Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εφοπλιστική πρόκληση και κοροϊδία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι ωμή πρόκληση, τουλάχιστον, να παρουσιάζουν οι εφοπλιστές το σχέδιό τους για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την επιβολή καθεστώτος γαλέρας και σύγχρονου δουλεμπορίου στους ναυτεργάτες, σαν «κοινωνική προσφορά του εφοπλισμού»(!) για την αντιμετώπιση της ανεργίας! Κι όμως, αυτό επιχειρεί ξεδιάντροπα ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θ. Βενιάμης, παρουσιάζοντας (στη «Ναυτεμπορική») «το σχέδιο του ελληνικού εφοπλισμού για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων απασχόλησης στη θάλασσα, σαν μία διέξοδο στο πρόβλημα απασχόλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία». Πάει πολύ να εμφανίζονται οι εφοπλιστές ως σωτήρες που δημιουργούν τάχα νέες θέσεις εργασίας, όταν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πετάξει χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία, ενώ την ίδια στιγμή στα ποντοπόρα πλοία οι εφοπλιστές είχαν μια μακρά περίοδο πρωτοφανούς κερδοφορίας. Συσσώρευσαν τεράστια κεφάλαια από τη δουλειά των ναυτεργατών. Ενδεικτικά ας αναφερθεί ότι το 2010 οι Ελληνες εφοπλιστές διέθεταν 3.185 πλοία (άνω των 1.000 κόρων ολικής χωρητικότητας) με τονάζ 202 εκατ. tdw, χωρίς τις νέες παραγγελίες. Βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής πυραμίδας και έχουν στην ιδιοκτησία τους, στις συνθήκες κρίσης, πάνω από το 15% του παγκόσμιου στόλου. Από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, παρήγγειλαν 237 πλοία αξίας 6,3 δισ. δολαρίων και αγόρασαν από δεύτερο χέρι 285 πλοία αξίας 8,9 δισ. δολάρια και κατέχουν τα πρωτεία. Από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 2011 παρήγγειλαν 156 νέα πλοία αξίας 11 δισ. δολαρίων, ενώ από την αρχή του 2012 έχουν επενδύσει 7,3 δισ. δολαρίων αγοράζοντας και παραγγέλλοντας νέα πλοία στα ναυπηγεία. Με άλλα λόγια, καταγράφουν αμύθητα κέρδη ακόμα και σε συνθήκες κρίσης και ακριβώς αυτήν την κερδοφορία θέλει να περιφρουρήσει ο πρόεδρος της ΕΕΕ με την πρότασή του για δήθεν 100.000 νέες θέσεις εργασίας, αφού προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι να δεχτούν οι ναυτεργάτες «τη διάταξη που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και αφορά στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων απασχόλησης»(!).

Κοινωνική πολιτική σε όφελος των επιχειρηματιών

Πανηγύριζε χτες το υπουργείο Εργασίας γιατί, όπως σημείωνε σε δελτίο Τύπου, εξασφάλισε «την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση πόρων ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"».

Ομως το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εσωτερικών είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβρη την εξασφάλιση πόρων 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση του συγκεκριμένου προγράμματος έως το Μάρτη του 2012 και ότι από τον Απρίλη θα το διαδεχθεί το πρόγραμμα «κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων» το έργο του οποίου θα μπορεί πλέον να ανατίθεται κατευθείαν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Τέθηκε λοιπόν το ερώτημα αν τα 60 εκατομμύρια ευρώ είναι επιπλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ και για ποιο λόγο θα δοθούν. Πήραμε την απάντηση ότι πρόκειται για ποσό που ήταν να αποδεσμευτεί το 2011 αλλά δεν έγινε κατορθωτό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε τότε, ισχυρίζονται, από άλλους πόρους και επομένως το κονδύλι που αποδεσμεύθηκε σήμερα δεν θα πάει στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή στους επιχειρηματίες μέσω της χρηματοδότησης έργων!

Σε απλά ελληνικά, το υπουργείο εξαγγέλλει έργο κοινωνικής πολιτικής και στην πράξη χρηματοδοτεί το κεφάλαιο...

Η αντιΚΚΕ ξεφτίλα

Το πόσο ξεφτίλα μπορεί να καταντήσει κανείς, το δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, χτεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» ο Γ.Ε.Π. Αφού παραθέτει τα αγωνιστικά κάλαντα που τραγούδησαν νέοι στις γειτονιές, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη», αναρωτιέται: «Αλήθεια, τα έσοδα από τα κάλαντα πού πήγαν; Προφανώς για τις απολύσεις στον "Ριζοσπάστη"». Εντάξει, κάθε μέρα ο συγκεκριμένος δίνει τις εξετάσεις που πρέπει, εκεί που πρέπει, στα επιτελεία που πολεμούν το ΚΚΕ. Ο Γ.Ε.Π. στο βωμό τού να επιβεβαιώνει το ρόλο του ως αντιΚΚΕδολόγος, δε διστάζει, ακόμα κι όταν κάνει μπαμ από χιλιόμετρα ότι ξεφτιλίζεται. Αλλά φαίνεται πως πρέπει να δίνει συχνά - πυκνά εξετάσεις σ' αυτά τα επιτελεία για να δείχνει χρήσιμος. Ομως όταν ξεκινήσει η κατρακύλα, δεν υπάρχει τέλος...

Και στη Γερμανία ο λαός υποφέρει

Η πρόσφατη στοχευμένη διαρροή της γερμανικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιοδικό «Σπίγκελ» ότι προετοιμάζονται για μέτρα σκληρής λιτότητας, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε κάθε καπιταλιστική χώρα το κεφάλαιο κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα προκειμένου να βγει το ίδιο με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. Το γερμανικό κεφάλαιο, η «ατμομηχανή» της ΕΕ εδώ και μια δεκαετία, έχει πάρει τα μέτρα του γι' αυτό. Ηδη η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με το «πακέτο μεταρρυθμίσεων του νόμου Χαρτζ 4», που έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες θέσεις εργασίας να ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλόμισθων ή πολύ χαμηλόμισθων, 7,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι να υποαπασχολούνται στα mini jobs με 400 ευρώ το μήνα, ενώ σε εκατοντάδες χιλιάδες φτάνουν οι «ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι» που δεν έχουν, φυσικά, πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Και με επίσημα στοιχεία, στη Γερμανία που επωφελείται ως τώρα από την καπιταλιστική κρίση, δηλαδή οι καπιταλιστές (αν και τα πρώτα «σημάδια κόπωσης» κάνουν την εμφάνισή τους), το 20% των κατοίκων των μεγαλουπόλεων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπρόσθετα, περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 9,3% του πληθυσμού εξαρτιόνται από τα κρατικά επιδόματα για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν για τις προτάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται: Αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 19%, μείωση κατά 10 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και πέρα από τα 67 έτη. Ακόμα, προβλέπεται μείωση των κοινωνικών παροχών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χήρες και ανύπαντρες μητέρες, καθώς και στις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών. Δηλαδή, αυτό που προδιαγράφεται είναι περαιτέρω χτύπημα στις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Επομένως, στην «ισχυρή» Γερμανία - του Σρέντερ πριν και τώρα της Μέρκελ και όχι μόνο στο νότο της ΕΕ, όπως αρέσκονται να «πλασάρουν» οι διάφοροι οπορτουνιστές διαχειριστές τύπου ΣΥΡΙΖΑ - οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό τσακίζουν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το αν οι χώρες βρίσκονται σε φάση «ανάπτυξης» ή κρίσης ή το ύψος του χρέους τους, τα χαμηλά ή υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των εργατών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Η αιτία των βασάνων του λαού στη Γερμανία, στην Ελλάδα και σε κάθε καπιταλιστική χώρα είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί καρπώνεται μια χούφτα εκμεταλλευτών. Και επειδή οι καπιταλιστές θέλουν να καρπώνονται ολοένα και περισσότερο απ' αυτό τον πλούτο, παίρνουν αυτά τα μέτρα. Επομένως, ο κάθε λαός έχει συμφέρον να απαλλαγεί από τα παράσιτα που τον «αρμέγουν», οικοδομώντας τη δική του εργατική - λαϊκή εξουσία, που με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα βάλει την οικονομία να δουλεύει για τις δικές του ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με την καπιταλιστική εξουσία μέχρι την ανατροπή της.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Συντεταγμένη επίθεση

«Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές του Ριζοσπάστη» είναι ο τίτλος σχολίου της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Αξία», αστική οικονομική εφημερίδα, εκφραστής των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, συντασσόμενη με την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη». Γράφει: «Με μια απίστευτη απάντηση προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ριζοσπάστη επιχειρεί να δικαιολογήσει την πρακτική του ΚΚΕ και τις απολύσεις στην εφημερίδα. Δείτε ολόκληρη την επιστολή απάντηση του Χρήστου Μανταλόβα στην πρόσκληση για συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και βγάλτε συμπεράσματα» και παραθέτει ολόκληρη την επιστολή. Βεβαίως για τις 4.000 απολύσεις στα αστικά ΜΜΕ και τις μειώσεις μισθών, δεν έχει αρθρώσει λέξη υπέρ των εργαζομένων. Πραγματικά οι αναγνώστες μας μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα διαβάζοντας τη συγκεκριμένη επιστολή (δημοσιεύεται σήμερα στο «Ριζοσπάστη, σελ. 24), για το σκοπό που υπηρετεί όλη αυτή η εκστρατεία των αστικών ΜΜΕ ενάντια στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη».

Αγρια φορολόγηση της αγροτικής γης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά την άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει και άγρια φορολόγηση της αγροτικής γης. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα όλες οι περιοχές, ακόμα και αυτές που μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν, όπως οι εκτός σχεδίου οικισμοί και τα αγροτεμάχια. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε αρκετές περιπτώσεις θα φέρουν μεγάλες αυξήσεις. Ετσι, ένας φορολογούμενος που κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ, με την ένταξη στο σύστημα η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δε φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά αν ταυτόχρονα κατέχει και άλλο ακίνητο. Αν, για παράδειγμα, έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ. Με την επιδίωξη της κυβέρνησης να φορολογήσει και τα χωράφια είτε είναι στην αρχή στους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», δηλαδή σ' όσους συμπληρώνουν το αγροτικό τους εισόδημα, και στους συνταξιούχους φτωχούς αγρότες, είτε τα φορολογήσει σε όλους, θα εξαναγκάσει πολλές χιλιάδες μικροκληρούχους να μεταβιβάσουν τη μικρή γη που κατέχουν για να συγκεντρωθεί σε λίγους επιχειρηματίες. Η βάρβαρη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε απόγνωση, όπως και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Και η απάντηση είναι το κοινό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή αυτής της ολέθριας αντιλαϊκής πολιτικής.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας μην κάνει την «αθώα περιστερά»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Δ. Τρίμης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, με δήλωσή του αναφέρεται στη συρρίκνωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη». Ανάμεσα σε άλλα, λέει: «(...) ως εκπρόσωπος ενός σωματείου τα μέλη του οποίου έχουν ίδια δικαιώματα, ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, οφείλω να υπερασπιστώ και τους συναδέλφους του «Ριζοσπάστη» ή του «902» που απολύονται. Πολύ περισσότερο, όφειλα να ανταποκριθώ στις καταγγελίες που έγιναν από τους ίδιους (...)».

Για το ζήτημα των απολύσεων έγινε ενημέρωση από τη Διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» σε όλο το προσωπικό, με σύσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας. Αρα, για ποια καταγγελία μιλά ο Δ. Τρίμης, όταν εκτός από τη σύσκεψη, την επόμενη μέρα στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύτηκε ολοσέλιδο κείμενο που αναφερόταν ακριβώς σε αυτό. Δηλαδή, στο ζήτημα των περικοπών στο προσωπικό και βέβαια την επίθεση που είχε ξεκινήσει με πρόσχημα τις απολύσεις. Ας μην κάνει την αθώα περιστερά, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Χρησιμοποιεί το «ανώνυμες καταγγελίες» για να πει ότι αναγκάστηκε να κάνει δήλωση και να παρέμβει. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί το ζήτημα «καταγγελίες» για να ξετυλίξει και αυτός με τη σειρά του το κουβάρι της επίθεσης σε βάρος του ΚΚΕ. Ολα τα υπόλοιπα είναι υποκριτικά.

Καλό θα ήταν επίσης, να εξηγήσει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, τι ακριβώς έχει πράξει ο ίδιος αλλά και οι προκάτοχοί του για τις 4.000 απολύσεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια. Κι ας αφήσουν τα «δήθεν» και τα περί «κακών και καλών απολύσεων». Δε λέει κανένα νέο όταν αναφέρει ότι οι απολύσεις, παντού, είναι απολύσεις.

Το ΚΚΕ και τα Μέσα του αντιπαλεύουν ακριβώς αυτή την πολιτική και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων, άρα και αυτών που δουλεύουν στον Τύπο. Την πολιτική του ΚΚΕ προπαγανδίζουν ο «Ριζοσπάστης» και ο «902», για να μπορούν όλοι οι άνεργοι να έχουν ουσιαστική προστασία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα εξαλείψουν την ανεργία, με ανατροπή του συστήματος που την παράγει. Ομως, αυτά, ο Δ. Τρίμης τα περνά στο ντούκου...

Η «φιλανθρωπία» των νεοναζί

Συνεχίστηκαν αυτές τις μέρες οι «διανομές τροφίμων» από τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, το «κοινωνικό έργο» της όπως το παρουσιάζει. Πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας και προκλητικότητας. Πέρα από το γεγονός ότι απευθύνεται «μόνο σε Ελληνες», διχάζοντας τους βιοπαλαιστές, στοχοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες, βγάζοντας «λάδι» τον καπιταλισμό και τα δεινά που επιφυλάσσει συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, με δυο συσσίτια πασχίζει να ξεπλύνει τις πομπές της για το γεγονός ότι: Κάνει τον πλασιέ μεγαλοεργοδοτών, ψάχνοντας να τους εξασφαλίσει φτηνούς εργάτες με εξευτελιστικά μεροκάματα των 14 και 18 ευρώ, δίχως δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, δημοκρατικά), για τα οποία λέξη δε βρίσκει να πει στις πάμπολλες και μακροσκελείς ανακοινώσεις της. Επιτίθεται σε μαθητές και εργάτες που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα συγκυβέρνησης/ΕΕ. Μέσα στη Βουλή υπερασπίζεται με πάθος τα συμφέροντα εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων. Στο «πρόγραμμά» της ζητά επιδοτήσεις για τους φαρμακοβιομήχανους, βάζει τους μεγαλοεργολάβους στο χρυσοφόρο «παιχνίδι» εξόρυξης και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου. Αναζητά ιμπεριαλιστές συμμάχους στη Ρωσία. Συστημική ως το μεδούλι, καμώνεται κι αυτή το «φίλο του λαού».

Δεν θα τα καταφέρει, ούτε στο διχασμό του λαού, ούτε στον αποπροσανατολισμό και το αλυσόδεμά του. Η εργατική τάξη στέκεται εμπόδιο σε τέτοιες δόλιες μεθοδεύσεις, πρέπει και μπορεί να τους απομονώσει. Με οργανωμένο αγώνα κόντρα σε κάθε ανάχωμα του συστήματος και τσιράκι της μεγαλοεργοδοσίας, με σαφή στόχο ο λαός να γίνει κύριος του πλούτου που παράγει.

Στον Καιάδα

Σήμερα η ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, σε βαθμό που να ενταχθούν πολλοί ακόμη και στην παραγωγή. Ωστόσο, αυτό δεν ενδιαφέρει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που κουμαντάρουν όλη την οικονομία και την κοινωνία, γιατί οι εφεδρείες σε εργατικό δυναμικό είναι πολλές. Με τη σειρά τους, οι επιχειρηματίες που εμπορεύονται ιατροφαρμακευτικό υλικό, θεραπευτικά μέσα και υπηρεσίες Πρόνοιας, εκπαίδευσης κ.λπ., αντιμετωπίζουν αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων σαν πελάτες τους. Το ίδιο και το κράτος. Ετσι, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν καταδικάζονται στην αμορφωσιά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην ανεργία και την περιθωριοποίηση.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διάλυση, καθώς το κράτος έχει ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότηση και πλέον μόνο όσες οικογένειες έχουν χρήματα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Από 300 τυφλούς συνολικά που στηρίζονταν στα διάφορα δημόσια κέντρα πριν από 25 χρόνια, σήμερα στηρίζονται μόλις 80 και μάλιστα χωρίς τις κατάλληλες υπηρεσίες, χωρίς θέρμανση, χωρίς τα στοιχειώδη υλικά, εκπαιδευτικούς, προσωπικό φύλαξης. Δεν υπάρχουν επιμελητές στα οικοτροφεία, στη σχολή Τυφλών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τα τυφλά παιδιά και πλέον φιλοξενούνται ελάχιστα παιδιά, ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

Το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών έκλεισε το ειδικό δημοτικό σχολείο και η ηγεσία της Ομοσπονδίας των Κωφών το λειτουργεί πλέον σαν κέντρο παροχής πιστοποίησης πνευματικής γλώσσας με το ...αζημίωτο. Από 700 παιδιά κωφά που υποστηρίζονταν συνολικά πριν 30 χρόνια, σήμερα από το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζονται ελάχιστα. Ιδιωτικοποιημένη και πανάκριβη είναι και η διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, με αποτέλεσμα οι κωφοί να χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον, να μην είναι σε θέση να διευθετήσουν ούτε τις πιο πρακτικές και απαραίτητες ανάγκες τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αλήθεια πίσω από τις «λίστες»

Τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την επονομαζόμενη «λίστα Λαγκάρντ» αναδεικνύουν τη σαπίλα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται από τα αστικά επιτελεία για τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού. Οι αποκαλύψεις με βάση είτε την αρχική, είτε τη νεότερη εκδοχή της λίστας, σκιαγραφούν ένα μόνο από τους πολλούς τρόπους που χρησιμοποιούν οι κεφαλαιοκράτες για να διακινούν «νόμιμα» και λιγότερο «νόμιμα» τον τεράστιο πλούτο που κλέβουν από το λαό. Αποτυπώνουν, ταυτόχρονα, τις σχέσεις αίματος μεταξύ του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού, με το δεύτερο να επιχειρεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του πρώτου.

Αυτά είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι οι πλουτοκράτες, που φέρεται να περιέχονται στη «λίστα Λαγκάρντ», μετέφεραν στην Ελβετία δισ. ευρώ, ποσά που αποκόμισαν από την κλοπή του ιδρώτα του λαού. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα προσπαθούν να συγκαλύψουν τα κόμματα της διαχείρισης. Συντηρούν τον καυγά για τη διαδρομή της λίστας, τους ύποπτους χειρισμούς πολιτικών προσώπων, για να κρύψουν ότι οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις είναι «προϊόν» των δικών τους φιλομονοπωλιακών νόμων και ρυθμίσεων. Οτι με συνθήκες της ΕΕ και νόμους του αστικού κράτους προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, που γίνεται με νόμιμα και λιγότερο νόμιμα μέσα. Την ίδια ώρα που οι εταίροι της συγκυβέρνησης υπόσχονται «αυτοκάθαρση» και δηλώνουν πρόθυμοι να αξιοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, μεγαλώνουν οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και η φοροαφαίμαξη του λαού.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να καταγραφεί σαν δύναμη - καταλύτης στην κάθαρση δήθεν του αστικού πολιτικού συστήματος, απαιτεί ενίσχυση των θεσμών ελέγχου, παρουσιάζοντας συγχρόνως τη διαφθορά σαν αιτία της κρίσης και των δεινών που βιώνει ο λαός. Το αποπροσανατολιστικό σκηνικό που στήνουν τα κόμματα της διαχείρισης έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να θωρακίσει τις ίδιες τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος. Υπόσχονται πάταξη της φοροδιαφυγής την ίδια ώρα που 1.500 μεγαλοοφειλέτες οφείλουν συνολικά 35 δισ. ευρώ φόρους στο κράτος. Προαναγγέλλουν ενίσχυση των ελέγχων, όταν στη χώρα λειτουργούν νόμιμα 16.580 «off shore» εταιρείες, αλλά φορολογούνται μόλις 965! Κυνηγούν δήθεν τους φοροφυγάδες, όταν με νόμους παρέχουν φοροαπαλλαγές και φορο-ασυλία σε εφοπλιστές, ανώνυμες εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της ανάπτυξης.

Οι εταίροι της συγκυβέρνησης ήταν που απειλούσαν τον ελληνικό λαό με χρεοκοπία αν δε σκύψει το κεφάλι στους νέους φόρους, στα μέτρα και τα μνημόνια, ενώ γνώριζαν ότι την ίδια στιγμή τμήματα του κεφαλαίου φυγάδευαν νόμιμα τεράστια ποσά σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα της λίστας, να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και άλλων ευθυνών, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στο λαό. Ξεκαθάρισε, συγχρόνως, στα λαϊκά στρώματα ότι οι δομές του καπιταλιστικού συστήματος και ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής είναι ακριβώς αυτά που γεννούν και δημιουργούν τέτοια φαινόμενα. Οι εκτιμήσεις του Κόμματος επιβεβαιώνονται και αποτελούν σοβαρό εφόδιο για να μπορέσει ο λαός να βγάλει σωστά συμπεράσματα από τη «λιστομαχία» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org