Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πάλη για την ίδια τη ζωή

Κάθε έκθεση διεθνούς οργανισμού που μετρά τις εξελίξεις στην οικονομία επιβεβαιώνει όλο και πιο καθαρά ότι παραμένει σε εξέλιξη μια παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τα σημάδια της οποίας δείχνουν και βάθεμα της ύφεσης αλλά και αναιμική ανάπτυξη όταν και αν αυτή υπάρξει. Αυτό είναι το δεδομένο που προκύπτει και από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως τώρα η ΕΚΤ παρουσιάζεται από ορισμένους σαν ο μάγος που θα λύσει το πρόβλημα αγοράζοντας ομόλογα ή και κόβοντας χρήμα κατά τα αμερικάνικα πρότυπα. Η ίδια η ΕΚΤ, πάντως, κάνει καθαρό ότι μέχρι να 'ρθει εκείνη η ώρα μένουν πολλά να γίνουν. Κι αυτά που ζητά, λένε ευθέως ότι πρέπει να τσακιστούν κι άλλο οι μισθοί, να γίνουν φθηνότεροι οι εργάτες. Δείχνει την ανεργία ευθέως σαν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και την μετρά έτσι και στις χώρες που έχουν μνημόνιο (Ελλάδα) και εκεί που δεν έχουν μνημόνιο (Ισπανία).

Κι όμως, όσοι έχουν αναλάβει εργολαβικά να κρατήσουν στο απυρόβλητο τον καπιταλισμό ως αιτία του προβλήματος, επιμένουν ότι η ανεργία είναι αποτέλεσμα ενός κακού μνημονίου. Για να μπορούν να πουλήσουν ελπίδα για μια άλλη διαχείριση.

***

Τι αποσιωπούν οι απολογητές του καπιταλισμού; Οτι η ανεργία είναι όπλο στα χέρια των καπιταλιστών. Οι άνεργοι χρησιμοποιούνται σαν εφεδρικός στρατός για να χτυπιέται η τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Οτι η ύφεση δεν προκύπτει από κακές συνταγές, αλλά είναι αναγκαστικό σημείο στον οικονομικό κύκλο. Οτι η ανάκαμψη προϋποθέτει καταστροφή και κεφαλαίων και εργατικής δύναμης.

***

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εργάτες δεν έχουν κανένα λόγο να βοηθήσουν τους καπιταλιστές να ξεπεράσουν την κρίση τους.

Το ΚΚΕ έχει καλέσει την εργατική τάξη να ανατρέψει με την πάλη της τα σημερινά δεδομένα. Να μη βοηθήσει τους καπιταλιστές να ανακάμψουν. Να υπερασπίσει ό,τι κατέκτησε, να αξιώσει μέτρα για τους άνεργους, να βάλει δικούς της στόχους για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να χτίσει το μέτωπό της για τη δική της εξουσία.

Αυτοί οι στόχοι δεν είναι για αύριο, όπως διατείνονται όσοι θέλουν τη διατήρηση του καπιταλισμού. Είναι ανάγκη τώρα. Αφορούν στην ίδια τη ζωή και στο γεγονός ότι για να έχουν κέρδη οι καπιταλιστές τσακίζουν τη ζωή πριν να ...ζήσει. Το 50% ανεργία στα νέα παιδιά είναι η απόδειξη ότι οι καπιταλιστές χτίζουν σήμερα την αυριανή εργατική τάξη στα μέτρα της κερδοφορίας τους. Τσακισμένες ζωές που θα παρακαλάνε για ένα ξεροκόμματο.

Οι οπορτουνιστές παίζουν άσχημο παιχνίδι στην πλάτη της εργατικής τάξης όταν αρνούνται να μιλήσουν για την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειές της και την αναγκαστική διέξοδο που βρίσκεται μόνο στην ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Κάνουν ζημιά όταν πατάνε στην απόγνωση του κόσμου πουλώντας φρούδες ελπίδες άλλης διαχείρισης, ποντάροντας σε πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη.

***

Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από προστασία εδώ και τώρα. Κάτι τέτοιο απαιτεί την πάλη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος τώρα, τη δράση των λαϊκών επιτροπών που θα παλεύουν - όχι με εκκλήσεις ελεημοσύνης αλλά στο πλευρό του ταξικού κινήματος.

Η ελεημοσύνη με βάση το μοίρασμα της φτώχειας δεν είναι καν προσωρινή λύση. Είναι γέμισμα στο σεντούκι των καπιταλιστών. Οι άνεργοι θέλουν ψωμί, θέλουν περίθαλψη, θέλουν σχολειό για τα παιδιά τους, θέλουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, όλα όσα ένας άνθρωπος χρειάζεται για να βγει και αύριο στην αγορά εργασίας. Αυτά όλα είναι διεκδικήσιμα, είναι δικαιώματα.

***

Η επιδίωξη αστών δημοσιολόγων να φέρουν σε αντιπαράθεση όσους έχουν ήδη δουλειά με όσους δεν έχουν, όσους είναι στο Δημόσιο με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για να περάσουν κι άλλα μέτρα τσακίσματος όλων προς τα κάτω, δεν πρέπει να περάσει.

Εργαλείο μας είναι η οργάνωση του κόσμου της δουλειάς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργαζομένων και ανέργων, εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων. Η οργάνωση αυτή απαιτεί να βγουν απ' τη μέση οι εργατοπατέρες, να αλλάξουν άρδην οι συσχετισμοί στα συνδικάτα, να ενισχυθεί η ταξική γραμμή. Και, βεβαίως, απαιτεί ισχυροποίηση του ΚΚΕ, του μόνου αποδεδειγμένα κόμματος που όχι μόνο δεν καλλιέργησε φρούδες ελπίδες, αλλά έδειξε έγκαιρα το δρόμο για την ανάταση του λαού, έχει την εμπειρία και την ικανότητα να μπει μπροστά στις δύσκολες μάχες, στον ταξικό πόλεμο που εξελίσσεται.

Στο χέρι των εργατών να μη μοιρολατρούν, να μην περιμένουν σωτήρες, να τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Για την ανασύνταξη του κινήματος σε τέτοια κατεύθυνση οι κομμουνιστές δίνουν ήδη τον καλύτερο εαυτό τους.

***

Ασχετο: Συνεχές και καθημερινό το λιβανιστήρι στον υπουργό Εργασίας, έφτασαν να του αφιερώνουν και κύρια άρθρα των εφημερίδων τους.

Δεν έχουν άδικο. Εκεί που ο Λάσκαρης απέτυχε να καταργήσει την πάλη των τάξεων με διακηρύξεις, ο Βρούτσης έβγαλε στην παρανομία το δικαίωμα στην απεργία χρησιμοποιώντας μια ένοπλη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Εκεί που απέτυχε ο Γιαννίτσης στη διάλυση του Ασφαλιστικού, ο Βρούτσης ωμά δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να μην υπάρχουν καθόλου συντάξεις, καθώς κανείς δε θα μπορεί να συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις για να βγει στη σύνταξη.

Δε θα πούμε άξιος ο μισθός του υπουργού, καθώς αυτός μπορεί να θέλει μεν να εκτελέσει μέχρι τέλους το συμβόλαιο που έχει αναλάβει, γνώμη όμως έχουν και οι εργαζόμενοι που δεν την έχουν ακόμα εκφράσει έτσι και εκεί όπου να μην υπάρχει τόπος να σταθεί κανένας εκλεκτός της αστικής τάξης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ταξική απελευθέρωση(2013-05-17 00:00:00.0)
Αντιδραστικά και χρεοκοπημένα ιδεολογήματα(2012-11-22 00:00:00.0)
Πάλη για την ίδια τη ζωή(2012-08-11 00:00:00.0)
Νεκροθάφτες των εργατικών δικαιωμάτων(2010-07-22 00:00:00.0)
«Μηδενική ανοχή»(2009-10-16 00:00:00.0)
Ούτε λεπτό χαμένο απ' τη δράση(2009-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ