Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2012 - αριθ. φύλλου: 11320

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Πέντε κύκλοι... γεμάτοι με δισ.

«Εχουν βγάλει τον αθλητισμό σε πλειστηριασμό κι έχουν προσφέρει τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους στους μεγαλύτερους πλειοδότες». Με τις 16 αυτές λέξεις περιγράφεται η (θεωρητικά και πρακτικά) πραγματική άποψη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για το τι είναι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Για επικοινωνιακούς λόγους χρησιμοποιούνται αξίες και ιδανικά αλλά η ταμπακιέρα είναι μία. Η εμπορευματοποίηση και το κέρδος που φέρνει. Αλλωστε, και από το ιερατείο της και τους συνεργάτες/εταίρους του -άπαντες βασικοί πυλώνες του καπιταλισμού- δε θα μπορούσε να υπάρξει κάτι διαφορετικό.

Απλά, επειδή η δυσωδία που αναδύει το κατασκεύασμά τους, καιρό τώρα, προκαλεί αποστροφή, επιχειρούν με τρικ (π.χ. συνθήματα περί «αναβάπτισης» των Αγώνων στην Αθήνα) και ιδεολογική προπαγάνδα να δημιουργήσουν εικονικές πραγματικότητες. Επίσης, αφού συνειδητά δημιούργησαν την ζώσα πραγματικότητα, σκόπιμα καλλιεργούν τη μοιρολατρική άποψη του... αναγκαίου κακού.

Ο Μάικλ Πέιν, πρώτος διευθυντής του Τμήματος Μάρκετινγκ της ΔΟΕ, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Με το τεράστιο μέγεθος και την πολυπλοκότητα των σημερινών Ολυμπιακών Αγώνων, φτάσαμε στο σημείο όπου, εάν δεν υπήρχαν χορηγοί, δε θα υπήρχαν αγώνες»...

Οσο όμως και να προσπαθούν τα επικοινωνιακά επιτελεία της ΔΟΕ και των συνεταίρων της, οι «πλαστικές» δεν μπορούν να κρύψουν το αληθινό, αποκρουστικό πρόσωπο του οικοδομήματος που έχτισαν και συντηρούν.


ΣΕΛ.  7


«ΔΙΑΚΟΠΕΣ» ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Καλοκαίρι στις σχολικές αίθουσες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών

ΣΕΛ.  16
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το αντιδραστικό πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής

Οπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Αυθεντικός και πηγαίος καλλιτέχνης

Σαράντα χρόνια απουσίας ενός από τους θεμελιωτές και κύριους εκφραστές του λαϊκού μας τραγουδιού.


ΣΕΛ.  3
«ΤΣΙΝΕΤΣΙΤΑ»
Το στούντιο - «θρύλος» κινδυνεύει

Το κυνήγι του κέρδους και η πολιτική της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού απειλούν ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά στούντιο της Ευρώπης.


ΣΕΛ.  6
ΓΙΓΑΝΤΙΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ
Εξελικτικά πετυχημένες «υπερβολές»

ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ