Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ «ΗΛΙΟΣ»
Επαναλαμβάνεται η δίκη στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απόφαση για επανεκδίκαση της υπόθεσης για την αεροπορική τραγωδία της εταιρείας «Ηλιος» στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, που στοίχισε τη ζωή σε 120 ανθρώπους πήρε χτες κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, μετά και την έφεση του γενικού εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη εναντίον της, πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης των στελεχών της αεροπορικής εταιρείας από το Κακουργιοδικείο.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από το δικαστήριο στην πρωτόδικη διαδικασία και για αυτό κρίνεται σωστή η επανάληψη της δίκης, με κατηγορούμενους για πολλαπλή ανθρωποκτονία λόγω αμέλειας καθήκοντος, το διευθύνοντα σύμβουλο της «Ηλιος» Δημήτρης Πανταζής, τον εκτελεστικό πρόεδρο Ανδρέα Δράκο, το διευθυντή πτητικών επιχειρήσεων Γιώργο Κικκίδη, τον αρχιπιλότο της εταιρείας Γιάννο Στόιμενοφ, καθώς και την ίδια την εταιρεία.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής των Συγγενών των Θυμάτων, ο πρόεδρός της Νικόλας Γιασουμή.

Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της έφεσης για την ίδια υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με κατηγορούμενους τους: Δ. Πανταζή, Γ. Κικκίδη, τον Γ, Στοϊμένοφ και το μηχανικό που έλεγξε το αεροσκάφος τη μέρα της μοιραίας πτήσης, Αλαν Ιργουιν. Πρωτόδικα, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά και είχαν καταδικαστεί - σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα - σε φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένα χρόνο επιπλέον για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια ο κάθε κατηγορούμενος, από τα οποία υποχρεούντο να εκτίσουν τα 10. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ενόχους για συνειδητή ανθρωποκτονία από αμέλεια, τους τρεις πρώτους, ενώ ο Α. Ιργουιν βρέθηκε ένοχος για ασυνείδητη ανθρωποκτονία από αμέλεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ