Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Προειδοποιήσεις προς τους διαδηλωτές που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για πολλοστή ημέρα αποκλείοντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και αυτοκινητοδρόμους στην επαρχία Ανμπάρ απηύθυνε ο πρωθυπουργός Μάλικι, λέγοντας ότι «δεν θα το ανεχτεί για πολύ» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει «διάφορα μέσα», ακόμη και βία, για να τους διαλύσει. Οι χιλιάδες διαδηλωτές κυρίως σουνίτες, κατηγορούν την, απαρτιζόμενη κυρίως από σιίτες, κυβέρνηση του Μάλικι ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος τους περιθωριοποιώντας τους οικονομικά και πολιτικά.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις, που άρχισαν πριν από τα Χριστούγεννα, αποτέλεσε η σύλληψη εννιά σωματοφυλάκων του σουνίτη υπουργού Οικονομικών, Ραφία αλ Ισάουι, με την κατηγορία «της εμπλοκής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Ο Μάλικι, μετά από αρκετές ημέρες, προσπάθησε να κατευνάσει την οργή, ανακοινώνοντας ότι θα απελευθερωθούν 700 γυναίκες κρατούμενες, κυρίως σουνίτισσες, που έχουν φυλακιστεί για αδικήματα που δε σχετίζονται με δολοφονίες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Εντούτοις, η κίνηση δεν έφερε τα αναμενόμενα, για τον Μάλικι, αποτελέσματα.

Στο πλευρό των διαδηλωτών, εμμέσως, τοποθετήθηκε και ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Μάλικι στις εκλογές του 2010, αλλά έκτοτε έχει επικρίνει επανειλημμένως την κυβέρνηση και έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του κατηγορώντας τον ότι όντως ακολουθεί διχαστική πολιτική.

  • Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 83 τραυματίστηκαν σε μπαράζ επιθέσεων που σημειώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε 13 διαφορετικά σημεία στη Βαγδάτη, στο βορρά και στο νότο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ