Υπεκφυγές και αόριστες υποσχέσεις έδωσε χτες η κυβέρνηση στους συμβασιούχους του ΤΕΒΕ, που ζητούν να μονιμοποιηθούν, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου «εκβιαστές», όταν η ίδια κρατάει σε πολιτική ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ολα αυτά όταν νωρίς το πρωί ο συμβασιούχος Σπύρος Ραψομανίκης περιλούστηκε με πετρέλαιο και απειλούσε να αυτοπυρποληθεί. Χτες, οι συμβασιούχοι μετά την παραπάνω δραματική εξέλιξη αλλά και από την προκλητική στάση της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν στο Λαύριο και έντεκα από αυτούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας αυτοεξορίστηκαν στη Μακρόνησο...
Οι 150 συμβασιούχοι του ΤΕΒΕ έχουν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου από το 1991. Ο νόμος 2689/2000 του υπουργείου Εσωτερικών για την τακτοποίηση εκτάκτων του δημοσίου τούς εξαίρεσε γιατί η πλειοψηφία των συμβασιούχων δε συμπλήρωνε την απαιτούμενη προϋπηρεσία που είναι 24 μήνες συνεχούς υπηρεσίας. Ο λόγος της μη συμπλήρωσης αυτής της προϋπηρεσίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμβάσεις τους ήταν ετήσιες και δεν αθροίζονται.
Χτες μετά την απεγνωσμένη ενέργεια του εργαζόμενου ορίστηκε συνάντηση με τους υφυπουργούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη και Εσωτερικών Λ. Τζαννή. Στη συνάντηση του εργαζόμενου με τους υφυπουργούς βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και της ΝΔ Β. Πολύδωρας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο αγανακτισμένος εργαζόμενος πείστηκε να μην προχωρήσει στις απειλές για αυτοπυρπόληση. Δεν πείστηκαν όμως οι εργαζόμενοι για τις απαντήσεις της κυβέρνησης. Οπως δήλωσαν οι δύο υφυπουργοί, θα περιμένουν την απόφαση του νομικού συμβουλίου σε περίπου 15 μέρες, η οποία «θεωρούν» ότι θα είναι θετική για τους εργαζόμενους. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητήσουν λύση με νομοθετική ρύθμιση χωρίς να δεσμευτούν όμως αν δε συζητηθεί το θέμα στα κυβερνητικά όργανα.
Πιο προκλητικός και κυνικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι σωστός ο τρόπος να προβάλλονται τα αιτήματα αυτά, γιατί υπάρχει ένα στοιχείο εκβιασμού ή ανυπακοής». Μάλιστα καταφέρθηκε και κατά των Μέσων Ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι «υποθάλπουν» αυτές τις νοοτροπίες...
Ο βουλευτής του ΚΚΕΑ. Τζέκης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι πριν από την ψήφιση του 2839 είχε τονιστεί στην κυβέρνηση πως θα δημιουργούσε ανισότητες και προβλήματα μεταξύ εργαζομένων. «Η κυβέρνηση, σημείωσε, πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του άρθρου 17 του νόμου και να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι γιατί έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έχουν φτάσει. Είναι σημαντικό όμως ότι οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν ότι μόνο κάτω από συντονισμένο αγώνα μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».
Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο «Ρ» δήλωσε: «Επιμένουμε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα και να μην υπεκφεύγουν οι υφυπουργοί. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Δεν μπορεί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να πετιούνται στο δρόμο μετά από 10 χρόνια εργασίας».