Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η πραγματικότητα στα μέτρα τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την αδιάκοπη προσπάθειά του να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της αυταπάτης που σερβίρει στο λαό περί της δυνατότητας φιλολαϊκής τάχα διαχείρισης του συστήματος, διαστρεβλώνοντάς την σε σημείο που να μην αναγνωρίζεται. Σε non paper που διένειμε χτες, αφού σέρνει τα εξ αμάξης στην «κυβέρνηση Μερκελιστών» όπως την αποκαλεί, η οποία κατά το ΣΥΡΙΖΑ είναι «προσδεδεμένη στο γερμανικό άρμα», προσθέτει: «Τάσσεται δίπλα στην πιο σκληρή εκδοχή της λιτότητας την οποία εκφράζει η κ. Μέρκελ, την ίδια ώρα που επίσης νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί του Νότου επιχειρούν να διαφοροποιηθούν (...) Δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη, να αναλάβει πρωτοβουλίες από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, για μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος» και για στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρωζώνη».

Και τολμάει να τα λέει αυτά την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος σαρώνεται από ένα τσουνάμι αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Τη στιγμή που ο ένας μετά τον άλλο Μόντι, Ραχόι, Κοέλιο, Ολάντ ανακοινώνουν γιγαντιαία προγράμματα αιματηρής λιτότητας σε βάρος των λαών. Οχι βεβαίως γιατί τους τα επιβάλλει η Μέρκελ, όπως δεν τα επιβάλλει ούτε στο Σαμαρά. Αλλά γιατί μ' αυτό τον τρόπο έχουν συμφωνήσει να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων, τροφοδοτώντας τα συγχρόνως με τα απαραίτητα εργαλεία (κυρίως με πάμφθηνη εργατική δύναμη) ώστε στη φάση της ανάκαμψης να γιγαντώσουν τα κέρδη τους. Οποιες επιμέρους συμμαχίες κι αν διαμορφωθούν στο πλαίσιο της μεγάλης λυκοσυμμαχίας, θα αφορούν στην υπεράσπιση συμφερόντων εχθρικών προς αυτά των λαών, θα αφορούν στην ανάπτυξη των μονοπωλιακών κερδών που θα έρθουν δίχως όμως απασχόληση, δίχως ίχνος δικαιώματος για τους εργάτες. Αυτό το κάνει γαργάρα ο ΣΥΡΙΖΑ που βομβαρδίζει τα μυαλά του κόσμου με ψευδαισθήσεις, αποσπώντας τον απ' το να συνειδητοποιήσει το ρόλο της ΕΕ, αποπροσανατολίζοντάς τον απ' την ανάγκη να οργανώσει τη δική του συμμαχία, την πάλη του εναντίον των εκμεταλλευτών του και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

«Δε δεχόμαστε εκπροσώπους εργαζομένων»!

Η προχτεσινή απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε Συνδικάτα και Επιτροπές Ανέργων που ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας, ότι ο υπουργός Γ. Βρούτσης δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν εκπρόσωπο εργαζομένων, συνταξιούχων ή ανέργων μέχρι την ημέρα ψήφισης των μέτρων, είναι αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η συγκυβέρνηση συμπεριφέρεται απέναντι στους εργάτες.

Παρά την επικοινωνιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ότι δήθεν όλα όσα κάνει τα κάνει για το καλό του λαού, για να «ελαφρυνθούν οι πολίτες» από τα «σκληρά μέτρα», ότι δήθεν «η κοινωνία έχει φτάσει στο όριο αντοχής της», είναι σαφές ότι μόνο για το λαό δε νοιάζονται. Διότι αν πραγματικά νοιάζονταν -όπως ισχυρίζονται- τότε δε θα δέχονταν τον έναν μετά τον άλλο εκπροσώπους των επιχειρήσεων και της τρόικας. Δε θα είχαν ανοιχτές τις πόρτες μόνο για τους εκπροσώπους των μονοπωλίων και τους αρχηγούς των ιμπεριαλιστικών κρατών. Τουλάχιστον θα δέχονταν να συζητήσουν με τους εκπροσώπους όλων εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη βαρβαρότητα.

Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη στη συγκυβέρνηση. Πίσω απ' τα «παχιά λόγια» της επικοινωνιακής της πολιτικής κρύβεται η άγρια ταξική της πολιτική που στόχο έχει να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Καμιά εμπιστοσύνη καμιά ανοχή. Αγώνα και ρήξη με τις πολιτικές που βουλιάζουν το λαό.

Εμπαιγμός με τους πολύτεκνους αγρότες

«Εργολαβία» πήρε την κοροϊδία των φτωχών πολύτεκνων αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος τάζοντας επιδόματα από το κόψιμο της χρηματοδότησης των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ. Χτες Μ. Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος για εμφανώς επικοινωνιακούς λόγους. Αμέσως μετά δήλωσε πως ζήτησε τη λίστα με τους πολύτεκνους του πρωτογενή τομέα σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, πράγμα που θα μπορούσε να έχει χωρίς να πραγματοποιήσει τη χτεσινή συνάντηση. Ομως το πιο προκλητικό σημείο της δήλωσής του είναι το εξής: «Την ώρα που η ελληνική κοινωνία υποβάλλεται σε θυσίες, σε επώδυνα, πλην όμως, αναγκαία μέτρα για να παραμείνει η χώρα όρθια, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων που μοχθούν στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι οι πολύτεκνοι αγρότες και κτηνοτρόφοι». Επίσης σε προηγούμενη δήλωσή του ο Μ. Χαρακόπουλος είχε δηλώσει πως θα δοθούν σε 5.000 περίπου από 1.000 ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό δε λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα ακόμα και αν τελικά δοθεί... Γίνεται φανερό πως και οι χτεσινές δηλώσεις του Μ. Χαρακόπουλου εντάσσονται στην πολιτική δημιουργίας επικοινωνιακού κλίματος για να περάσουν τα νέα σκληρά μέτρα σε βάρος της αγροτιάς που έχουν προσυμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα. Η φτωχομεσαία αγροτιά, θα δεχτεί ακόμα πιο σκληρά πλήγματα με τα νέα μέτρα των πακέτων, των μνημονίων, της κυβέρνησης συνεργασίας και της τρόικας. Ερχεται νέα άγρια φορολόγηση σε βάρος της αγροτιάς, σε εισοδήματα και χωράφια, θα κοπούν μέχρι και οι φοροαπαλλαγές για παιδιά, ενώ έρχονται νέα χαράτσια, έρχεται περικοπή στη σύνταξη του ΟΓΑ, έρχεται περικοπή στην επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Η ολέθρια αυτή πολιτική δεν κρύβεται με τέτοια φτηνά τερτίπια...

Βρώμικα παιχνίδια

Την προηγούμενη βδομάδα η «Χρυσή Αυγή» κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τη συγκυβέρνηση στοιχεία για το πόσα παιδιά μεταναστών πηγαίνουν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τις χώρες προέλευσής τους, πόσα είναι από κάθε χώρα. Η συγκυβέρνηση, από τη μια, τάχα όρθωσε ανάστημα υποστηρίζοντας ότι η ιθαγένεια δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής παιδιών στους σταθμούς, από την άλλη, ζήτησε από τους δήμους στοιχεία για τον ακριβή αριθμό φιλοξενούμενων μεταναστόπουλων ανά χώρα προέλευσης, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο πλευρές (συγκυβέρνηση/«Χρυσή Αυγή») αλληλοσυμπληρώνονται για να καλλιεργήσουν το ρατσισμό αποπροσανατολίζοντας από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Των «παρελάσεων» και καταγγελλόμενων επιθέσεων Χρυσαυγιτών κατά βιοπαλαιστών μεταναστών, προηγήθηκαν κυβερνητικές δηλώσεις περί «ανάγκης ανακατάληψης των πόλεων», «αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών». Στο μεταξύ, κυκλώματα όπου μετέχουν θησαυρίζοντας Ελληνες και ξένοι, γιγαντώνονται ανενόχλητα, λυμαίνονται γειτονιές ολόκληρες υποβαθμίζοντάς τες. Των ερωταπαντήσεων «Χρυσής Αυγής»/συγκυβέρνησης περί του πόσα μεταναστόπουλα φιλοξενούνται στους σταθμούς, προηγήθηκαν μέτρα οδοστρωτήρας όπως: Κατακόρυφη μείωση των «δαπανών» για την προσχολική αγωγή, συρρίκνωση του προσωπικού τους, ανατροπή αναλογίας παιδιών ανά βρεφονηπιοκόμο, απολύσεις συμβασιούχων, παύση προσλήψεων, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας, αύξηση ωραρίου εργασίας, κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις σταθμών, μετατροπή των κοινωνικών δομών σε «κοινωφελείς επιχειρήσεις» που φέρνουν ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Μέτρα που οδηγούν στο κλείσιμο τους παιδικούς σταθμούς, που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό πάνω από 35.000 παιδιών. Οι κυβερνήσεις πρώην και νυν, κατ' επιταγή του ευρωμονόδρομου τα έκαναν και τα κάνουν, η «Χρυσή Αυγή» επικεντρώνει στα μεταναστόπουλα...

Πλάτες στην πολιτική συγκυβέρνησης/ΕΕ έκανε η «Χρυσή Αυγή» και με τις αιμοδοσίες και τις διανομές τροφίμων που διοργάνωσε «μόνο για Ελληνες» ή με τα δουλεμπορικά γραφεία «ευρέσεως εργασίας» που λειτουργεί με την ανοχή της συγκυβέρνησης για να σπρώχνει στα αφεντικά ως ντίλερ πάμφθηνους Ελληνες εργάτες δίχως δικαιώματα στη συγκομιδή ελιάς και τα βενζινάδικα. Βγάζει έτσι λάδι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που φέρνει ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση σε όλους τους εργάτες. Πασχίζει να διασπά τους εργαζόμενους απέναντι στην ενιαία επίθεση που δέχονται από τη μεγαλοεργοδοσία.

Οι εργάτες δεν έχουν πρόβλημα με τον κακοπληρωμένο, τον απλήρωτο, τον ανασφάλιστο συνάδελφό τους ή τον άνεργο που έχει άλλο χρώμα και μιλά άλλη γλώσσα. Εχουν πρόβλημα με τους εργοδότες που τους έχουν έτσι. Εχουν πρόβλημα με τη συγκυβέρνηση που υπηρετεί πλήρως τις επιταγές τους. Με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΕΕ/ΝΑΤΟ) τα λοιπά όργανά τους (ΔΝΤ/τρόικα) που εφαρμόζουν τη βαρβαρότερη πολιτική προκειμένου την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, και όχι αυτοί που τη δημιούργησαν. Οι γονείς δεν έχουν πρόβλημα με άλλους βιοπαλαιστές γονιούς (Ελληνες ή μετανάστες) που επίσης παλεύουν να επιβιώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο αγωνίζονται και διεκδικούν: Αμεση πλήρη χρηματοδότηση των δήμων και των υπηρεσιών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αιχμή τις κοινωνικές υπηρεσίες. Κανένα παιδί έξω από τους σταθμούς, κατάργηση των τροφείων. Υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Και γενικότερα: να μπει τέρμα στις θυσίες για την πλουτοκρατία, για να διαγραφεί το χρέος και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, έξω από τα δεσμά της ΕΕ και των κεφαλαιοκρατών για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Η παραπλάνηση δεν κρύβει τη φοροληστεία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ κυβέρνησης! Ελεγξε 54.000 φυσικά πρόσωπα που έστειλαν εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό και σε 13.500 περιπτώσεις βρήκε πρόβλημα, σε σχέση με τα εισοδήματα.

Τώρα η καλή και αδιάβλητη εφορία μας και όλες οι σχετικές υπηρεσίες θα κάνουν το καθήκον τους. Θα βρουν τα πραγματικά εισοδήματα και θα φορολογήσουν τον πλούτο.

Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών δε μας είπε τι ποσό περιμένει να προκύψει στο τέλος από αυτή την ιστορία. Μάλλον γιατί δεν είναι άξιο λόγου.

Ομως, γιατί όλα αυτά τα φοβερά πράγματα και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονται μόνο στα φυσικά πρόσωπα; Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή στις εταιρείες, τις τράπεζες, τα εφοπλιστικά γραφεία και τις πολυεθνικές;

Μήπως αυτοί δε στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό; Μήπως δεν έχουν καταθέσεις; Μήπως δεν πραγματοποιούν καθημερινές συναλλαγές και μάλιστα με αμύθητα ποσά;

`Η πάλι δε χρειαζόμαστε τέτοιους ελέγχους καθότι δεν υπάρχει ανάγκη από ρευστό σε αυτή τη χώρα; Είμαστε εντάξει δηλαδή;

Προφανώς, τίποτε από τα δύο δε συμβαίνει. Αυτό που ισχύει είναι ότι το... πραγματικά μεγάλο κεφάλαιο, αυτοί που όντως απομυζούν κάθε μέρα τον πλούτο, απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία.

Μπορούν να βάζουν και να βγάζουν όσα χρήματα θέλουν, να τα πηγαίνουν όπου θέλουν χωρίς κανένας να τους ελέγχει.

Κι όλα αυτά απολύτως νόμιμα. Χωρίς το παραμικρό ίχνος παρατυπίας. Βλέπετε, ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση της... ελευθερίας διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Αυτό είναι και το μεγάλο παραμύθι για να δικαιολογήσει την ασυδοσία.

Εξ ου και ισχύουν όλα τα επιχειρηματικά απόρρητα, οι μετοχές των εταιρειών είναι ανώνυμες και οι οφσόρ εταιρείες έχουν πάγιο, νομιμοποιημένο και ακλόνητο καθεστώς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας σταματήσουν, λοιπόν, να κοροϊδεύουν τον κόσμο με τη δήθεν διαφάνειά τους. Ας πάψουν να μας δουλεύουν λέγοντας ότι πλούσιοι και φτωχοί πληρώνουν για το καλό της χώρας.

Προαπαιτούμενο για τη σωτηρία του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εάν μπει προαπαιτούμενο τότε αλλάζει το ζήτημα. Τότε πρέπει να φτιάξουμε ειδικές γραμμές άμυνας και να επανατοποθετηθούμε. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης όταν ρωτήθηκε χτες (στο «Μέγκα») για τη στάση της κυβέρνησης στην περίπτωση που η τρόικα θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης την κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. Ουσιαστικά δηλαδή ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ότι η κατάργηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, αλλά στην πραγματικότητα το σύνολο των αντεργατικών ανατροπών που έχουν μπει στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την τρόικα, είναι θέμα (ελάχιστου) χρόνου να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης. Το αν τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης είναι απλώς το πρόσχημα που αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση και βέβαια η τρόικα δεν έχει καμία αντίρρηση να της το προσφέρει, αφού είναι σύμμαχός της στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να γίνουν πιο φτηνές όχι μόνο οι απολύσεις αλλά συνολικά η εργατική δύναμη, προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Με τις ανατροπές αυτές άλλωστε ποτέ δεν διαφώνησε η κυβέρνηση - ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης επανέλαβε χτες ότι απλά «δεν θεωρούμε ώριμο να ανοίξουν τώρα» τα θέματα αυτά. Εχει κάνει όμως σημαία την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των κεφαλαίου μέσα από τη δραστική μείωση των μισθών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών και τη γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν από εφησυχασμούς και ψευδαισθήσεις. Θα τα χάσουν όλα και θα ξεπέσουν σε καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς των μονοπωλίων, αν δεν αντεπιτεθούν οργανωμένα και με ξεκάθαρο προσανατολισμό την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα υπηρετούν. Είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για να δουν καλύτερες μέρες.

Ψευτοδιλήμματα και μεγάλες αποφάσεις

«Οι αποφάσεις από εδώ και πέρα δεν μπορεί παρά να είναι στρατηγικού χαρακτήρα. 'Η θα αντέξουμε το βάρος και την όποια πίεση προκειμένου να παραμείνουμε στην ευρωζώνη ή θα αποδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε το κόστος, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και θα κινηθούμε προς άλλες κατευθύνσεις». Το παραπάνω απόσπασμα από το κύριο άρθρο της χτεσινής ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», κάτω μάλιστα από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η ώρα των μεγάλων επιλογών έφτασε!», επιβεβαιώνει ότι τα αστικά επιτελεία θέτουν με ένταση εκ νέου το γνωστό εκβιαστικό ψευτοδίλημμα «παραμονή πάση θυσία στο ευρώ ή έξοδο με ό,τι συνεπάγεται», προκειμένου να τρομοκρατήσουν το λαό για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τον καταδικάζουν σε αιώνια φτώχεια και δυστυχία. Θα συμφωνήσουμε ότι είναι η ώρα των μεγάλων και στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεων, αλλά αυτές σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με το παραπάνω ψευτοδίλημμα, δηλαδή «μέσα ή έξω από το ευρώ», γιατί και στις δύο περιπτώσεις ο λαός είναι ο μεγάλος χαμένος, αν παραμείνει κάτω από το ζυγό της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών. Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει για το λαό είναι ένα, το έχει θέσει εξαρχής και ευθέως το ΚΚΕ και αφορά τους δύο δρόμους ανάπτυξης: από τη μια, ο δρόμος που χαράσσεται από το μονοπώλια και τα κόμματά τους και, από την άλλη, ο δρόμος του αγώνα των αποφασιστικών και ανυποχώρητων μαζών, με κλιμάκωση που οδηγεί στη ρήξη, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο λαός να αποδείξει ότι έχει το κουράγιο, ότι είναι σε θέση να απαλλαγεί από τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, να γυρίσει την πλάτη στα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα.

Πολλοί ... «ευεργέτες» πλάκωσαν

Πριν λίγες μέρες ήταν οι εφοπλιστές που έβγαιναν να εμφανιστούν ως ευεργέτες που θα αναλάβουν -λένε- μέχρι και περίθαλψη να προσφέρουν σε άνεργους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους. Προχτές ήταν μεγάλη επιχείρηση από τον κλάδο του πετρελαίου που βγήκε να δηλώσει ότι θα χαρίζει πετρέλαιο σε οικογένειες απόρων. Πήξαμε ...στους ευεργέτες! Οι ίδιοι που σφάζουν τους μισθούς και τσακίζουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι εργατικές οικογένειες να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, βγαίνουν μετά και αναλαμβάνουν φιλανθρωπική δράση. Τι επιδιώκουν; Να βρουν μια μάσκα που θα κρύβει το αληθινό τους πρόσωπο, αυτό της εκμεταλλεύτριας τάξης που ληστεύει το μόχθο των εργαζομένων ενώ εκείνοι εξαθλιώνονται. Να ρίξουν τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων της εργατικής τάξης τόσο χαμηλά, έτσι που να βολεύονται οι παραγωγοί του πλούτου με ψίχουλα και ελεημοσύνες. Ούτε να προβληματίζονται για τους λόγους που η ζωή τους χειροτερεύει, ούτε και να οργανώνονται ενάντια σ' αυτούς που τη χειροτερεύουν. Τι να κάνουν; Αντί να υψώνουν τη γροθιά τους και να παλεύουν, να απλώνουν το χέρι και να ζητιανεύουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο ιμπεριαλισμός μόνο ανατρέπεται

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ 9-10/10 στις Βρυξέλλες ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το ρόλο αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ως εμπροσθοφυλακής του κεφαλαίου. Επίσης επιβεβαίωσε τη διαχρονική διαθεσιμότητα των αστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας για ανά πάσα στιγμή εμπλοκή στους οποιουσδήποτε εγκληματικούς σχεδιασμούς. Ο υπουργός Αμυνας της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρος. Για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας, που αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας για την ενίσχυση των συμφερόντων του κεφαλαίου, προσφέροντας υπηρεσίες συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έκανε αυτό που θα έκανε ένας εκπρόσωπος των μονοπωλίων: Πλάσαρε τη χώρα ως εφαλτήριο για τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας.

Σε μια περίοδο που ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, είναι αναμμένη μπαρουταποθήκη, πρόβαλε την Ελλάδα ως «χώρα-κλειδί για τα θέματα ασφαλείας», που λόγω «της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να έχει την προσοχή και το σεβασμό των συμμάχων». Η θέση αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό στις λαϊκές δυνάμεις και επαγρύπνηση για να αποτραπεί παραπέρα εμπλοκή της χώρας στην επέμβαση στη Συρία. Η ανάγκη να κλιμακωθεί η λαϊκή πάλη ενάντια στα βάρβαρα μέτρα πρέπει να συνδυαστεί με αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, ώστε τα λαϊκά στρώματα να είναι σε ετοιμότητα και να αποτρέψουν τη μετατροπή της χώρας σε φονικό ορμητήριο εναντίον του συριακού λαού.

Το ΝΑΤΟ εξελίσσει το νέο στρατηγικό του δόγμα, για επέκταση της δράσης του σε όλο τον πλανήτη, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις που απειλούν την κυριαρχία τους, όπως η Ρωσία, η Κίνα ή συμμαχία αυτών με Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική στη γνωστή BRICS. Φυσικά, δεν λείπουν και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντός του ΝΑΤΟ, με την κάθε αστική τάξη να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο. Απασχολεί επίσης πως θα συνεχιστεί η διείσδυση στην Κεντρική Ασία και ανακοινώθηκε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα «αποχωρήσουν» το 2015 από το Αφγανιστάν, αλλά θα μείνουν πίσω «εκπαιδευτές» για να «οργανώσουν το αφγανικό κράτος». Ταυτόχρονα εμπεδώνεται και το καθεστώς του κράτους προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, που προέκυψε μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ενιαία Γιουγκοσλαβία και χρησιμεύει ως ένα μόνιμο ορμητήριο για ποικίλες δραστηριότητες.

Η συνεργασία για την λεγόμενη «έξυπνη άμυνα», που περιλαμβάνει και την «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, επίσης απασχολεί τους επιτελείς των ιμπεριαλιστών, όπως και ο συντονισμός των «λεγόμενων ειδικών επιχειρήσεων». Ηδη από το 2010, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων της Ελλάδας, έχει εγκριθεί το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης» που προβλέπει και «επιχειρήσεις εντός των χωρών - μελών σε καιρό ειρήνης και κρίσεων», δηλαδή ετοιμοπόλεμες δυνάμεις καταστολής ενάντια στα λαϊκά κινήματα. Επίσης ενεργοποιεί τη συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ που συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνει εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών». Ολα αυτά δείχνουν άκρατη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα τσακίσματος των λαών. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει και να εξαλειφθεί είναι να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρα για να επιβάλουν οι εργαζόμενοι και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα το δίκιο τους, καταργώντας την εξουσία των μονοπωλίων, κατακτώντας τη δική τους εξουσία και στέλνοντας το καπιταλιστικό σύστημα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ