Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στοχοποιεί μετανάστες και επιχειρεί να διχάσει τους εργάτες

Ζητά στοιχεία για το πόσοι μετανάστες εργάτες δουλεύουν και πού, φωτογραφίζοντας ότι ευθύνονται για την ανεργία των Ελλήνων

Μετανάστες εργαζόμενοι σε εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων
Μετανάστες εργαζόμενοι σε εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων
Σε ευθεία στοχοποίηση και των μεταναστών που διαμένουν και εργάζονται «νόμιμα» στη χώρα μας προχωρά πλέον η Χρυσή Αυγή, που ταυτόχρονα επιδιώκει να διχάσει Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Πιο συγκεκριμένα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή στις 23 Οκτώβρη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών και με θέμα: «Οταν η ανεργία των Ελλήνων ξεπερνά το 25%, όλοι οι λαθρομετανάστες όλων των χωρών του πλανήτη δικαιούνται να εργαστούν στην Ελλάδα με μια αίτηση ασύλου». Παραπέμπει έτσι στην αντιδραστική λογική ότι για την ανεργία ευθύνονται οι μετανάστες και όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η οικονομική κρίση που οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών. Λογική που πλασάρουν και τα αστικά επιτελεία.

Ακόμη, στέκεται στο γεγονός ότι ο υφυπουργός Εργασίας με εγκύκλιό του προσδιορίζει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την «πρόσβαση στην αγορά εργασίας» των αιτούντων άσυλο, των τελούντων υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας καθώς και των κατεχόντων προσωρινή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή άλλους σοβαρούς λόγους, των προσφύγων και των μελών των οικογενειών τους.

Και ρωτά τους υπουργούς: «Πόσοι αλλοδαποί και από ποια χώρα προέλευσης εργάζονται στην Ελλάδα για καθεμιά από τις αναφερόμενες τέσσερις κατηγορίες της εγκυκλίου». Αν οι προαναφερόμενες κατηγορίες είναι επιδοτούμενες για την ανεύρεση απασχόλησης, π.χ. μέσω ΟΑΕΔ και ΜΚΟ, και αν ναι με ποια προγράμματα εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδοτούνται, πόσοι συμμετέχουν και με τι κόστος. Ποιος είναι ο αριθμός αδειών υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, πόσες κατέχουν αλλοδαποί και πόσες ανά χώρα προέλευσης. Τέλος, αν η εργατοώρα αλλοδαπού κοστίζει λιγότερο σε έναν εργοδότη από αυτή ενός Ελληνα, «διότι οι αλλοδαποί θεωρούνται ευπαθής ομάδα για ανεύρεση εργασίας από τον ΟΑΕΔ και η απασχόλησή τους επιδοτείται».

Με την κίνηση αυτή βγάζει λάδι τον καπιταλισμό που πιστά υπηρετεί, προσφέρει υπηρεσίες στα αφεντικά, μα και στην ίδια την κυβέρνηση που όντας ταξικά στο ίδιο μετερίζι με τη νεοναζιστική οργάνωση σπεύδει να της χορηγήσει τα στοιχεία που ζητά, για να εδραιώσει τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της και τα απάνθρωπα ζητούμενά της.

Συμπαιγνία

Σε αγαστή συνέργεια με τη Χρυσή Αυγή η συγκυβέρνηση και μηχανισμοί του αστικού κράτους αναζητούν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία και να της δώσουν απαντήσεις. Χαρακτηριστικά, από το υπουργείο Ανάπτυξης έφυγε ως «εξαιρετικώς επείγον» υπόμνημα προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να βρουν σχετικά στοιχεία και να τα αποστείλουν «εντός δύο ημερών». Αντίστοιχα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έφυγε άλλο υπόμνημα ως «επείγον» προς τους δήμους στην περιοχή ευθύνης της για να συλλέξουν στοιχεία και να τα αποστείλουν «άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή, αφού το πρώτο διάστημα της κοινοβουλευτικής της παρουσίας επιτέθηκε εναντίον των λεγόμενων «λαθρομεταναστών», πλέον προχωρά στην ευθεία στοχοποίηση και εναντίον μεταναστών που δικαιούνται (βάσει και διεθνών συνθηκών) ανθρωπιστική προστασία. Ανθρωποι που τους έχει αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας, που έχουν λάβει έστω προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα.

Η Χρυσή Αυγή, στα μάτια των φτωχών, άνεργων, ψευτοαπασχολούμενων Ελλήνων, δείχνει ως φταίχτες τους εξίσου φτωχούς, άνεργους, ψευτοαπασχολούμενους μετανάστες. Αποσιωπά ότι την ανεργία προκαλεί, συντηρεί κι αναπαράγει ο ίδιος ο καπιταλισμός, ότι αυτή φουντώνει σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Και ότι οι επιχειρηματίες και οι αστικές κυβερνήσεις κόβουν μεροκάματα, καταργούν εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η Χρυσή Αυγή, τα κόμματα του κεφαλαίου, όλοι οι μηχανισμοί των μονοπωλίων αποκρύπτουν την αλήθεια: Οτι το μεταναστευτικό, η ανεργία, η φτώχεια δεν αντιμετωπίζονται με αλαλαγμούς τραμπούκων, ξυλοδαρμούς, διώξεις πεινασμένων ανθρώπων. Φτώχεια, εκμετάλλευση και ανεργία είναι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους Ελληνες και στους αλλοδαπούς εργάτες ενάντια στον κοινό εχθρό τους, την κεφαλαιοκρατία. Γι' αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός ενάντια στην ΕΕ, στο ντόπιο κεφάλαιο, στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις γενικότερα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org