Χτες, έγινε συγκέντρωση εκπροσώπων πενήντα φορέων της περιοχής, οι οποίοι ζητούν απ' την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της για την τύχη του νοσοκομείου
Η «Αγία Βαρβάρα», όπως και άλλα νοσοκομεία της Αττικής, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα υπό καθεστώς ανασφάλειας, αφού στα πλαίσια του νόμου για τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ) προβλέπονται συγχωνεύσεις, αλλαγές μορφής ακόμα και καταργήσεις νοσοκομείων.
Ειδικότερα για την «Αγία Βαρβάρα» οι φήμες είναι πολλές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, λέγοντας ότι η χρήση των νοσοκομείων θα αποφασιστεί μετά την κατάρτιση του Υγειονομικού Χάρτη. Ανάμεσα στα σενάρια που ακούγονται είναι η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας ΑστικούΤύπου, αλλά και η μετατροπή του σε Παιδιατρικό ή Γυναικολογικό Νοσοκομείο.
Αντιδρώντας στα σενάρια που θέλουν το νοσοκομείο να αλλάζει μορφή, οι εργαζόμενοι αλλά και οι 50 συνολικά φορείς που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, υπογράμμισαν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να κατανοήσει ότι τα νοσοκομεία στην περιφέρεια, και ιδιαίτερα στον υποβαθμισμένο χώρο της Δυτικής Αθήνας, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά αντίθετα να αναπτυχθούν.
Μετά το 1903 άρχισαν να προστίθενται νέα τμήματα και ειδικότητες και η «Αγία Βαρβάρα» κατάφερε να αποτελεί ένα νοσοκομείο αναφοράς στην περιοχή. Διαθέτει δυο παθολογικές κλινικές, αλλά και παιδιατρική, Χειρουργική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, Καρδιολογική και Μονάδα Εμφραγμάτων, Νεφρολογική κλινική και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Επίσης, πλήρη αναπτυγμένα εργαστήρια.
Σήμερα διαθέτει 152 κρεβάτια, ενώ ο οργανισμός προβλέπει την ανάπτυξη 250 κλινών. Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, κτιριακή υποδομή και τεχνικά μέσα προσφέρει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, κυρίως στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, λόγω της προσπάθειας των εργαζομένων.
Ενδεικτικό για την προσφορά του νοσοκομείου είναι ότι την πενταετία 1995 - 2000 νοσηλεύτηκαν σε όλα τα τμήματα του 29.979 ασθενείς, εξετάστηκαν στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 373.337, χειρουργήθηκαν 9.189 και εξετάστηκαν στα εργαστήρια 3.091.334 (βλέπε πίνακα).
Το νοσοκομείο, μάλιστα, εξυπηρετεί κλινικά και εργαστηριακά μια βιομηχανοποιημένη περιοχή (διυλιστήρια κλπ.), αλλά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και το Δρομοκαΐτειο, τους ασθενείς των ιατρείων και των ΚΑΠΗ και των σχολείων της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, δίνει πλήρη ειδίκευση στην Παθολογία και Βιοπαθολογία, ενώ εφημερεύει κάθε τρίτη μέρα από τις 8 π.μ ως τις 4 μ.μ. Οι εργαζόμενοι, διεκδικούν την επέκταση της εφημερίας σε 24ωρη βάση, αφού εξοπλιστεί και στελεχωθεί κατάλληλα.
«Η ψευδαίσθηση που έντεχνα προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι μπορεί να λύσει το πρόβλημα υγείας στη Δυτική Αθήνα είναι τουλάχιστον επικίνδυνη», υπογράμμισε ανοίγοντας τη χτεσινή σύσκεψη ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Κ. Πέτρου.
Οπως επισήμανε, στην περιοχή που κατοικούν περίπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι οι υγειονομικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα ή δυο νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως είπε, σύμφωνα με μελέτες που υπάρχουν και έχουν κατατεθεί από την ΚΕΔΚΕ, για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής χρειάζονται 3.000 κλίνες, ενώ το νοσοκομείο Χαϊδαρίου και η «Αγία Βαρβάρα» δε συμπληρώνουν ούτε καν τις 1.000.
Στην προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την περίθαλψη των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης και ανάπτυξης του νοσοκομείου αναφέρθηκαν η Ε. Σαγκανά και Ε. Περάκης, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, αντίστοιχα.
«Το μέλλον του νοσοκομείου σχετίζεται άμεσα με το Σύστημα Υγείας. Με το αν η υγεία είναι δημόσιο αγαθό που προσφέρεται δωρεάν σε όλο το λαό ή αν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σαν ακριβό καταναλωτικό προϊόν», υπογράμμισε χτες η Λέττα Μεθωνιού, εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οι συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις νοσοκομείων, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, η απαξίωση του δημόσιου συστήματος, επισήμανε η Λ. Μεθωνιού, εντάσσονται στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας και οι οποίες μετατρέπουν την υγεία σε καταναλωτικό αγαθό, στη βάση της ανταποδοτικότητας και με το κράτος απαλλαγμένο από τη χρηματοδότηση.
«Το ΚΚΕ πιστεύει σε ένα δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό σύστημα Υγείας και ασφάλισης για όλο το λαό», τόνισε τέλος και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αγωνιστούν, για να μπει φραγμός στην επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού, αλλά και στις ανθυγιεινές αλλαγές στην Υγεία.
Στη χτεσινή σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Δ. Μαμόλης, οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Νίκαιας, οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Παπακώστα και Α. Νεράντζης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, μαζικοί φορείς των εργαζομένων, των γυναικών, των συνταξιούχων της περιοχής.