Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Από την πρόσφατη κινητοποίηση μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων στην Αθήνα |
Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών των μουσικών σχολείων όλης της χώρας αναδεικνύουν σε όλη της την οξύτητα την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα μουσικά σχολεία.
Η σημερινή πολιτική έχει οδηγήσει σε τρομακτικά αδιέξοδα τη δημόσια μουσική παιδεία και ειδικά τα Μουσικά Σχολεία, που ούτε μουσική αγωγή, ούτε γενική εκπαίδευση κατορθώνουν τελικά να παρέχουν, αφού η πολιτεία αδιαφορεί για την εξασφάλιση ακόμη και αυτών των στοιχειωδών προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης γονείς και μαθητές αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα από εκείνα των κοινών σχολείων, καθώς μαζί με τα βάρη των φροντιστηρίων γενικών μαθημάτων σηκώνουν και αυτά των ιδιωτικών ωδείων. Αλλωστε η φοίτηση σε ωδείο είναι πλέον υποχρεωτική, αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα της πολιτείας για τις μουσικές σπουδές των μαθητών του Δημοτικού, παρότι οι σπουδές αυτές επιβάλλεται να ξεκινούν νωρίς, από την παιδική ηλικία.
Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων άλλωστε έχει αναδείξει την τραγική κατάσταση στα σχολεία αυτά ζητώντας άμεσα: «Να μην κλείσει για οποιονδήποτε λόγο Μουσικό ή Καλλιτεχνικό σχολείο. Η ταλαιπωρία των μαθητών και των γονέων τους από την πολιτική της λειψής μετακίνησης, και την επαπειλούμενη οριστική κατάργησή της μέσω της μετακύλισης της ευθύνης από το κράτος στους γονείς, από την κατάργηση της σίτισης στην πλειοψηφία των σχολείων, από την έλλειψη καθηγητών, από τις ελλείψεις σε βιβλία, από ελλείψεις σε υποδομές, έχουν σα στόχο την απαξίωση, με σκοπό το κλείσιμο αυτών των σχολείων, που συκοφαντούνται ως ακριβά, χωρίς να αναγνωρίζεται ο ρόλος τους ως σχολεία εκπαιδευτικά πρότυπα για το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Πιο συγκεκριμένα:
Τα Μουσικά Σχολεία αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τεράστιο πρόβλημα ελλείψεων σε καθηγητές μουσικής και γενικής παιδείας με συνέπεια την απώλεια πολλών ωρών μαθημάτων και την εξώθηση των μαθητών στα φροντιστήρια και στα ωδεία. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο από την ανυπαρξία μόνιμων οργανικών θέσεων και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται η αναγκαία παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές, ενώ ειδικά στα μουσικά όργανα επέρχεται πλήρης σύγχυση από την εναλλαγή μεθόδων και τεχνικών εκμάθησης, οι οποίες - όπως είναι γνωστό - διαφέρουν από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό.
«Τα περισσότερα Μουσικά Σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια, με πρόχειρες αίθουσες διδασκαλίας οργάνων, χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη και χωρίς αίθουσα εστιατορίου, παρότι τα παιδιά παραμένουν στο σχολείο μέχρι το απόγευμα. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την ανυπαρξία του απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία βοηθητικού προσωπικού (γραμματέα, επιστάτη, φύλακα) καθώς και συντηρητή οργάνων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και καλούν τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει: