Πέμπτη 3 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Διαπάλη για τον προσεταιρισμό της Ουκρανίας

Προς νέα «δοκιμασία» βαδίζει η σχέση Ρωσίας - Ουκρανίας τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε! Αν και αυτό το χειμώνα δεν είχαμε διακοπές στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, όπως συνέβηκε τα τελευταία χρόνια, από την αρχή κιόλας του 2013 οι ρωσικές αρχές ξεκαθαρίζουν πως το Κίεβο θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πορεία ενσωμάτωσής του στην ΕΕ, ή στις ανάλογες καπιταλιστικές ενώσεις, που συγκροτεί η Ρωσία και που θα του εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές στα εισαγόμενα ρωσικά καύσιμα.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Interfax», που δημοσιεύτηκε την 1/1/2013, ο Αλέξαντρ Γκόρμπαν, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για την πώληση φυσικού αερίου στις ίδιες τιμές με αυτές που το αγοράζει η Λευκορωσία, κάτι τέτοιο δεν θα περάσει» και πρόσθεσε πως «η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι μέλη της Τελωνειακής Ενωσης, οδεύουμε προς μια ενιαία οικονομική ένωση», ξεκαθαρίζοντας πως αν η Ουκρανία επιθυμεί να πάρει φυσικό αέριο με έκπτωση, είναι επίσης απαραίτητο να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ενωση με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν.

Να σημειωθεί πως την περασμένη χρονιά η Ουκρανία αγόραζε το ρωσικό φυσικό αέριο έναντι 424 δολαρίων για τα 1.000 κυβικά μέτρα, όταν η Λευκορωσία την ίδια ποσότητα την έπαιρνε με 185 δολάρια.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, που στα τέλη της περασμένης χρονιάς ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν, ετοιμάζεται για Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας - ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φλεβάρη 2013. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, η Ουκρανία επιδιώκει να συμφωνήσει με την ΕΕ για «ζώνη ελεύθερου εμπορίου». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η απάντηση της Ρωσίας αναμένεται να είναι σκληρή.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ