Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πολιτική - εμπρηστής

Με τον πλέον τραγικό τρόπο αναδείχθηκαν και πάλι τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική. Τις τελευταίες μόνο μέρες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ξεπέρασαν τις 150, ενώ ήδη ένας 28χρονος πυροσβέστης έχει χάσει τη ζωή του και καθημερινά τραυματίζονται αρκετοί κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Από την άλλη, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν - και δυστυχώς είναι αρκετές σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής - είδαν τις καλλιέργειές τους να γίνονται στάχτη, σπίτια να καταστρέφονται και τεράστιες δασικές εκτάσεις να μετατρέπονται σε αποκαΐδια μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Για όλα αυτά, βέβαια, δεν ευθύνονται οι πυροσβέστες που καλούνται να σβήσουν τις φωτιές, που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας ένα τεράστιο έργο και πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των κατοίκων. Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είτε μόνες τους είτε ως συγκυβέρνηση με τη βοήθεια του ΛΑ.Ο.Σ. παλαιότερα και της ΔΗΜΑΡ τώρα, με τις αποφάσεις τους σπρώχνουν σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση την Πυροσβεστική θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών και των κατοίκων. Ταυτόχρονα, η ίδια πολιτική εντείνει διαρκώς την εμπορευματοποίηση της γης και άρα δημιουργεί τα κίνητρα για να ξεφυτρώνουν μέτωπα φωτιάς.

Η υποβάθμιση αυτή δεν είναι τυχαία. Βασικός στόχος είναι από τη μία η Πυροσβεστική να γίνει καθαρά ένα εθελοντικό σώμα με στόχο να μειωθεί το κόστος. Και από την άλλη, οι δασοκτόνοι νόμοι που έχουν περάσει στη Βουλή οπλίζουν καθημερινά το χέρι εμπρηστών, καταπατητών, οικοπεδοφάγων προκειμένου στη συνέχεια τα «φιλέτα» να αποτελέσουν αντικείμενο κερδοσκοπίας. Η Πυροσβεστική λειτουργεί με τεράστια πραγματικά οργανικά κενά, με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μειωμένα λόγω βλαβών και πεπαλαιωμένα οχήματα, με βασικό παράγοντα πάνω από όλα το πόσο κοστίζει η καταστολή μίας πυρκαγιάς. Και πώς να μη λειτουργήσει έτσι, όταν τα κονδύλια είναι κουτσουρεμένα κατά 45% σε σχέση με το 2010 και αναγκάζεται να μετράει τις ώρες που δουλεύουν υπερωρίες οι συμβασιούχοι, τις πτήσεις των μισθωμένων ελικοπτέρων και το πόσο κοστίζει η αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών που παρουσιάζουν τα οχήματα. Επειδή, όμως, η πυροπροστασία και η πυρασφάλεια δεν εξαντλούνται μόνο στην καταστολή της πυρκαγιάς, μεγάλες είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, η οποία στην ουσία δεν υπάρχει. Οι δασικοί δρόμοι όπου υφίστανται, είναι απροσπέλαστοι, τα δάση δεν καθαρίζονται στην ώρα τους, ενώ οι αντιπυρικές ζώνες είναι είδος προς εξαφάνιση.

Στα παραπάνω πρέπει να αναζητηθεί η αιτία για το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και το δικαίωμα στην πυρασφάλεια δεν μπορεί να κοστολογούνται με τους όρους που το κάνουν οι αστικές κυβερνήσεις. Το δάσος δεν είναι εμπόρευμα. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο λαός πρέπει να απαιτήσει την άμεση στελέχωση της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, την καταβολή κονδυλίων για την πρόληψη των πυρκαγιών και την άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα πρόληψης και δασοπροστασίας, επαρκώς εξοπλισμένου και στελεχωμένου. Να διεκδικήσει την προστασία και την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την ολική αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε περιουσίες. Και επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, να γίνουν τα απαραίτητα τεχνικά έργα προκειμένου να μην πληγούν και από πλημμύρες.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ