Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμμαχία τώρα εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχετική του ανακοίνωση, τονίζει:

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα είναι καταστροφική για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους εμποροϋπάλληλους.

Οι πραγματικοί ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα, τα μονοπώλια που κυριαρχούν και ελέγχουν το εμπόριο και τις εισαγωγές. Δική τους επιδίωξη είναι, γιατί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η γενική απελευθέρωση του ωραρίου αποτελούν τα μέσα για να επιταχύνουν την εξόντωση και να περιορίσουν τους μικρούς εμπόρους, για να συγκεντρώσουν το εμπόριο και τη διανομή στα χέρια τους, για να επιβάλουν χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας στους εμποροϋπαλλήλους. Αυτοί έχουν επωφεληθεί από τη διαρκή υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας και την επέκταση των ωραρίων τα προηγούμενα χρόνια, από την κατάργηση του 8ωρου και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Για τους μισθωτούς η μερική ελαστική δουλειά θα επεκταθεί με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ για την οικογενειακή επιχείρηση και τον ιδιοκτήτη εργαζόμενο θα σημαίνει εργασία χωρίς τέλος. Ολη τη μέρα, όλες τις μέρες της βδομάδας. Κυριολεκτική εξόντωση!

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Ακόμη κι αν μεταφέρεται η αργία μια άλλη μέρα, π.χ. Δευτέρα, Τρίτη, τα οφέλη που υπάρχουν για τους εργαζόμενους από την αργία του Σαββατοκύριακου δεν μπορούν να μεταφερθούν. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η εργαζόμενη ή ο εργαζόμενος να έχουν αργία σε μέρα και χρόνο που να ταυτίζεται με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και τον κοινωνικό περίγυρο και εντελώς διαφορετικό να έχει ρεπό και περιορισμένο ελεύθερο χρόνο όταν τα άλλα μέλη της οικογένειας, σύζυγος, παιδιά, φίλοι και συγγενείς θα εργάζονται.

Αυτές οι αντιδραστικές εργασιακές ανατροπές θα είναι καταστροφικές για τα νεαρά ζευγάρια, τόσο για το χρόνο που θα είναι μαζί, όσο και για το χρόνο που θα έχουν για να είναι με τα παιδιά τους.

Καθαρή εξαπάτηση αποτελεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θα επιτρέψει να λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα τις Κυριακές. Ηδη η προτεινόμενη ρύθμιση επιτρέπει τη λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και μπορεί εύκολα να γενικευθεί, αφού οι όμιλοι θα επικαλεσθούν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού που κατοχυρώνει η ΕΕ.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στα εμπορικά καταστήματα είναι ο προπομπός της πλήρους απελευθέρωσης και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας παντού. Είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί θα ακολουθήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στο δημόσιο τομέα.

Αυτοαπασχολούμενε στο εμπόριο,

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καθώς και η νέα φοροεπιδρομή αποδεικνύουν ότι και τα δικά σου συμφέροντα αντικειμενικά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα συμφέροντα των μισθωτών εργαζομένων, ενώ είναι απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο εμπόριο και γενικότερα.

Κοινός εχθρός για τους μισθωτούς εργαζόμενους και τους μικρούς εμπόρους είναι σήμερα η πολιτική και τα κόμματα που φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό υπηρετώντας την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα επειγόντως για να αποκρουστούν η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα νέα φοροεξοντωτικά μέτρα, τα συνεχή βάρβαρα μέτρα και μνημόνια που φέρνουν μαζί κυβερνήσεις - ΕΕ και ΔΝΤ, είναι η κοινή αγωνιστική δράση με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και η διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε πόλη και δήμο, συσπείρωση όλων των εμποροϋπαλλήλων στα σωματεία μαζί με το ΠΑΜΕ, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων με την ΠΑΣΕΒΕ. Κοινή δράση στις λαϊκές επιτροπές, που εκφράζουν την αγωνιστική συμμαχία των εργαζομένων με τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους διεκδικώντας:

  • Οχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στη μείωση των μισθών, στην κατάργηση του 8ωρου και των κλαδικών συμβάσεων.
  • Κάτω οι φόροι και όλα τα χαράτσια που πνίγουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, κανένας φόρος στο εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν δραστικά το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις με 45% και στα μερίσματα και στα αποθεματικά. Οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες να φορολογούνται με βάση τα λογιστικά τους βιβλία.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ.
  • Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, τις οικογένειές τους, είτε είναι μισθωτοί απολυμένοι είτε μικρομεσαίοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Να παγώσουν και να ρυθμιστούν τα χρέη προς τις τράπεζες.
  • Να σταματήσει η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, να καλυφθούν οι μεγάλες ζημιές από το "κούρεμα" των αποθεματικών. Να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρών εμπόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εμποροϋπάλληλε, αυτοαπασχολούμενε στο εμπόριο,

Αρκετά πλήρωσες τις συνέπειες της κρίσης και του χρέους, που δεν δημιούργησες εσύ, αλλά η κερδοφορία και οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρηματιών, η συμμετοχή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Μην ανέχεσαι άλλο τα ψέματα και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης. Τα μέτρα και τα μνημόνια που σε εξοντώνουν θα συνεχιστούν, γιατί η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και η διασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων που σου εμφανίζουν ως σωτηρία, για σένα σημαίνει καταδίκη στην ανεργία και τη φτώχεια.

Μην επιτρέψεις να σε εξαπατήσουν και να σε κοροϊδέψουν πάλι. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν σου υπόσχεται ότι θα βρει λύση για σένα εντός της ΕΕ και χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια.

Απομόνωσε και καταδίκασε την υποκρισία, τους τραμπουκισμούς και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Εκφράζει ό,τι πιο σάπιο και αντιδραστικό υπάρχει σε αυτό το σύστημα.

Εμπιστεύσου τη δύναμη της εργατικής - λαϊκής συμμαχίας που προτείνει το ΚΚΕ και μάχεται για την οικοδόμησή της. Λύση για το λαό υπάρχει με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου και λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό, μονομερή διαγραφή του χρέους. Με το λαό στην εξουσία.

Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτύξει η χώρα όλες τις παραγωγικές δυνατότητές της προς όφελος του λαού, να διασφαλιστούν τα σύγχρονα εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα των μισθωτών, των μικρών εμπόρων, των νέων, των γυναικών, των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ