Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Κρύβει την πολιτική που τα οδηγεί σε διάλυση

Συζητήθηκε στη Βουλή Eρώτηση του ΚΚΕ για τα Nαυπηγεία Ελευσίνας

Με αοριστολογίες απαντά η κυβέρνηση στην αγωνία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας για το μέλλον της επιχείρησης ενώ η ιδιοκτησία της οφείλει δεδουλευμένα μηνών προφασιζόμενη μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων από το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό προέκυψε με σαφήνεια από την απάντηση που έλαβε χθες σε σχετική Eρώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως σε κυβερνητικές προθέσεις και στη σύσκεψη 5 υπουργείων που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας λέγοντας πως «υπάρχει κεντρική πολιτική της κυβέρνησης για τη διάσωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Εχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις και νομίζω ότι εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας". Οσον αφορά το θέμα των δεδουλευμένων που οφείλονται, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ελευσίνας από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει επτά διαδικασίες εργατικών διαφορών. Το Σεπτέμβριο του 2012 απέστειλε δυο μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Επίσης, έχει επιβάλει και ένα διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών για το διάστημα από Νοέμβριο του 2011 έως και Μάρτιο του 2012".

Ανταπαντώντας ο Χ. Κατσώτης εστίασε στους στόχους της κυβέρνησης για τη ναυπηγική βιομηχανία σημειώνοντας: «με την έβδομη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιήσατε, οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα οδήγησαν τα Ναυπηγεία στις πολυεθνικές και στα μονοπώλια». Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι διυπουργικές συσκέψεις που έγιναν είναι στην κατεύθυνση του «να μπορέσουν τα Ναυπηγεία να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερο και βέβαια αυτή η συγκέντρωση θα είναι με τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, με απολύσεις και με κατάργηση δικαιωμάτων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ο Ενιαίος φορέας που προωθείται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η παράδοση συνολικά των ναυπηγείων στις πολυεθνικές και βέβαια με εργασιακές σχέσεις γαλέρας». Αναφερόμενος στις προοπτικές της ναυπηγικής βιομηχανίας επισήμανε πως απαιτείται «ενιαίος δημόσιος φορέας, τομέας της ναυπηγικής βιομηχανίας που είναι αναγκαίος για να μπορέσει να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες συνολικά της χώρας μας». Οσον αφορά τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και τις παρεμβάσεις της επιθεώρησης εργασίας, ο Χ. Κατσώτης έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει επτά διαδικασίες; Και ποια είναι η απάντηση; Ποια είναι τα μέτρα που έχετε πάρει έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους για να μπορούν να αντιμετωπίσουν βασικές ανάγκες της ζωής τους; Τι σημαίνει 150 ευρώ ή 50 ευρώ την εβδομάδα;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ