Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεπατικώνουν το ΠΑΣΟΚικό παραμυθάκι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ υιοθέτηση των επιχειρημάτων που ακούμε από το μπλοκ του μνημονίου. Σε μια στιγμή που η κοινωνία προσδοκά από την Αριστερά να την στηρίξει και βλέπει μια ελπίδα, το ΚΚΕ λέει σε όλο τον κόσμο "όχι δεν θα πάρουμε, όχι δεν θέλουμε να στηριχτείτε πάνω μας". Πρόκειται περί τεράστιου ιστορικού λάθους που διαπράττει η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ». Η παραπάνω ...βαθυστόχαστη ανάλυση ανήκει - πού αλλού; - στον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπό του Π. Σκουρλέτη. Με τη φόρα που έχουν πάρει στο ξεπατίκωμα του ΠΑΣΟΚ, δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. Το ΠΑΣΟΚ συνήθιζε να αντιπαρέρχεται την κριτική του ΚΚΕ με τη λογική του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» και κατά προτίμηση με τους «αντιπάλους μας», δηλαδή τη ΝΔ. Τώρα, είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να αφηγηθεί το παραμυθάκι, μην μπορώντας να δώσει μια πειστική απάντηση στην κριτική που του ασκεί το ΚΚΕ. Πάει πολύ όμως, αυτοί που απροκάλυπτα καλούν την αστική τάξη να στηριχτεί πάνω τους για να τη σκαπουλάρει απ' την κρίση με τον λαό καθημαγμένο, να εγκαλούν το ΚΚΕ ότι δε στηρίζει το λαό. Πάει πολύ, αυτοί που μιλούν για ανταγωνιστικότητα και συμφωνούν με αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για την επίτευξή της, (συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο CNN), που μιλούν για κρατική ενίσχυση των επενδύσεων και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών, να εγκαλούν το ΚΚΕ για ιστορικό λάθος, επειδή αρνείται να γίνει σαν τα μούτρα τους, κόμμα της διαχείρισης, στην υπηρεσία των αστών.

Η «αριστερή» διαχείριση του μνημονίου

«Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα δυόμισι αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του». Τάδε έφη στη χθεσινή συνέντευξή του στο CNN ο Α. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η δική του κριτική και αντίθεση στο μνημόνιο αφορά την ...αναποτελεσματικότητα του μείγματος των μέτρων που περιλαμβάνει, προφανώς για να προβάλει ως εναλλακτική λύση το μείγμα που προτείνει το κόμμα του. Ομως το μείγμα των μέτρων που εφαρμόζεται κάθε άλλο παρά αναποτελεσματικό είναι όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τα μνημόνια. Τρανή απόδειξη η προχθεσινή έκθεση της τρόικας, που δείχνει τις «μεγάλες επιτυχίες» του προγράμματος. Αντιγράφουμε: «Οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 1 δισ. το 2012 (ή 25%) και το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια (κατά περισσότερο από 800 εκατ.)». Επίσης: «Η ευρεία αναμόρφωση του κύριου συνταξιοδοτικού συστήματος το 2010, που μείωσε το ποσοστό αναπλήρωσης, εισήγαγε τη βασική σύνταξη, αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους και εισήγαγε τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ακολουθείται από τη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων καθώς και μια περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια». Πολύ πιο σημαντικά τα αποτελέσματα στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ίδια συνέντευξη ότι συμφωνεί: «πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα»... Επικαλούμενη τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας η έκθεση της τρόικας αναφέρει: «ο στόχος του μνημονίου για μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα κατά 15% το 2012-2014 πιθανότατα θα επιτευχθεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ανακτηθεί όλη η απώλεια ανταγωνιστικότητας που κατεγράφη την περίοδο 2001-2009. Μέχρι το τέλος του 2013, θα έχει ανακτηθεί ολόκληρη η απώλεια και θα έχουν βελτιωθεί τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας»...

Περίσσεψε το σόου

Περίσσεψε το σόου τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Μετά την πασαρέλα και τη βαβούρα του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και τα μέτρα, τη δική του παράσταση χάριν των τηλεοράσεων έδωσε το Σάββατο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης, ο οποίος έβαλε στα μικρόφωνα του βήματος της Βουλής ένα κασετοφωνάκι, που έπαιζε παλιότερη ομιλία του Α. Σαμαρά. Στόχος του, όπως είπε, ήταν να αποδείξει ότι η ΝΔ αναίρεσε αυτά τα οποία έλεγε παλιότερα. Μ' αυτόν τον τρόπο κέρδισε μερικά λεπτά δημοσιότητας παραπάνω σε τηλεόραση και διαδίκτυο. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που τις προηγούμενες μέρες «τα έβαλαν» με το ακριβό ρολόι του βουλευτή της ΝΔ Α. Γεωργιάδη, για να πείσουν ότι δεν είναι κοντά στο λαό, σε αντίθεση με τους ίδιους. Παίρνοντας την πάσα, ο Α. Γεωργιάδης κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τη βουλευτή της Χρυσής Αυγής ότι τα κοσμήματά της πουλιούνται μόνο στο Κολωνάκι και τη Μύκονο. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής τις σχετικές «αποδείξεις» του ισχυρισμού του. Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός με μοιρασμένους ρόλους, με όχημα την ατάκα και τον ψευτοκαυγά, μακριά και ενάντια στην ουσία της στρατηγικής που υπηρετεί το κάθε κόμμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις θέσεις του.

Κάνουν άθλια προπαγάνδα

Δεν είναι η πρώτη φορά, που τα αστικά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν το ΚΚΕ ή προβάλλουν αποσπασματικά τις θέσεις του, για να υπηρετήσουν με την προπαγάνδα τους την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ο τρόπος που παρουσίασαν οι εφημερίδες και τα κανάλια την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, βγάζει κυριολεκτικά μάτι. Από μια ομιλία περίπου 3.500 λέξεων, όπου γινόταν ανάλυση της καπιταλιστικής κρίσης και κριτική με στοιχεία και επιχειρήματα στη στρατηγική διαχείρισης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, τα αστικά ΜΜΕ πρόβαλαν ότι το ΚΚΕ κατονομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ως λόμπυ της δραχμής». Τι και αν αυτό ειπώθηκε για τμήματα του κεφαλαίου. Βόλευε την αστική προπαγάνδα που στηρίζει την κυβέρνηση να υπονοήσουν ότι το ΚΚΕ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ίδια επιχειρήματα που το κάνει και η ΝΔ, που τον κατηγορεί ότι επιδιώκει την επιστροφή στη δραχμή.

Λίγες αράδες πιο πάνω, η ομιλία έλεγε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αν γίνει, δε θα είναι επιλογή ούτε του ενός, ούτε του άλλου, αφού η εξέλιξη της βαθιάς κρίσης και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι αυτά που καθορίζουν αν η χρεοκοπία της Ελλάδας θα γίνει ελεγχόμενα, μέσα στο ευρώ, ή θα γίνει ανεξέλεγκτα, με έξοδο ή αποπομπή από την Ευρωζώνη. Τα ίδια με τους αστούς αναπαρήγαγε και ο ΣΥΡΙΖΑ στα κομματικά του Μέσα, αποφεύγοντας συνειδητά να μπει στην ουσία της πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης. Η στάση τους είναι προβλέψιμη και απόλυτα εξηγήσιμη. Στην παρούσα φάση, προσπαθούν να κατοχυρώσουν το νέο δίπολο και πάνω εκεί προσαρμόζουν όλη την προπαγάνδα τους.

Δεν πα' να κάνει το ΚΚΕ αναλύσεις για τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της κρίσης και τη διαχειριστική λογική των προτάσεων που καταθέτουν οι δύο νέοι πόλοι του αστικού συστήματος; Στην προπαγάνδα τους χωράει μόνο η «ατάκα» και το στοιχείο εκείνο, το οποίο, δοσμένο αποσπασματικά, θα δημιουργήσει τις εντυπώσεις που αυτοί θέλουν, ώστε να ενισχυθεί η πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση του καυγά που οι ίδιοι στήνουν, για το ποιος είναι με τη δραχμή και ποιος με το ευρώ. Για το ότι τα μείγματα διαχείρισης που υπηρετούν και οι δύο έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά οδηγούν το λαό στον ίδιο γκρεμό από άλλο δρόμο, ούτε κουβέντα δεν είπαν τα αστικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι αυτό κυριάρχησε στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Το ότι και οι δύο καλούν το λαό να σηκώσει ξένες προς τα συμφέροντά του σημαίες, την ίδια ώρα που ο ένας συντρίβει και ο άλλος κοροϊδεύει τα λαϊκά στρώματα, επίσης τίποτα δεν γράφτηκε στις εφημερίδες τους και δεν ακούστηκε στα κανάλια τους, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το νόημα που διαπερνούσε την ομιλία και συνολικά τις θέσεις του ΚΚΕ. Οσο για τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, δεν ακοούστηκε κουβέντα, μην τυχόν και ταρακουνηθεί καμιά συνείδηση και ξεστρατίσει από το νέο δίπολο. Να βγάλει ο λαός συμπεράσματα για το ρόλο που παίζουν σε βάρος του. Ενημέρωση αποκλειστικά από τον «Ριζοσπάστη» και το ραδιόφωνο του «902». Από το νέο όπλο που, από την Παρασκευή, ρίχνει το ΚΚΕ στη μάχη, το πόρταλ του «902.gr».


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Στο λαό «υπόσχονται» λιτότητα και φτωχοποίηση...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2016 λένε τώρα η παράταση για τον έλεγχο των ελλειμμάτων, μέχρι το 2022 η παράταση για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Κι αυτό μας το παρουσιάζουν ως βοήθεια και ελάφρυνση.

Το μόνο που σημαίνει όμως είναι επίσημη λιτότητα και φτωχοποίηση για δύο ακόμη χρόνια. Και μετά άλλα δύο, κι ύστερα δύο ακόμη...

Αυτά την ώρα που ΕΕ και ΔΝΤ φέρονται να διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους. Οι μεν προτείνουν «συνδυαστικά μέτρα» και οι δε ένα ακόμη «κούρεμα».

Ομως, κάπου εκεί τελειώνει και η διαφωνία τους. Γιατί υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν απόλυτα: Πως όποιος δρόμος και να ακολουθηθεί το κόστος θα πέσει ξανά στις πλάτες του λαού.

Και γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά τι σημαίνει το κόστος ενός «κουρέματος». Το διαπιστώσαμε με το περίφημο PSI τους, για το οποίο τόσο πολύ θριαμβολόγησαν.

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ αυτά έχουμε και την περίφημη έκθεση της «τρόικας» που περηφανεύεται ότι έκανε την ελληνική οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια ...αυτόματη.

Κάθε φορά - λέει - που δε θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα προβλέπονται αυτόματες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, πολιτική προστασία και Δημόσια Διοίκηση.

Λογικό. Πού να κάθονται τώρα κάθε τρίμηνο να «σκαρφίζονται» νέα μέτρα. Τα παίρνουν όλα εξαρχής με κάθε δυνατό συνδυασμό, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Αυτό θα πει «εκσυγχρονισμός» και «πρόοδος». Τα πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου προγραμματισμένα και νοικοκυρεμένα.

Προφανώς και αυτό εννοούσαν όταν μιλούσαν για «σταθερό περιβάλλον» που θα δημιουργήσει «εμπιστοσύνη στις αγορές» και θα κάνει τους «επενδυτές» να βλέπουν τη χώρα με καλό μάτι.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο χρέος η ανατροπή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν καλά καλά ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και το ....«τελευταίο» πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, άρχισε η καλλιέργεια εδάφους για το επόμενο πακέτο μέτρων, που προετοιμάζεται για το Μάρτη! Μέσω των εκθέσεων των εταίρων και δανειστών διαμηνύεται ότι χρειάζονται νέα δάνεια 32,6 δισ. μέχρι το 2016, που, όπως είναι αναμενόμενο, συνοδεύονται από νέα «αδιευκρίνιστα» μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ (και βλέπουμε), τα οποία θα διευκρινιστούν εγκαίρως ακριβώς γιατί πρόκειται να εφαρμοστούν νωρίτερα. «Καλού κακού», πάντως, θεσμοθετείται η ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών, ενώ ενισχύεται η δημοσιονομική εποπτεία μέσω του ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα συγκεντρώνονται τα έσοδα και οι δόσεις για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα οι ξένοι δανειστές. Για πολλοστή φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι κάθε δόση φέρνει νέο μνημόνιο, με άλλα λόγια ότι δεν υπάρχει τέλος στις θυσίες του λαού ούτε φως στο τούνελ όσο εφαρμόζεται η στρατηγική της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), που υποτάσσει τα πάντα στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Το χειρότερο όμως είναι να εγκλωβίζεται ο λαός στο κυρίαρχο ιδεολόγημα ότι δηλαδή τα ατέλειωτα μέτρα λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί το χρέος. Από τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα συμμεριστούν έστω και στο ελάχιστο αυτό το ιδεολογικό κατασκεύασμα, έχουν νομιμοποιήσει στη συνείδησή τους την ανάγκη για νέα μέτρα, αποδεχόμενοι ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία. Ακριβώς γι' αυτό είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα και τώρα επιμένει να ζητά «μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος» και να συντηρεί τις αυταπάτες περί της «βιωσιμότητάς του». Ας το ξαναπούμε: το μόνο χρέος του λαού είναι να οργανώσει την πάλη του και να την προσανατολίσει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

«Μεταρρυθμίσεις» ή ρήξη

«Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρέπει να υλοποιηθούν. Δεν έχει κανένα νόημα να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και τους ξένους, ψηφίζοντας βαθιές τομές, οι οποίες μένουν στα χαρτιά». Το «ψητό» δείχνει κατευθείαν το κύριο άρθρο της χτεσινής «Καθημερινής», δηλαδή την πλήρη εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών που πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο. Η εφημερίδα προεξοφλεί ότι «θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, από συντεχνίες, συνδικαλιστές και ισχυρά συμφέροντα», αναγνωρίζει ότι «η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε οριακό σημείο και δεν περισσεύει η προθυμία για μεταρρυθμίσεις», αλλά επιμένει ότι «πρέπει να βρεθεί η πολιτική βούληση να προχωρήσουν τομές που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες». Απόλυτα δικαιολογημένη η στοχοπροσήλωση και η πρεμούρα για την άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών. «Οι μεταρρυθμίσεις που περάσαμε είναι μόνιμες και θα δώσουν πραγματικά μεταρρυθμιστική δυναμική στην ελληνική οικονομία», καυχόταν ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή, αποδίδοντας τις αντιδράσεις στο ότι «η μεταρρύθμιση είναι μόνιμη». Αυτό που εννοεί, βέβαια, είναι ότι οι αντιδραστικές ανατροπές, που κατ' ευφημισμόν αποκαλούνται μεταρρυθμίσεις, επιφέρουν εκ βάθρων ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ώστε να παράγουν μόνιμα θετικά αποτελέσματα για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Χάρη στις «μεταρρυθμίσεις» δε χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να περιορίζουν τους μισθούς, αλλά τους γκρεμίζουν μια και καλή στα τάρταρα, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις και επεκτείνοντας παντού τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για «μόνιμες μεταρρυθμίσεις» και εύκολα διαπιστώνεις την ανεπανόρθωτη καταστροφή που προκαλούν στα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού βλέποντας τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση... Ο μόνος τρόπος να αχρηστευτούν στην πράξη αυτά τα «εργαλεία» του θανάτου είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά η πάλη του λαού σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων και το καπιταλιστικό σύστημα.

Λακέδες του κεφαλαίου

«Η Χρυσή Αυγή προτείνει να δοθούν κίνητρα σε Ελληνες επενδυτές, για να επενδύσουν ίδια κεφάλαια στην ανάπτυξη του τουρισμού με ήπιους όρους πολεοδόμησης, με την προϋπόθεση ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα απευθύνονται αποκλειστικά σε Ελληνες. Με αυτόν τον τρόπο, θα απομακρυνθούν οι αλλοδαποί που έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά και σπέρνουν το φόβο στους Ελληνες πολίτες, όπως συνέβη για παράδειγμα φέτος στην Πάρο. Αντισταθμιστικό όφελος θα είναι η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών που θα βελτιώσει την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων». Αυτή είναι η πρόταση της Χρυσής Αυγής για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, όπως την περιέγραψε από το βήμα της Βουλής η Ε. Ζαρούλια, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η πρόταση μεταφράζεται ως εξής: Δώστε κίνητρα στο ντόπιο τουριστικό κεφάλαιο να επενδύσει τα συσσωρευμένα κέρδη του, με προϋπόθεση να προσλάβει Ελληνες εργαζόμενους. Τι είδους κίνητρα, όμως, θέλει το κεφάλαιο - ντόπιο και ξένο - για να επενδύσει; Χαμηλά μεροκάματα, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, φοροαπαλλαγές και τζάμπα κρατικό χρήμα. Αρα, λέει στην κυβέρνηση κάνε ακόμα φτηνότερους τους εργάτες για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους οι καπιταλιστές. Καλεί μάλιστα τους Ελληνες εργαζόμενους να αισθάνονται και περήφανοι που θα τους προτιμάνε οι εργοδότες από τους αλλοδαπούς, έστω κι αν οι συνθήκες δουλειάς θα προσομοιώνουν σε σύγχρονη δουλεία! Λακέδες του κεφαλαίου και με τη βούλα είναι οι χρυσαυγίτες και το φωνάζουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Δόση» και «επιμήκυνση»

Την περασμένη Τετάρτη ψήφισαν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους κατευθείαν στη φτώχεια και στα όρια της επιβίωσης. Ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης, στη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε για πολλοστή φορά τη διαβεβαίωση, ότι τα μέτρα αυτά θα είναι και τα τελευταία... Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Κυριακή, με την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

Προχτές, πραγματοποιήθηκε το «κρίσιμο» Γιούρογκρουπ, όπου μέσα σε ένα συνεχώς οξυνόμενο κλίμα, ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον τρόπο αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης και τις διαφορετικές εκδοχές διαχείρισης του κρατικού χρέους, συζητήθηκε και το «ελληνικό ζήτημα». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, εμφανίζονταν στις Βρυξέλλες σαν τα καλά παιδιά που είχαν εκπληρώσει τις συμφωνίες και περίμεναν από τους... εταίρους την επιβράβευση. Για την ακρίβεια, την απόφαση για την παράταση του χρόνου εφαρμογής του «προγράμματος προσαρμογής» κατά 2 χρόνια και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκεί, στη «δόση» και την «επιμήκυνση», πασχίζουν να στρέψουν την προσοχή μας.

Κύρια για να περάσουν στα ψιλά, όχι μόνο τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που από τις επόμενες μέρες θα μπούνε σε εφαρμογή καταστρέφοντας τη ζωή εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και το γεγονός ότι τα δύο αιτήματα της κυβέρνησης Σαμαρά, η δόση και η επιμήκυνση, αποσκοπούν αποκλειστικά στην πιο εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος προσαρμογής, μέσω της διαιώνισης της πολιτικής λιτότητας. Στόχο έχουν την ικανοποίηση αναγκών τμημάτων του κεφαλαίου, σε αυτή τη φάση κυρίως των τραπεζών, και την προσαρμογή του προγράμματος, στις αναγκαιότητες που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση. Δεν περιέχουν τίποτα το φιλολαϊκό, δεν απαλύνουν ούτε κατά ένα γραμμάριο τα βάρη τα οποία επωμίζεται ο ελληνικός λαός. Το αντίθετο θα λέγαμε...

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 χρόνια, θα απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση, μαζί θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα, επανέρχεται το θέμα του ειδικού λογαριασμού για τη διαχείριση του χρέους, ενώ μέχρι τις 20 Νοέμβρη η συγκυβέρνηση θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης των αποκλίσεων από τους στόχους. Αν δηλαδή σημειωθούν αποκλίσεις, θα περικόπτονται αυτομάτως ισόποσες δαπάνες. Παρουσιάζει τέλος βασικές πλευρές της νέας «φορολογικής μεταρρύθμισης», η οποία προβλέπει μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συμπέρασμα. Τα μέτρα - κόλαση που ψηφίστηκαν για τη συγκεκριμένη δόση δεν θα είναι τα τελευταία. Τις επόμενες περιόδους έρχεται και νέα χιονοστιβάδα αντιλαϊκών μέτρων, ενώ, όσο δεν μπαίνει τέλος σε αυτή την εγκληματική για τα λαϊκά στρώματα πολιτική, τα μέτρα θα είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αστική τάξη, η οποία δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να εφαρμόσει οποιοδήποτε μέτρο, αρκεί η ίδια να σώσει το τομάρι της και το σύστημα καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γι΄αυτό ακριβώς η λύση για το λαό βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην ανατροπή αυτής της πολιτικής, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ