Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Δεδομένος ο «γκρεμός» για τους εργαζόμενους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ βαδίζουν προς το «δημοσιονομικό βάραθρο» ομοφωνούν τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, καθώς έχουν μείνει μόλις τρία 24ωρα για άρση του αδιεξόδου πριν την Πρωτοχρονιά (όπου λήγει η προθεσμία κρατικού δανεισμού) και οι ενδείξεις είναι ελάχιστες για μία πιθανή και προπαντός έγκαιρη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Η ατμόσφαιρα της επικείμενης καταστροφής καλλιεργείται εντέχνως αλλά ανεξαρτήτως εάν υπάρξει μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής ή κάποια στοιχεία της θα μετατεθούν για αργότερα - ειδικά υπό το πρίσμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη σχεδιάσει τη λήψη εκτάκτων μέτρων - οι δρακόντειες περικοπές των κοινωνικών δαπανών και η λιτότητα για το λαό είναι δεδομένα.

Χτες, στο πλαίσιο της καλοστημένης παράστασης, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής αλλά και τους μειοψηφούντες στη Βουλή και τη Γερουσία Τζον Μπένερ και Χάρι Ρέιντ, και την Νάνσι Πελόζι και τον Μιτς ΜακΚόνελ, αντίστοιχα, εμφανίστηκε «διαλλακτικός» αφήνοντας το ενδεχόμενο για συμβιβασμό και επισημαίνοντας πως ο χρόνος δεν αφήνει πλέον περιθώρια.

Ως βάση οποιασδήποτε συμφωνίας για να αποτραπεί η αυτόματη επιβολή των μέτρων ύψους 600 δισ. δολ. ταυτόχρονων φορολογικών αυξήσεων και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, που μπαίνουν αυτόματα σε ισχύ την Πρωτοχρονιά, θα είναι κάποια πιο χαλαρή έκδοση του «πακέτου» που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος, δηλαδή παράταση των φοροελαφρύνσεων για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα (κάτω των 250.000 δολ. - με πιθανή «υποχώρηση» στα 400.000 δολ.), παράταση των επιδομάτων ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους και τουλάχιστον καθυστέρηση της περιστολής δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ