Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Ασφυκτική κατάσταση και πιέσεις

Επισημάνσεις του Σωματείου Προσωπικού στις Ιδιωτικές Κλινικές για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί

Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις ιδιωτικές νευροψυχιατρικές κλινικές, αλλά και στα δημόσια ψυχιατρεία, με ευθύνη της κυβέρνησης και με θύματα κυρίως τους ψυχασθενείς, αλλά και τους εργαζόμενους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.

Οπως υπογραμμίζει, ειδικότερα στις ιδιωτικές νευροψυχιατρικές κλινικές η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική, λόγω της μεγάλης έλλειψης κρεβατιών - που έχει συνέπεια το στοίβαγμα ασθενών -προσωπικού, ελλιπών κτιριακών υποδομών.

Την κατάσταση αυτή, τονίζει το σωματείο, εκμεταλλεύονται οι κλινικάρχες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι για όλα τα προβλήματα φταίει το χαμηλό νοσήλιο και η έλλειψη κερδών και πιέζουν οργανωμένα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να πετύχουν το διπλασιασμό του σημερινού νοσηλίου από 9.500 στις 18.000.

Απ' την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ανακοίνωση, τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια το ΙΚΑ, αλλά και το υπουργείο Υγείας σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. «Μπορεί πράγματι το παρεχόμενο νοσήλιο να είναι χαμηλό, αλλά ακόμη κι αν διπλασιαζόταν δε θα λύνονταν τα χρόνια και τελματωμένα προβλήματα στις νευροψυχιατρικές κλινικές και γενικότερα στην ψυχική υγεία», τονίζει το σωματείο.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, όμως, πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργείου, κρύβει και μια άλλη διάσταση. Οπως επισημαίνει το σωματείο, το θέμα αυτό έχει «σηκωθεί» και τεχνηέντως από την «Ενωση Νευροψυχιατρικών Κλινικών Αθηνών-Περιχώρων», όπου δρουν οι κλινικάρχες, με συνεντεύξεις σε κανάλια, υποκίνηση συγγενών ασθενών κ.ά. Αμεσος στόχος τους είναι να πετύχουν την «αναβολή» της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 235/2000 «Περί των όρων λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών» και, κυρίως, της εξάμηνης προθεσμίας για «τη σύνθεση προσωπικού», που λήγει στις 14/3/2001 και βέβαια να συνεχίσουν να λειτουργούν τις στοιβαγμένες κλινικές με τις ίδιες μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

«Τα προβλήματα στην ψυχική υγεία σίγουρα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο, ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, κυρίως σε νευροψυχιατρικά κρεβάτια», επισημαίνει το σωματείο και τονίζει ότι η οργανωμένη πολιτεία πρέπει τώρα ν' αναλάβει τις ευθύνες της.

Στα πλαίσια αυτά το σωματείο προτείνει το ΙΚΑ ν' αναλάβει άμεσα τη διαχείριση και λειτουργία των νευροψυχιατρικών κλινικών που κινούνται με 60% και πάνω με ασφαλισμένους του. Τέλος, το υπουργείο Υγείας ν' αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία των νευροψυχιατρικών κλινικών που είναι απολύτως απαραίτητες για την περίθαλψη των ψυχασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ