Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι όλες οι ανατροπές

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα σφαγιαστικά μέτρα του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ και πλέον

Οργάνωση - αντεπίθεση κόντρα στα νέα βάρβαρα μέτρα

Eurokinissi

Οργάνωση - αντεπίθεση κόντρα στα νέα βάρβαρα μέτρα
Σε τακτικισμούς αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης καταφεύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προκειμένου να επιβάλει το σκληρό και ιδιαίτερα επαχθές για τα λαϊκά στρώματα πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014. Προς την κατεύθυνση αυτή σπεύδει να συνδράμει και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους εκδότες των μεγαλύτερων συγκροτημάτων, από τους οποίους ζήτησε να παράσχουν στήριξη στην εφαρμογή των μέτρων.

Αν και επιχειρήθηκε να διογκωθούν οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, ως προς την αποδοχή ορισμένων μέτρων, το σίγουρο είναι ότι «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τα συζητάμε», όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και πάλι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, όπου και συζητήθηκε το θέμα της «εργασιακής εφεδρείας».

Ερωτώμενος ο τελευταίος αν έχουν επεξεργαστεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης από την πλευρά του υπουργείου του, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις περιπτώσεις και όλες τις δυνατότητες για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», ενώ με έμμεσο τρόπο έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι το θέμα της εφεδρείας έχει «κλειδώσει» και στόχος της κυβέρνησης είναι η εφεδρεία - απόλυση 45.000 δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι έχουν «καμφθεί οι οποίες αντιρρήσεις έθεταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το πακέτο με τα μέτρα θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα προς το τέλος Αυγούστου, υπό τη μορφή συγκεκριμένων κατευθύνσεων, ενώ η περαιτέρω εξειδίκευσή τους θα γίνει αργότερα.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο μια πρώτη λίστα με τα αντιλαϊκά μέτρα θα παραδοθεί στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τα μέτρα που θα παρουσιαστούν με λίστα στους αρχηγούς θα υπερβαίνουν τα 11,5 δισ. για να μπορούν οι αρχηγοί να διαλέξουν τον καλύτερο συνδυασμό».

Ο πρωθυπουργός χτες και προχτές είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με πολλούς από τους υπουργούς του, από τους οποίους σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες απαίτησε να «εξειδικεύσουν όλο το πακέτο των περικοπών στα υπουργεία τους» μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να μειωθεί το «μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο» αποτελούν τις αντιδραστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ο Αντ. Σαμαράς πιθανόν να προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό μετά την οριστικοποίηση των μέτρων. Πρώτα θα έχει προηγηθεί η τελική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου και «τυπικά» να δοθεί το «πράσινο φως» για την εξόντωση του λαού.

Θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου, με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο Παρίσι στις 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα.

Οι κυβερνητικοί εταίροι θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν τα σφαγιαστικά μέτρα σαν «αναγκαία προϋπόθεση» για την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο) που δήθεν θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση της «ανάπτυξης». Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα θα επιδιωχθεί να συγκαλυφθεί ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια στην πλειοψηφία τους θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή των ληστρικών επιτοκίων των δανείων, με τον ελληνικό λαό να έχει πληρώσει «βαρύ φόρο αίματος».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η έκθεση της τρόικας για την πορεία του «ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος» θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη και θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτώβρη, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κυβερνητικά στελέχη συνέδεαν την εξέλιξη και με την απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί αυθημερόν στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτέμβρη για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της ΔΕΘ. «Δεν θα μπορούσε να κάνει εξαγγελίες προς τους παραγωγικούς φορείς ούτε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας», ισχυρίζονταν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά ο Αντ. Σαμαράς ήθελε να αποφύγει να προχωρήσει στην παρουσίαση για ακόμα μια φορά των αντιλαϊκών μέτρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ρήτρα» για πόλεμο διαρκείας κατά του λαού(2012-10-02 00:00:00.0)
Ομόφωνα στην εξόντωση και την εξαπάτηση του λαού(2012-09-11 00:00:00.0)
Προ των πυλών η ισοπέδωση του λαού(2012-08-29 00:00:00.0)
Ανελέητο σφυροκόπημα για να διασωθεί το κεφάλαιο(2012-08-22 00:00:00.0)
Επιμήκυνση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης(2012-08-17 00:00:00.0)
Σαρωτικά μέτρα...(2012-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ