Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
Οδοστρωτήρας για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Κυριακή η συζήτηση στην Ολομέλεια

Συνεχίζεται στη Βουλή, έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπου θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013. Οπως κατήγγειλε από την πρώτη ώρα το ΚΚΕ, πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο προϋπολογισμός «υλοποιεί καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για να σωθεί η πλουτοκρατία από την οικονομική κρίση και να την πληρώσει αποκλειστικά και μόνο ο λαός» είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Αναφερόμενη στα βασικά χαρακτηριστικά του, μίλησε για «νέες άγριες μειώσεις που διαλύουν συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά επιδόματα, υπηρεσίες, όπου απέμειναν. Αυξάνονται οι απολύσεις, έχουμε νέα ασήκωτα χαράτσια και βαριά φορολογία στο λαϊκό εισόδημα».

Επισήμανε ακόμα ότι «είναι μέτρα καθαρά ταξικά και άγρια σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που θα αυξήσουν σε βάθος και έκταση τη φτώχεια και την εξαθλίωση, θα κατακρεουργήσουν όσα εργατικά δικαιώματα απέμειναν, για να γίνει τελείως πάμφθηνη η αμοιβή της εργασίας».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία, η Δ. Μανωλάκου τόνισε: «η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τα αντιλαϊκά σκληρά μέτρα σαν προϊόν πίεσης από Κομισιόν και τρόικα. Κρύβει όμως τον ενεργό ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης στην επιβολή τους. Φαίνεται και στον προϋπολογισμό, αφού μέσα από τις δραστικές περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, με απολύσεις, συγχωνεύσεις κ.λπ. θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τη μείωση των υπηρεσιών και θα κερδίσουν οι επιχειρηματίες που θα πουλάνε υπηρεσίες, που ανήκαν στο Δημόσιο και έτσι θα εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους».

Βαθαίνουν οι ταξικές αντιθέσεις

Ειδικά για το χώρο της υγείας, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προθέσεις και στόχους, σημειώνοντας: «πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που αποτελείται από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους από την πώληση των υπηρεσιών. Ο καθένας θα αγοράζει υπηρεσίες ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

Ποια "ίση πρόσβαση" μπορεί να έχει ο ασθενής που είναι ανασφάλιστος; Εχει τη δυνατότητα να εμβολιάσει ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, ο μετανάστης τα παιδιά του; Ποιος εργαζόμενος έχει να πληρώσει εξετάσεις που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ; Ποιος φτωχός αγρότης ή μικροεπαγγελματίας, που δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του στο ταμείο του, έχει τη στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη; Να γιατί οξύνονται και βαθαίνουν οι ταξικές αντιθέσεις και ανισότητες».

Ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που αφορούν εργαζόμενους και συνταξιούχους, έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας ότι οι μισθωτοί «θα χάσουν πάνω από 4 μισθούς το χρόνο με τα 586 ευρώ» και «δυο συντάξεις θα χάσουν οι συνταξιούχοι».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «σήμερα ο λαός της Αργεντινής είναι στο δρόμο, ενάντια στη διέξοδο που χάραξε το κεφάλαιο για αυτή τη χώρα. Στην Αργεντινή, που παρουσιάζατε σαν το παράδειγμα της πολιτικής που θέλετε να ακολουθήσετε για να βγούμε από την κρίση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ