Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα σε αγώνα για υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ

Την ώρα που η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έβαλε ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου υπογράφοντας Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον τουρισμό με μειώσεις 15% στους βασικούς μισθούς, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τον αγώνα τους για να σπάσει στην πράξη η κατάπτυστη σύμβαση.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, με χτεσινή ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν Τοπική Συλλογική Σύμβαση για την Αττική χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων.

«Το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «καλούμε για μια ακόμη φορά την Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας και τους μεγαλοξενοδόχους - μέλη της να διαπραγματευτούν μαζί μας την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία της Αττικής, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σε περίπτωση που επιμείνουν στη στείρα άρνησή τους θα υλοποιήσουμε την απόφασή μας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Προχωράμε με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Προετοιμάζουμε τον αγώνα ξενοδοχείο το ξενοδοχείο, εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Δεν περισσεύει ΚΑΝΕΙΣ τίμιος αγωνιστής και αγωνίστρια από το προσκλητήριο των ταξικών σωματείων. Δυναμώνουμε μέρα με τη μέρα την ενότητά μας. Η απάντησή μας παραμένει: Μην τολμήσετε να αγγίξετε τους μισθούς μας. Κάτω τα χέρια από τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας».

Το Συνδικάτο τονίζει πως για τον Ιούλη η συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλοξενοδόχων δεν έχει εφαρμόσει τη νέα κλαδική σύμβαση, κι αυτό γιατί η αταλάντευτη στάση των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου στην Αττική αλλά και οι θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των επιχειρησιακών σωματείων, που αποφάσισαν να μη δεχτούν καμιά μείωση μισθών και δικαιωμάτων, ανάγκασαν την εργοδοσία να καθυστερήσει την εφαρμογή της.

Και συνεχίζει: «Οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα χωρίς τη δική μας ανοχή ή συγκατάθεση. Οι αιτιάσεις τους ότι εφαρμόζοντας τη σύμβαση είναι νόμιμοι μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσουν. Είναι αυτοί που έχουν καταλύσει κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας, που έχουν απλήρωτους εργαζόμενους, που παραβιάζουν συστηματικά το πενθήμερο και το οχτάωρο, που απολύουν όσους σηκώνουν κεφάλι. Το επιχείρημά τους ότι εφαρμόζουν ό,τι υπέγραψαν οι εκπρόσωποί μας (βλέπε Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού) το χρησιμοποιούν όταν και όπως τους συμφέρει. Στη Ρόδο, στο Ηράκλειο, στον Αγιο Νικόλαο και αλλού, υπέγραψαν τοπικές συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις, με τα τοπικά σωματεία που κυριαρχούν οι ίδιες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που υπέγραψαν και την ντροπή του -15%».

Λήγει η σύμβαση του επισιτισμού

Στο μεταξύ, όσον αφορά στη σύμβαση του επισιτισμού, που δεν έχει ακόμη υπογραφεί, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με χτεσινό της δελτίο Τύπου ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι τελικά δε θα υπάρξει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει:

«Το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία με τους εργοδότες δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Είναι γνωστή η αδιάλλακτη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν αυταπάτες ότι κατεβάζοντας δραστικά μισθούς και μεροκάματα θα μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, παραβλέποντας ότι πελάτες τους είναι η ίδια η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οπως το ίδιο γνωστή είναι και η υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στους αγώνες που οργανώθηκαν, με αποτέλεσμα τώρα να κλαψουρίζει για το αποτέλεσμα, ενώ φέρει βαριά την ευθύνη.

Με τη μετενέργεια να λήγει το Σάββατο 11/8, η εξέλιξη θα είναι ακόμη χειρότερη για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό. Την ανασφάλιστη δουλειά, τα μεροκάματα πείνας, την υποαπασχόληση θα ακολουθήσουν και νέες μειώσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να δώσουμε μαζί τη μάχη να ανακόψουμε την επιθετικότητα και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Να διεκδικήσουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και να πιέσουμε όλοι μαζί για την εφαρμογή τους.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου σε συμμαχία και κοινή δράση που θα αναδείξει τα κοινά προβλήματα και τον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης. Συμμαχία που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων και τη μάχη που δίνουμε οι εργαζόμενοι για τη ζωή που μας αξίζει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ