Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Την αξιοποίηση και το ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για την προώθηση του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ που έχουν μεσολαβήσει για την πρόσληψη ανέργων στους δήμους δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν και να διαθέσουν τα χρήματα για την καταβολή των μισθών. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα στο πρόγραμμα είναι απλήρωτοι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για προγράμματα πεντάμηνης διάρκειας για απασχόληση σε δήμους. Οι εργαζόμενοι σε αυτά αμείβονται με 635 ευρώ το μήνα ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους και η πρόσληψή τους γίνεται μέσω ΜΚΟ (σε αυτές περιλαμβάνονται και φορείς συνδικάτων, όπως της ΓΣΕΕ) οι οποίες παίρνουν για τη μεσολάβησή τους ποσό που αντιστοιχεί στο 5% της μισθολογικής δαπάνης. Σε αυτή τη διαδικασία, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, έχουν εμπλακεί 125 ΜΚΟ, που για τις υπηρεσίες τους θα πάρουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ!

Για τις εξελίξεις αυτές, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει:

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αξιοποίηση αυτών των ΜΚΟ σαν σύγχρονα δουλεμπορικά με την παρακράτηση του 5% του προγράμματος, είναι απαράδεκτη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εργαζόμενοι που όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί αλλά δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη για αυτούς και την οικογένεια τους μετά από τόσο καιρό.

Αποτελεί πρόκληση οι άνεργοι μέσω των προγραμμάτων ανεργίας να μην πληρώνονται για την εργασία τους. Για όλες αυτές τις οικογένειες είναι τουλάχιστον κοροϊδία η συζήτηση για το ποιος έβαλε το χέρι του πιο βαθιά στο μέλι την ώρα που δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι χρηματοδοτούσαν με εκατομμύρια ευρώ κάθε λογής ΜΚΟ.

Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που εργάζονται στους Δήμους και στις περιφέρειες πρέπει μέσα από την πάλη τους να διεκδικήσουν την άμεση πληρωμή τους ανεξάρτητα από το αν η ΜΚΟ που υπάγονται είναι φούσκα ή όχι. Δεν είναι ευθύνη δική τους, δεν τους αφορά. Είτε είναι φούσκες είτε όχι να κόψει το λαιμό της η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους ανέργους. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των εργαζομένων από το ΙΚΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απομακρυνθούν οι δουλέμποροι των ΜΚΟ από το πρόγραμμα και το 5% να δοθεί στους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ