Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επίκαιρη Ερώτηση για την αμυντική βιομηχανία

Κατατέθηκε χτες και απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με θέμα την πολιτική στον τομέα της Αμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας, κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η πολιτική της χώρας στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας υποτάσσεται στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ καθώς και τις ανάγκες του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα.

Η προσαρμογή και ο σχεδιασμός των ενόπλων δυνάμεων και της πολεμικής βιομηχανίας στις παραπάνω ανάγκες και κατευθύνσεις (π.χ. εξοπλισμοί με βάση τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, συγκέντρωση της πολεμικής βιομηχανίας στην Ευρώπη σε Γερμανία-Γαλλία, ένοπλες δυνάμεις προσαρμοσμένες στο δόγμα των δυνάμεων άμεσης επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας και σε βάρος άλλων χωρών κλπ.), πέραν των συνολικών επιπτώσεων στο σύνολο των πολεμικών βιομηχανιών και της ναυπηγικής βιομηχανίας, είχε και έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τα εργοστάσια των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΛ.Α.Σ.).

Οπως προκύπτει και από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, τα συγκεκριμένα εργοστάσια δεν βρίσκονται απλά σε πορεία συρρίκνωσης, οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση και όλα δείχνουν ότι μεθοδεύεται έως και το οριστικό κλείσιμο εργοστασίων.

Οι εγκλήσεις, προειδοποιήσεις, διαμαρτυρίες, για μεγάλο διάστημα, των εργαζομένων απευθύνονται σε "ώτα μη ακουόντων".

Οι παραγγελίες που εκτελούνται είναι ελάχιστες, νέες παραγγελίες δεν αναλαμβάνονται. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί δραματικά, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων κατακρεουργούνται και οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς μισθό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η εταιρεία δεν χρηματοδοτείται, χρωστά παντού και δεν υπάρχουν χρήματα για πρώτες ύλες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

Πρώτο: Σχετικά με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιορισμό της πολεμικής βιομηχανίας στη χώρα μας και την πολιτική απαξίωσης των εργοστασίων που συνεχίζει η κυβέρνηση με στόχο την πώληση των οικοπέδων όπως επιδιώκεται άμεσα για κάποια εργοστάσια (π.χ. Υμηττού, Ελευσίνας).

Δεύτερο: Σχετικά με την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών που είναι προσαρμοσμένα στις ΝΑΤΟικές ανάγκες και την άρνηση ανάθεσης συμβάσεων και χρηματοδότησης των ΕΛ.Α.Σ., τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που χειροτερεύουν τη θέση τους και οδηγούν σε βέβαιο κλείσιμο τα εργοστάσια.

Τρίτο: Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της σημαντικής αυτής επιχείρησης στους ιδιώτες αντί της ένταξής της σε έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα πολεμικής βιομηχανίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας και τη μείωση της εξάρτησης από ξένα κέντρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ