Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ανησυχία» και προετοιμασίες επέμβασης;

Συνεχίζεται η προέλαση των ένοπλων αντικαθεστωτικών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και μετά από περισσότερο από δύο βδομάδες μαχών, οι ένοπλοι της «Συμμαχίας Σελέκα», όπως λέγεται, βρίσκονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μπανγκί.

Στην πρώην γαλλική αποικία, η Γαλλία διατηρεί όπως την εμφανίζει «ειρηνευτική» αποστολή 250 στρατιωτών, και χτες σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, δηλώνεται ότι αυτή αναπτύσσεται σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας, για να «διασφαλίσει την πρεσβεία της στο Μπανγκί, στην οποία διαδηλωτές έριχναν πέτρες τις τελευταίες μέρες».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την Τετάρτη τη «βαθιά ανησυχία» τους για τα προβλήματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ωθώντας όλους τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζητώντας από την κυβέρνηση στο Μπανγκί να προστατεύσει την πρεσβεία τους από τις συγκρούσεις των ενόπλων Σελέκα με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ ανακοίνωσε ότι προχώρησαν στο κλείσιμο της πρεσβείας.

Ο ΟΗΕ επίσης διέταξε, την Τετάρτη, την απομάκρυνση των εργαζομένων και των οικογενειών τους από το μη απαραίτητο προσωπικό του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η νέα αυτή σύρραξη χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί τι ακριβώς πρεσβεύουν οι ένοπλοι «Σελέκα» γίνεται σε μια περιοχή που εξακριβωμένα διαθέτει, όπως άλλωστε και άλλες χώρες της μαύρης Ηπείρου, σημαντικό φυσικό πλούτο. Η συγκεκριμένη χώρα των περίπου 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων, πέρα από την πλούσια παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα είναι γνωστή και ως σημαντικός εξαγωγέας διαμαντιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ