνει το όχημα για παράκαμψη του ονόματος στις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις τελευταίες απόπειρες διευθέτησης, κινήθηκαν γύρω από τα ονόματα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας».

Σήμερα και αύριο ο Μ. Νίμιτς θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Το κλίμα στη γειτονική χώρα είναι έκρυθμο, μετά τη σύγκρουση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι με την αντιπολίτευση και την αποχώρηση του κόμματος του πρώην προέδρου Μ. Τσερβένκοφσκι από τη Βουλή, ενώ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ