Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς: Αδιέξοδο εξαιτίας της ισραηλινής στάσης

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ετοιμος να παραδώσει τα «κλειδιά της Π. Αρχής στο Ισραήλ», εφόσον η ισραηλινή ηγεσία επιμείνει στην ίδια προκλητική εποικιστική πολιτική εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστηρίζει ότι θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ - 22 Ιανουαρίου - προκειμένου να δει αν η όποια καινούργια κυβέρνηση προκύψει είναι διατεθειμένη «πραγματικά να συζητήσει για την ειρήνη». Ο Αμπάς επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά θέλει το διάλογο και την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για δύο βιώσιμα κράτη συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι εποικισμοί. «Το πάγωμα των εποικισμών, είπε, δεν είναι προϋπόθεση, είναι λογική συνέπεια του όποιου διαλόγου».

Η ισραηλινή πλευρά, τονίζει ο Αμπάς, έχει μειώσει στο ελάχιστο την όποια συνεργασία με την Π. Αρχή ακόμη και στον τομέα ασφάλειας, προκειμένου να βρίσκει περισσότερα προσχήματα για επιδρομές και επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, και παρακρατά όλα τα έσοδα από φόρους και τέλη τα οποία συγκεντρώνονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν αποδίδονται μετά την αναγνώριση ως «κράτους - μη μέλους, παρατηρητή» της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ. Αυτά, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει σημαίνουν ότι πρακτικώς σε λίγο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η Π. Αρχή, οπότε «θα παραδώσει τα κλειδιά της στην ισραηλινή κυβέρνηση», η οποία ως κανονική κατοχική δύναμη θα πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της.

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθε ομάδα 90 ακτιβιστών, Γάλλων και Αιγυπτίων, που μετέφεραν κυρίως φάρμακα και ιατρικά εργαλεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ