Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής διάσκεψη του ΠΣΕ στην Τουρκία

Πραγματοποιείται στην Αντάκεια στις 24 - 25 Νοέμβρη

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), διεξάγεται στις 24 - 25 Νοέμβρη στην τουρκική πόλη Αντάκεια (αρχαία πόλη Αντιόχεια) Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης, πολύ κοντά στη φλεγόμενη περιοχή των συνόρων με τη Συρία. Κεντρικά ζητήματα είναι η αλληλεγγύη στο συριακό λαό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα τώρα με τις νέες φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, η ανάγκη ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Η περιοχή της Αντιόχειας αποτελεί το εφαλτήριο της Τουρκίας για τις πολυεπίπεδες επεμβάσεις της στη Συρία και την αξιοποίηση του προσφυγικού στοιχείου, άνω των 100.000 Σύρων. Επίσης, στην περιοχή λειτουργούν οι μηχανισμοί εκπαίδευσης - καθοδήγησης μισθοφόρων από την ευρύτερη περιοχή και διοχέτευσής τους στη Συρία, ως αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η όξυνση της κατάστασης στα τουρκο-συριακά σύνορα και η επιτάχυνση του σχεδιασμού για ανοιχτή ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και του ΝΑΤΟ στη Συρία βρίσκουν τη μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού (και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αντιόχειας) αντίθετη.

Στη Διάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής αντιπρόσωποι από τα φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα των Παλαιστίνης, Ιορδανίας, Συρίας, Κύπρου, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ινδίας, Ελλάδας και αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Η πλατιά οργανωτική επιτροπή στην Αντιόχεια, αποτελούμενη από δεκάδες τοπικούς φορείς και δήμους, δείχνει την απήχηση της πρωτοβουλίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και τη μαζική απαίτηση του λαού για καμία πολεμική εμπλοκή της χώρας. Η διήμερη διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό λαϊκό Φεστιβάλ Ειρήνης, σε κλειστό γήπεδο της Αντιόχειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ