Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προεκλογική «κόντρα» για τις διαπραγματεύσεις με Παλαιστινίους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε ανοιχτή «κόντρα» ανάμεσα στον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται και στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόωρες κάλπες της 22ης Γενάρη, εξελίσσεται το πώς θα πρέπει η ισραηλινή πλευρά να «σταθεί» απέναντι στην προοπτική αναθέρμανσης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» με τους Παλαιστινίους. Ο Πέρες, μιλώντας σε διπλωμάτες, υποστήριξε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να επιταχύνει και να επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης με τον Πρόεδρο Αμπάς», αφήνοντας στην άκρη τις μονομερείς κινήσεις - διπλωματική αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - καθώς «ο Αμπάς συνεχίζει να μιλά και να επιθυμεί την ειρήνη». Μία μέρα αργότερα, ο Πέρες επανήλθε εκφράζοντας την άποψη ότι το Ισραήλ «θα μπορούσε να συζητήσει και με τη "Χαμάς" με επίκεντρο την εξουσία στη Γάζα, υπό την προϋπόθεση ότι η ισλαμιστική οργάνωση θα δεσμευόταν σε τερματισμό της βίας και σε αναγνώριση του Ισραήλ».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, το οποίο με ανακοίνωσή του εγκάλεσε τον Πέρες ότι «όσο και αν είναι σεβαστές οι απόψεις του, δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική που έχει επιλέξει ν' ακολουθήσει η κυβέρνηση». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση του Λικούντ, λέγοντας ότι «η επιλογή της ειρήνης δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά αρχών».

Το «θερμόμετρο» ανέβηκε περαιτέρω με τις δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η "Χαμάς" μπορεί τελικά ν' ανατρέψει τον Αμπάς στη Δ. Οχθη, όπως έγινε με τη Γάζα, ασχέτως αν υπάρχει ή όχι ειρηνευτική συμφωνία, και αυτό θα είναι πολύ κακό. Γι' αυτό όσοι τώρα πιέζουν για επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας, κάνουν λάθος, και αυτό πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα».

Οι δηλώσεις Νετανιάχου προφανώς δεν είναι εντελώς άσχετες με το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις - με πλέον πρόσφατη αυτή που δημοσίευσε η εφημερίδα «Χααρέτζ» - δείχνουν ότι μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των εδρών που το Λικούντ σε συνεργασία με το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένιου» του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν φέρεται να μπορούν να συγκεντρώσουν. Πλέον φθάνουν τις 34 από 48 (στις 120) που ήταν τον Οκτώβρη, με τις περισσότερες απώλειες να τις καρπώνεται το επίσης ακροδεξιό εθνικιστικό αλλά και θρησκευτικό κόμμα «Εβραϊκή Εστία».

Καμπανάκι κινδύνου

«Να ενεργοποιηθεί άμεσα το δίχτυ ασφαλείας» που υποσχέθηκαν οι αραβικές χώρες προκειμένου να μην καταρρεύσει οικονομικά η Π. Αρχή, ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ. Ζήτησε να δοθούν άμεσα τα 100 εκατομμύρια δολάρια που μηνιαίως δεσμεύτηκαν να χορηγούν αραβικές χώρες στην Π. Αρχή σε περίπτωση παρακράτησης από το Ισραήλ των εισπραχθέντων φόρων και δασμών. Το ίδιο θέμα είχε και η συζήτηση του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, που τον διαβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει, ήδη, η σχετική διαδικασία.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν στο χωριό Ταμούν της Δ. Οχθης, όταν οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν μονάδα Ισραηλινών κομάντος που είχαν εισέλθει στον οικισμό ντυμένοι σαν Παλαιστίνιοι για να συλλάβουν μέλος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ». Ακολούθησαν συγκρούσεις, κατά τις οποίες κλήθηκαν ενισχύσεις και η «μυστική» επιχείρηση έγινε «ανοιχτή», με χρήση λαστιχένιων και αληθινών σφαιρών καθώς και δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ