Κυριακή 29 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού
  • Πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των άλλων αντιλαϊκών νόμων και συμφωνιών
  • Επίκαιρη Ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα στον πρωθυπουργό με αιτήματα - ανάσα για τη λαϊκή οικογένεια

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των ταξικών σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας της λαϊκής οικογένειας
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των ταξικών σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας της λαϊκής οικογένειας
Σε μια περίοδο που η λαϊκή οικογένεια συντρίβεται κυριολεκτικά από τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και την προσπάθεια των αστικών δυνάμεων να τη διαχειριστούν προς όφελός τους, το ΚΚΕ αξιοποιεί και την κοινοβουλευτική του παρουσία για να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και του λαού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, λίγες μόλις μέρες μετά το άνοιγμα της Βουλής, έχει ήδη καταθέσει σχέδιο νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των άλλων αντιλαϊκών νόμων και συμφωνιών. Ταυτόχρονα, με Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό, η Αλέκα Παπαρήγα έθεσε, τη βδομάδα που πέρασε, το ζήτημα της εξαθλίωσης της λαϊκής οικογένειας και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφισή της.

Το ΚΚΕ δεν τρέφει αυταπάτες ότι ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός μπορεί να εξασφαλίσει την υιοθέτηση των μέτρων που προτείνει. Η κοινοβουλευτική του δραστηριότητα στόχο έχει να ασκήσει πίεση συμπληρωματικά στους αγώνες του λαού, να αποκαλύψει το ρόλο και τη στάση των άλλων κομμάτων, να βοηθήσει στην πολιτικοποίηση της εργατικής πάλης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των αγωνιστικών συσπειρώσεων στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, στους φτωχούς αγρότες, στη νεολαία και τις γυναίκες. Τις συσπειρώσεις δηλαδή του μαζικού κινήματος, που παλεύουν στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, για την ουσιαστική προστασία και την ανακούφιση της εργατικής λαϊκής οικογένειας, σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική που αναπαράγει τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Συνέπεια σε θέσεις αρχών

Στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, το ΚΚΕ κατέθεσε δεκάδες προτάσεις νόμου και Επερωτήσεις με θέσεις και αιτήματα που υπηρετούν το πραγματικό συμφέρον του λαού και απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του. Στην πλειοψηφία τους απορρίφθηκαν από τα κόμματα του κεφαλαίου, με το αποκαλυπτικό επιχείρημα ότι τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ δεν είναι μέσα στις «αντοχές» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας και ότι η υιοθέτησή τους αντίκειται στη νομοθεσία της ΕΕ.

Αποκαλύπτεται ότι τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στοιχίζονται στον ευρωμονόδρομο, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν μέτρα προστασίας και ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας. Επιβεβαιώνεται ότι σήμερα, σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης επιθετικότητας και αντιδραστικοποίησης του καπιταλισμού, ακόμα και το ελάχιστο βήμα εμπρός για το λαό, ακόμα και η απόσπαση της ελάχιστης κατάκτησης, προϋποθέτει τη ρήξη με τη στρατηγική της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας, τη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Για την οργάνωση ενός τέτοιου αγώνα πρωτοστατεί το ΚΚΕ και καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να κάνει δική του υπόθεση τη διεκδίκηση των στόχων πάλης που καταθέτει και στη Βουλή. Να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ για να αποκαλύψει το ρόλο όλων των άλλων δυνάμεων, που είτε με κυνισμό αποφασίζουν μέτρα που συνθλίβουν το λαό, είτε μοιράζουν αυταπάτες ότι τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ευημερήσουν, με ακλόνητα τα μονοπώλια και την ΕΕ.

Εκπορεύονται απ' τη στρατηγική της ΕΕ

Οπως, εξάλλου, σημειώνεται στην Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής της Πρότασης Νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος του λαού «εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.

Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο, αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε από την ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης».

Το ΚΚΕ κρίνει τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τους σχετικούς νόμους, με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Γι' αυτό τονίζει ότι «οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού».

Η ίδια η κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία «καθιστά επιτακτικά αναγκαία την ένταση της λαϊκής πάλης για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που φτωχαίνει το λαό». Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες».


Β.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ