Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τριγμοί στην Ευρωζώνη από τη βαθιά κρίση

Κουρασμένη η γερμανική οικονομία, ρεκόρ χρέους στην Ιταλία, στον προθάλαμο μνημονίου η Κύπρος

Σε μια πληρωμή, άνω των 44 δισ. ευρώ, εμφανίζεται να θέλει να συμπτύξει τις δόσεις από τα δάνεια προς την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Bild, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και δυσκολιών στη διαχείρισή της. Οπως γράφει η εφημερίδα, η δόση θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ του δεύτερου τριμήνου, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, επιδείνωση παρουσίασε το Νοέμβρη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία (ZEW), ο οποίος υποχώρησε στις -15,7 μονάδες από -11,5 τον Οκτώβρη, χαμηλότερα από το μέσο όρο των εκτιμήσεων 38 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -9,8 μονάδες.

«Προς το παρόν, ο δείκτης ZEW συνάδει σε γενικές γραμμές με την οικονομική στασιμότητα που επικρατεί στη Γερμανία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η οικονομία θα υποχωρήσει σε ύφεση ξανά το επόμενο έτος, καθώς θα εντείνεται η κρίση χρέους στην περιφέρεια και θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», είπε η Τζ. Μακ Κίουν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.

Την ίδια ώρα, τριγμούς στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα προκαλούσε το νέο αρνητικό υψηλό που σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αγγίζοντας, στο τέλος Σεπτέμβρη τα 1,995 τρισ. ευρώ! Η αύξηση, σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, φτάνει τα 19,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Β. Σιαρλή, η Κύπρος ενδέχεται να υποβάλει επίσημα αίτημα για οικονομική βοήθεια έως το τέλος της βδομάδας, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Οι διαβουλεύσεις της τρόικας με την κυπριακή κυβέρνηση εστιάζονται στα δημοσιονομικά, καθώς και σε ζητήματα αναδιάρθρωσης ημικρατικών οργανισμών. Επί τάπητος βρίσκεται και η δημιουργία κρατικής εταιρείας για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ