Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ
Η «αντιμνημονιακή» γραμμή δεν απαντά στα λαϊκά προβλήματα

Με τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή. Πρώτος από αριστερά, ο Στ. Μαλάς
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή. Πρώτος από αριστερά, ο Στ. Μαλάς
Με τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρο Μαλά, συναντήθηκε χτες στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναμφισβήτητα ήταν χρήσιμη και πολύ φιλική η συνάντηση με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κύπρου, τον κ. Μαλά, που στηρίζει το ΑΚΕΛ. Κάναμε μια αλληλοενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η Κύπρος βρίσκεται και αυτή κοντά στο μνημόνιο. Ελπίζουμε ότι δε θα υπάρχουν μέτρα τόσο σκληρά όσο στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε, όμως, το εξής στους όψιμους αντιμνημονιακούς: Η κρίση είναι βαθιά, η κρίση φέρνει το μνημόνιο και βεβαίως το μνημόνιο χτυπάει τα λαϊκά στρώματα. Η αντιμνημονιακή γραμμή πάλης, χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια, δεν απαντά στα προβλήματα και κυρίως συγκαλύπτει τη βαθύτερη αιτία της κρίσης που σήμερα πλήττει την Ευρωζώνη και που δυστυχώς θα βαθύνει ακόμα περισσότερο και δεν ξέρουμε και τι απρόβλεπτες συνέπειες θα υπάρξουν.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και την προετοιμασία της Κύπρου για τις προεδρικές εκλογές και να σας πω και σαν μια προσωπική εμπειρία, παρακολουθώντας και εδώ και εκεί τις συζητήσεις. Οταν είναι κανείς στην αξιωματική αντιπολίτευση και ενδιαφέρεται να κερδίσει την κυβέρνηση, δικαίωμά του βεβαίως, τότε γίνεται όψιμα αντιμνημονιακός για να το ξεχάσει μετά.

Στην Ελλάδα, έτσι έγινε. Δεν ξέρω πώς θα πάνε στην Κύπρο, δε θέλω να υπεισέλθω στα ιδιαίτερα, αλλά είναι πολύ της μόδας το αντιμνημονιακό και το αντιμερκελικό. Κατά τη γνώμη μας, ως ΚΚΕ, αυτό δεν το βλέπουμε και πολύ αντιμονοπωλιακό».

Ο Στ. Μαλάς

Από την πλευρά του, ο Στ. Μαλάς, που συνοδευόταν από το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδη, δήλωσε: «Εχουμε ανταλλάξει απόψεις από την εμπειρία της Ελλάδας για τα οικονομικά. Η διασύνδεση μεταξύ κυπριακής και ελληνικής οικονομίας και κρίσης είναι άμεση. Θέλουμε να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση για το πώς βαίνουν εδώ τα πράγματα. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, κατά κύριο λόγο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι αποτέλεσμα της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την Ελλάδα πρώτη.

Οπως έχει λεχθεί, αυτή η κρίση είναι κρίση ενός συστήματος και σίγουρα μια στείρα αντιμνημονιακή προσέγγιση δεν είναι η απάντηση. Η απάντηση είναι μια δανειοδοτική συμφωνία, η οποία σε σχέση με την Κύπρο θα δίνει τη δυνατότητα να μπορεί η χώρα μας και άλλες χώρες να εξέλθουν από την κρίση, η οποία είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό.

Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις προσπάθειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ μιας πιο συλλογικής και πιο συμβιβαστικής προσέγγισης σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης. 'Η εάν έχουμε συνεχείς αποτυχίες στην όποια εφαρμογή μνημονίων, σίγουρα το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο οικονομικό. Θα είναι κοινωνικό, αλλά κυρίως θα είναι πολιτικό για ολόκληρη την Ευρώπη. Δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο και η οικονομία της Ευρώπης και η συνοχή της και αυτά όλα θα πρέπει να τα συνυπολογίσουμε στα επόμενα βήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη Πρόεδρος(2018-02-06 00:00:00.0)
Νέος πρόεδρος ο Ν. Αναστασιάδης(2013-02-26 00:00:00.0)
Κρίση και Μνημόνιο(2012-07-10 00:00:00.0)
Πλαστές αντιπαραθέσεις, πλαστοί διαχωρισμοί(2012-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ